Prijava

Vaša prijava

Goričke učiteljice savjetuju na početku školske godine: Roditelji, djeca su vaše ogledalo, posvetite im se jer ste vi njihov uzor. Nisu petice najvažnije…

[]

djeca

Nova školska godina počinje danas, uzbuđeni su djeca i roditelji. Puno je pitanja pogotovo ako je riječ o djeci koja tek kreću u školu, ali i onih malo starijih koji iz razredne prelaze u predmetnu nastavu. Da nema razloga za brigu i da se sve rješava u hodu, ali i kako se ponašati tijekom školske godine doznali smo iz prve ruke od nastavnica iz goričke Osnovne škole Eugena Kumičića.

Što sve djeca trebaju znati

– Neka djeca znaju slova, neka ne. Neki znaju brojeve, neki ne. To je sve u redu. U školi će sve to pravilno naučiti. Dijete učite samostalnosti, ali i da bude spremno bez straha i srama potražiti pomoć učitelja. Pomozite djetetu da nauči koristiti školsku torbu, prepoznati udžbenike, radne bilježnice, crtančice, pisanke i matematičku bilježnicu.

Neka vježba pospremiti olovke, bojice i ostali pribor u pernicu nakon upotrebe te našiljiti olovke i bojice – započela je s korisnim savjetima učiteljica razredne nastave Lidija Tomić te dodala da je važno da naučite djecu da prepoznaju svoju obuću, školske papuče, jaknu, odjeću i ostale stvari koje ste im kupili i pripremili za školu.

Učiteljica Lidija Tomić

Svakako je dobro da s djecom vježbate vezanje vezica, zakopčavanje dugmadi i zatvarača na odjeći. Dok ne postanu u tome vješti, neka nose jednostavnije odjevne kombinacije.

Također je važno podučiti dijete kako se obraćati učiteljima i ostalim djelatnicima škole.

“Roditelji, svaki naš savjet je dobronamjeran“

– Mi smo učitelji stručnjaci koji rade s djecom svakog dana i često vidimo vašu djecu u drugačijem svjetlu nego ih vi vidite. Ako vam damo savjet, prihvatite ga kao što prihvaćate savjete liječnika ili pravnika. Budite spremni čuti i nešto manje lijepo o svojem djetetu, a svaki savjet koji vam dajemo je dobronamjeran i preventivan kako bi se izbjegli problemi koji bi kasnije mogli imati veće posljedice – kaže Tomić.

Ne govorite protiv učiteljevog rada, pogotovo ne pred svojim djetetom.

– Vi ste svojem djetetu uzor i budite svjesni da su vaša djeca vaše ogledalo. Posvetite se svojem djetetu, usmjerite se na djetetove jake strane. Vlastite ispunjene ili neispunjene ambicije ostavite po strani, osluškujte i pratite želje i mogućnosti vašeg djeteta. Također ne paničarite, jer će sve sjesti na svoje mjesto i imat ćete sretno dijete. Dobrodošli  u čarobni trokut dijete-učitelj-roditelj. Svi smo tu za dobrobit djeteta – zaključila je Tomić te svim prvašićima poželjela sreću na njihovom putu.

Oni koji su se ljetos oprostili od razredne nastave i prelaze u predmetnu kreću, rekli bismo na jednu višu razinu, više predmeta, više nastavnika, pubertet pred vratima…Izazova je puno.

– Znam s kolikim uzbuđenjem ja kao profesorica u razrednoj i predmetnoj nastavi dočekujem učenike, a kod djece te dobi uzbuđenje i veselje je još izraženije. Iščekivanje novog iskustva, upoznavanje novih predmeta, profesora, učionica, udžbenika im je dovoljno da u peti razred krenu motivirani. Dakle, motivacija nije problem – govori nam profesorica Tihana Skozrit.

Profesorica Tihana Skozrit

Što je s pripremom za školu?

– Kako se djeca ne bi osjećala nesigurno i kako bi dobili na samopouzdanju pred novim učiteljima potrebno je posvetiti vrijeme čitanju, pisanju i vježbanju matematike. U petom razredu ne čitaju svi tečno, s pisanjem ima poteškoća, a treba vježbati automatizam u matematičkim operacijama.

– Predmetni učitelji znaju kako pristupiti petašima, procijeniti njihovo znanje na početku, daju im detaljne upute što se od njih očekuje i kako će se raditi. To je jedan od izazova učenicima na početku – različiti učitelji s različitim pristupima, metodama, zahtjevima. Vrijeme prilagodbe nešto je na što trebamo svi računati. I mi učitelji svjesni smo da treba sve više puta ponoviti, da je važno upute pisati u bilježnice, provjeriti jesu li svi sve stigli.

Roditelji su uvijek dobrodošli na informativni razgovor ako misle da se njihovo djece na početku ne snalazi dobro, a s druge strane treba poticati i učenike da pitaju što im nije jasno jer se u početku ustručavaju to činiti. Važno je isticati da budu pažljivi na nastavi jer najviše se nauči na satu.

Najvažnije je postaviti cilj i ići prema njemu, a ne samo težiti peticama.

– Izazov je organizacija vremena, osamostaljivanje u radu, a to je proces koji  traje i u kojem učenici i roditelji u suradnji s razrednikom polako, ali dosljedno trebaju razdvajati obaveze djece o kojima oni samostalno brinu, od zadataka u kojima im pomažu roditelji. Korisno je pisati i crtati plan rada po danima i tu djeca mogu biti kreativna i istovremeno osjećati da upravljaju svojim vremenom i donose odluke.

Tako razvijaju odgovornost i svijest o uspjehu, to nije samo petica nego i dovršetak zadatka, ispunjenje svih obaveza u danu, a tada treba uslijediti nagrada, dakle ne samo za peticu nego za ostvarivanje cilja koji smo prethodno postavili.

djeca
Foto: OŠ Eugena Kumičića

– Za djecu najviše dobrog činimo kad im dajemo priliku da sami nešto čine. Ako rezultat nije željen, a činjenica je da se oni u petom razredu mogu još dosta rastužiti i treba im zorno predočiti kako je ta jedna ocjena sitnica u odnosu na sve bodove, rezultate, pohvale, uspjehe koje će ostvariti u svojem obrazovanju.

Spomenuli smo već trokut učenik-roditelj-razrednik, a evo zašto su posljednji između ostalog izuzetno važni.

– Uloga razrednika je u svemu tome jako važna i treba uputiti djecu da se obrate razredniku oko bilo kakvog pitanja ili problema. Istovremeno ih treba poticati na samostalnu brigu i osvojim stvarima i o svojim zadacima, također na druženje s prijateljima, gdje, iako se ne slažu oko nečega, najbolje rješenje je zajednički dogovor umjesto tužakanja ili svađe jer su u toj dobi dovoljno veliki da se oko svega mogu dogovoriti – zaključila je Skozrit.

A mi ćemo na kraju svima poželjeti sretnu i uspješnu novu školsku godinu!

Objava Goričke učiteljice savjetuju na početku školske godine: Roditelji, djeca su vaše ogledalo, posvetite im se jer ste vi njihov uzor. Nisu petice najvažnije… pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.