Prijava

Vaša prijava

Dobre vijesti iz Zagrebačke županije, danas nema novih slučajeva zaraze, manje je zaraženih i u Hrvatskoj

[]

 

14 sati – Danas u Hrvatskoj 53 nova slučaja, u bolnicama 132 osobe

U protekla 24 sata zabilježena su 53 nova slučaja pa je broj trenutno oboljelih (aktivnih slučajeva) u Hrvatskoj danas 1.142, objavio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Na bolničkom su liječenju 132 osobe, a četiri pacijenta su na respiratoru. U protekla 24 sata testirano je 640 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas je ukupno zabilježeno 3.775 osoba zaraženih novim koronavirusom.

Do sada se oporavilo 2.514 osoba, a preminulo je 119.

11.30 sati – Prof. Markotić: Nošenje maske, distanca i higijena su ključne

Prof.dr.sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u emisiji “Dobro jutro Hrvatska” HTV-a kazala je da su danas nastupile nove mjere koje je Nacionalni stožer za civilnu zaštitu propagirao i ranije, a to je da se u zatvorenim prostorima odnosno trgovačkim centrima obvezno nose maske i socijalna distanca se mora poštivati. Mora se voditi računa i o higijeni.

– Od danas je u zatvorenim prostorima, trgovačkim centrima, svim uslužnim djelatnostima obavezno nošenje maski. Isto tako sve ono što smo govorili, distanca i higijena, tri stvari koje su iznimno bitne, jednostavne i ne mogu biti jeftinije, a vrlo su uspješne za održavanje jednog normalnog stanja. Ako budemo to sve poštivali, možemo prakticirati novi normalni život, ako ne budemo prakticirali, moramo računati na još strože mjere – naglasila je Markotić.

Dodala je da je Hrvatska u proteklim mjesecima pokazala da može štititi svoje stanovništvo, ali da se svaki pojedinac mora ponašati odgovorno.

Markotić je kazala da nikome nije u interesu da se uvedu gospodarske restrikcije te da vjeruje da će Hrvatska pokazati da se može nositi s pandemijom koronavirusa.

Naglasila je da virus napada sve, a ne samo starije i kronične bolesnike. Markotić je istaknula da je u Hrvatskoj u posljednje vrijeme bilo par težih slučajeva kod mlađih ljudi.

– Mladi moraju biti odgovorni, ako i neće imati teže simptome, mogu virus prenijeti starijima i onima koji su u većoj opasnosti, ali i oni sami mogu imati teže simptome, dodala je Markotić.

11 sati – U Velikoj Gorici i Zagrebačkoj županiji danas nema novih slučajeva zaraze

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije na području Zagrebačke županije do ponedjeljka, 13. srpnja do 11 sati nema novih slučajeva zaraze.

Zagreb ima 12 slučajeva

U Zagrebu je 12 novih slučajeva. Epidemiološka situacija je pod kontrolom, ali velika je aktivnost kroz domove zdravlja, izvijestio je Vjekoslav Jeleč, pročelnik gradskog Ureda za zdravstvo.

U petak je rođeno novorođenče pozitivne trudnice, što je treći takav porod u Hrvatskoj.

Nacionalni stožer civilne zaštite danas će u 14 sati održati konferenciju za novinare. Šef HZJZ-a, Krunoslav Capak, na današnjoj konferenciji pojasnit će detalje novih mjera.