Prijava

Vaša prijava

Otkriven tajni plan Međunarodne zračne luke Zagreb


Najkasnije za godinu dana, ulaz u Aerodrom samo od strane Bapča?!

aerodrom1 obradjeno

Na skupu građana Plesa i okolnih mjesta (četvrtak 2. travnja) slučajno je otkriven tajni plan Međunarodne zračne luke Zagreb da, kada se završi novi putnički terminal, najkasnije za godinu dana, zatvore se svi ulazi u Aerodrom, osim iz pravca Bapča. Okupljenim građanima je to priopćio Vjekoslav Junković koji je danas, zajedno s Mirkom Jankešom i Marjanom Kulašom, bio u delegaciji građana koja je na Zračnoj luci pregovarala s predstavnicima francuskog koncesionara. – Predstavniku koncesionara je u nastupu bijesa izletjelo da se Plešani prestanu buniti zbog prolaza, jer će koncesionar u skoroj budućnosti ionako zatvoriti sve ulaze u Zračnu luku Zagreb osim kod Bapča, to jest kod pristupa na obilaznicu za Domovinski most – rekao je Junković. To bi značilo da Pleso i Velika Gorica posve gube pješačke prolaze i prometnice prema Zračnoj luci. Pleso, koje desetljećima trpi buku i zagađenje zbog Zračne luke, bi na taj način postalo geto. Šokantno je i pomisliti da će se zatvoriti ulaz u Zračnu luku iz Fizirove ulice koja je već dugo godina glavni ulaz na Aerodrom. Možda Fizirova ostane djelomično u funkciji, ali sasvim sigurno će biti marginalizirana, a ulaz bez „ausvajza“ nemoguć.

Koncesionar je, navodno, već jako odstupio od prihvaćenog projekta izgradnje novog putničkog terminala. Zgrada je smanjena, nedostaju mnogi drugi sadržaji, iz planova je „nestao“ kružni tok kod Plesa, kao i spojna cesta od stare putničke zgrade do novoga terminala. Ako su točne te informacije, koje su se mogle čuti na skupu, onda Gorica definitivno gubi Aerodrom kojeg brojni Velikogoričani smatraju „svojim“. U sedamdesetim i osamdesetim godinama, za „crnog mraka komunizma“, od 1100 zaposlenih na „Aerodromu Pleso“, kako se izvorno zvala Zračna luka Zagreb, 70% zaposlenika bilo je s područja Velike Gorice, a direktor Aerodroma je bio član skupštine Općine Velika Gorica.

Postupak francuskog koncesionara, kojem su povod neuvjerljive pritužbe o tobožnjoj konkurenciji privatnih parkirališta i komičnoj optužbi o krađi aerodromskih kolica za prijevoz prtljage, nedvojbeni je pokazatelj da Francuzi ne razumiju povijesne veze Aerodroma Pleso i naselja Pleso, Rakarje, Kobilić i Velika Gorica. Još je tragičnije da koncesionar, vođen samo smanjenjem troškova i maksimalizacijom profita, ne razumije i ne razvija nego uništava odnos s lokalnom zajednicom. Krupni kapital je zaključio da je platio koncesiju državi i komunalnu naknadu Velikoj Gorici te da može raditi što hoće. Jedan ulaz znači samo jednu portu, jednog portira, jednog čuvara, a to u konačnici znači samo jedan, umjesto tri troška. Što zbog toga Gorica ostaje odsječena od „svog“ Aerodroma Pleso, što hoteli, iznajmljivači soba i ugostitelji ostaju bez posla i mogu staviti ključ u bravu, nije briga krupnog kapitala. Francuzi su, navodno, već prodali sestrinsku firmu Trgovina, a na bubanj ide i aerodromsko ugostiteljstvo te ostale sestrinske tvrtke. Koncesionar se obvezao da će pet godina poštivati sva zatečena prava zaposlenika Zračne luke Zagreb, ali ovi potezi ne slute na dobro. Još jednom se pokazuje da su Hrvati dobre sluge tuđeg gospodara.

U cijelom slučaju simptomatično je da se na skupu građana nije pojavio niti jedan čelnik Grada Velike Gorice, ni gradonačelnik ni njegovi zamjenici ni neki pročelnik upravnog odjela, ni portir od skoro 180 zaposlenika Grada. Ivica Mikulčić, koalicijski partner gradonačelnika Barišića rekao je okupljenim građanima da „blago rečeno imaju blijedu podršku gradonačelnika Dražena Barišića“, na što je izviždan. Barišić u svojim plaćenim novinama na po nekoliko stranica govori o skorašnjem dovršenju gradnje novog terminala, kao da Gorica ima s tom investicijom bilo kakve veze. Ali Barišićev politički marketing stvara lažni dojam da je MZLZ u najmanju ruku projekt Grada Velike Gorice, a Barišić kao da je važan njegov čimbenik. Ali, kada se treba suočiti s gnjevnim građanima i odgovarati na neugodna pitanja tko odobrava koncesionaru izmjene projekta, zatvaranje legalnih prometnica i slično, Barišiću ni traga ni glasa. Kada se govori pozitivno, eto ti našeg gradonačelnika, ali kada zagusti onda je krivo ministarstvo. Izdaje li dozvole i odobrava promjene u prostoru ministarstvo ili Grad Velika Gorica? Barišić opet misli da će medijskim spinovima izbjeći svoju odgovornost, ali Plešani su mu danas poručili da je Grad prvi koji se mora boriti za interese građana i samoga Grada. U slučaju MZLZ-a u pitanju su vitalni interesi Velike Gorice. U borbi za njihovo očuvanje gradonačelnik Barišić i njegova bulumenta odlično plaćenih suradnika, trebali bi biti na čelu kolone, a ne da „ratuju“ priopćenjima i prozivanjem drugih.