Prijava

Vaša prijava

Manje zaraženih: Napokon bolje vijesti stižu iz Velike Gorice, Zagrebačke županije i Zagreba. Smanjuje se i samoizolacija na deset dana

[]

Bolje vijesti stižu iz Zagrebačke županije. Županijski Zavod za javno zdravstvo bilježi bitno manje zaraženih nego dan ranije. U utorak su zabilježena 62 nova slučaja zaraze koronavirusom, što je veliko smanjenje u odnosu na ponedjeljak kada ih je bilo 235. Isti je trend i u našem gradu, Velika Gorica u utorak ima 11 novozaraženih, odnosno čak 40 manje nego u ponedjeljak.

Samoizolacija je propisana po jednom razredu srednjih škola u Dugom Selu, Zaprešiću, Jastrebarskom i Samoboru, 2 razreda srednje škole u Velikoj Gorici te po jednom razredu osnovnih škola u Svetom Ivanu Zelini, Dugom Selu, Samoboru i Zaprešiću. Također, u Dugom Selu došlo je do proboja virusa u dva doma za starije i nemoćne te u jedan odjel centra za rehabilitaciju.

Manje zaraženih koronavirusom je i u Zagrebu. Konkretnije u utorak je objavljeno da glavni grad u utorak ima 211 novih slučajeva, dok ih je dan ranije bilo 558.

–  Ni meni to nije jasno, nije stvar u testiranjima, mi smo jučer obavili 1240 testiranja i prešli smo 90.000 testiranih u NZJZ – kazao je Zvonimir Šostar, ravnatelj Nastavnog Zavoda za javno zdravstvo ‘Andrija Štampar’ dodajući da su se očito građani počeli pridržavati mjera. –  Situacija je ozbiljna i moramo se ozbiljno pridržavati mjera. Kada sve skupa gledamo, čekamo što će država ili grad učiniti za nas. Do kraja tjedna ćemo pokrenuti kampanju da vidimo što stanovnici Zagreba mogu učiniti sami za sebe – najavio je Šostar za HRT.

I ukupno na razini Hrvatske je manje zaraženih, posebno u odnosu na kraj prošlog tjedna kada ih je bilo i više od 2000 na dan. U posljednja 24 sata zabilježena su 1413 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 11.311, objavio je Nacionalni stožer.

Ipak, negativno je da je u utorak zabilježeno najviše preminulih s koronavirusom u jednom danu – 18. Do danas je ukupno u Hrvatskoj testirano 457.726 osoba, od toga 8185 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 27.720 osoba.

Nakon što je nedavno izolacija zbog koornavirusa skraćena s 14 na deset dana, to je sada učinjeno i za samoizolaciju.

“Prema odluci Eskpertne skupine kriznog stožera Ministarstva zdravstva, samoizolacija osobe koja je bliski kontakt oboljele osobe od COVID-19 se skraćuje s 14 na 10 dana. Iznimka su osobe koje rade u ustanovama za smještaj i boravak za starije i teško bolesne odrasle osobe i osobe s invaliditetom, u kojih karantena traje 14 dana”, piše u novoj odluci.

Objava Manje zaraženih: Napokon bolje vijesti stižu iz Velike Gorice, Zagrebačke županije i Zagreba. Smanjuje se i samoizolacija na deset dana pojavila se prvi puta na Gorica.info: Najnovije vijesti, analize i informacije.