Prijava

Vaša prijava

Inspekcija samoposlužnih autopraonica u Velikoj Gorici: Koje daju najviše za vaš novac, ima li i onih u kojima korisnici ostanu zakinuti?

[]

Gotovo svi vozači moraju s vremena na vrijeme sami oprati svoj auto. Većina će odabrati samoposlužne autopraonice jer im je na raspolaganju profesionalna oprema, automatski strojevi za pranje s više programa koji, osim pranja, jamče da će auto nakon njihova korištenja biti blistav. Čak i da ga poslije pranja neće trebati obrisati. To zadnje su, doduše, samo rijetki doživjeli, jer svi mi ostali znamo da nakon pranja uvijek ostanu kapljice koje treba ručno ukloniti.

Vozači se za samoposlužne praonice, također, odlučuju jer su (navodno) jeftinije. Iskustva korisnika su različita, no jasno je da ne postoji ista razina usluge koja se može dobiti u svim samoposlužnim autopraonicama. Odlučili smo provjeriti kako rade četiri samoposlužne autopraonice u Velikoj Gorici – ona Vulkalova preko puta Konzuma, njena susjedna preko ceste u Kolodvorskoj ulici, autopraonica u Kolarevoj preko puta auto škole i praonica nasuprot hotela Garden Inn.

Budući sve te praonice rade na kovanice odlučili smo provjeriti koliko u njima traje ista usluga za isti iznos novca. Odlučili smo se za uslugu ispiranja vozila jer se u njoj koristi samo hladna voda (i to ne demineralizirana, nego ona obična), crijevo i mlaznica. I koliko traje to ispiranje za dvije kune.

Praonica Vulkal / Foto: Gorica.info

U Vulkalovoj samoposlužnoj praonici postoje samo dva boksa, ali je i iz daljine jasno koliko bi trebala trajati usluga jer velikim slovima na boksevima piše – 150 sekundi = 5 kuna. Ili, pola minute za kunu. U stroj smo ubacili dvije kune i pritisnuli odgovorajući gumb. Voda je bila iznimno jakog mlaza, pa su se s njom mogli bez problema s haube odstraniti i najtvrdokorniji ostaci blata ili stradalih kukaca. Štoperica je na kraju pokazala 1 minutu i osam sekundi, odnosno osam sekundi više nego je obećavala reklama na praonici. To znači da smo u Vulkalu dobili 13,3% više usluge ispiranja automobila nego smo platili.

Praonica u Kolarevoj / Foto: Gorica.info

U praonici u Kolarevoj ulici nismo nigdje uspjeli uočiti koliko treba platiti za 30 ili 60 sekundi korištenja. Ubacili smo ponovno dvije kune, uključili program ispiranja hladnom vodom i štopericu. Odmah se osjetilo da je mlaz vode slabiji nego u Vulkalu, a voda je stala kada je štoperica pokazala točno 60 sekundi. Ili u prijevodu za kunu smo dobili točno 30 sekundi ispiranja.

Praonica Cash u Rakarskoj ulici / Foto: Gorica.info

Samoposlužna autopraonica u Rakarskoj ulici, preko puta hotela Garden Hill ima jasno istaknuto na cjeniku da se za jednu kunu dobije 30 sekundi pranja, dakle isto kao u prethodne dvije autopraonice. Ponovili smo proceduru, ubacili dvije kune, pritisnuli gumb i pokrenuli štopericu. Voda iz mlaznice je presahnula, pokazala je štoperica, nakon 53 sekunde, dakle sedam sekundi manje nego je navedeno na cjeniku. Iako se to može činiti beznačajno, prevedeno u postotke, ostali smo bez gotovo 12% usluge koju smo pošteno platili. Ne možemo, naravno, tvrditi da je to uobičajena praksa u ovoj autopraonici ili smo samo slučajne žrtve nekog kvara na uređaju, ali smo se osjećali zakinutima.

Autopraonica u Kolodvorskoj ulici / Foto: Gorica.info

 

Na kraju smo otišli do najveće samoposlužne autopraonice u Velikoj Gorici, one u Kolodvorskoj 62. Našli smo i cjenik i malo se iznenadili. Za jednu kunu u ovoj se praonici dobije 20 sekundi pranja automobila, odnosno 33 posto manje nego u ostale tri. Činjenica je i da to jasno piše, pa nitko ne može tvrditi da je doveden u zabludu. Parkirali smo auto u jedan od boksova, ubacili dvije kune, stisnuli gumb za pranje i uključili štopericu. Pokazala je 37 sekundi. Ponovili smo postupak. Rezultat je ponovno bio isti. Dakle, dobili smo tri sekunde manje nego smo platili, odnosno 7,5% kraće pranje nego smo trebali dobiti. A i mlaz je bio, koliko smo osjetili, slabiji nego u Vulkalovoj praonici, odnosno prosječan poput ostale dvije praonice. I da, osjećali smo se i zakinutima i prevarenima. Možda smo i ovdje bili slučajne žrtve nekog kvara na stroju, ali nije nam zbog toga bilo puno lakše jer je ova autopraonica u startu najskuplja od svih goričkih u kojima smo bili.

Da zbrojimo rezultate naše inspekcije u kojoj smo provjerili koliko dugo traje obično ispiranje auta hladnom vodom za dvije kune. Najbolje smo prošli u Vulkalovoj samoposlužnoj autopraonici jer smo tamo dobili 13 posto duže pranje nego smo platili (umjesto 60 sekundi pranje je trajalo 68 sekundi), u praonici u Kolarevoj dobili smo točno očekivanih 60 sekundi pranja (iako nismo vidjeli istaknuti cjenik), praonica preko puta hotela Garden Hill nam je uskratila 12 posto plaćenog pranja (auto smo umjesto 60 sekundi prali 53 sekunde), dok smo u praonici u Kolodvorskoj 62, koja je u startu 33 posto skuplja od ostalih, na kraju ostali zakinuti za 7,5% vremena pranja (umjesto plaćenih 40 sekundi dobili smo samo 37 sekundi.

Iz rezultata ove naše inspekcije ne može se zaključivati ništa više nego smo napisali. Ovo su rezultati koje smo dobili obilazeći četiri autopraonice u subotu, 22. kolovoza 2020. godine, u prijepodnevnim satima, koristeći po jedan boks u svakoj autopraonici i samo jedan program (ispiranje hladnom vodom). Stoga se iz naših rezultata ne mogu izvlačiti zaključci koji bi se odnosili na druge usluge u tim autopraonicama uopće ili u drugim boksevima tih autopraonica u vrijeme inspekcije.