Prijava

Vaša prijava

Raskol u desnoj koaliciji


IMG_4716 - Copy

Velikogorički mediji koji su pod kontrolom gradonačelnika Barišića uopće nisu donijeli nesvakidašnju vijest s nedavne sjednice Gradskog vijeća. Vijećnici HSS-a su, naime, izašli iz vijećnice kada se glasovalo o rebalansu proračuna za ovu godinu, čime su gradonačelniku Barišiću dali do znanja što misle o njegovom načinu vođenja Grada. Dva vijećnika HSS-a ne mogu ugroziti većinu vladajuće desne koalicije u Gradskom vijeću, ali ni neki vijećnici HDZ-a nisu zadovoljni radom i ponašanjem Dražena Barišića. Vidjelo se to na početku sjednice kada se telefonski „skupljao“ kvorum jer nekoliko vijećnika HDZ-a i koalicije nisu došli na sjednicu. Službeno je obrazloženje da su bili poslovno zauzeti, ali neslužbeno neki nedolaskom na sjednicu Gradskog vijeća pokazuju svoje nezadovoljstvo. I tijekom sjednice je Dražen Barišić doživio otvorenu kritiku Vlade Pavišića, vijećnika HDZ-a koji je s govornice poručio gradonačelniku da u našem gradu vlada destrukcija uprave, grabež i kriza vlasti.

Povod sve većem nezadovoljstvu su uobičajene finte oko proračuna. Skoro svake godine uprava Dražena Barišića Gradskom vijeću ponudi proračun oko 350 milijuna, što glasačka mašina bezrezervno prihvati, a velikogorička javnost ostane zadivljena iznosom. No, tijekom godine obično se naprave dva rebalansa o čemu se u strogo kontroliranim medijima jedva nešto nesuvislo kaže, pa se gradski proračuna smanji za 50 ili čak 70 milijuna što je slučaj s proračunom za prošlu godinu. Izvršenje proračuna za 2014. godinu vijećnici su također usvojili, kao da je smanjenje prihoda od 70 milijuna kuna beznačajan iznos. Kako gradonačelnik planira prihode i kakva je kvaliteta gradskog proračuna, ako se on, na kraju, ostvari s 20% manjim prihodima od planiranih? Ta otužnu stvarnost gradskih financija nikada se ne prezentira javnosti na način da se kaže da gradonačelnik i njegova svita manipuliraju i vijećnicima i Velikogoričanima te da je izrada proračuna velika improvizacija koja pokazuje neznanje i neodgovornost upravljanjem Gradom. Ali se zato prvotna prenapuhana „cifra“ gradskog proračuna „razvali“ u svim novinama, portalima i elektronskim medijima, koje Barišić obilato financira kako bi pisali da je naš gradonačelnik mlad, visok, lijep i s plavim očima, dobar, pravedan, milosrdan i nadasve veliki neimar za dobrobit Grada.

Što se tiče velikogoričkog HSS-a kojeg vodi iskusni taktičar Vlado Horina, u gradskoj organizaciji se već duže vrijeme osjeća nezadovoljstvo odnosom gradonačelnika prema Seljačkoj stranci. U HSS-u ističu da Dražen Barišić vlada posve autoritarno, da unutar koalicije nema dijaloga, a još manje dogovora. Izostale su koordinacije čelnika stranaka i dogovori oko upravljanja Gradom i načinom trošenja oko 300 milijuna kuna gradskog proračuna. O tome posve sam odlučuje gradonačelnik Barišić i njegova uska klika suradnika koji se, kažu u HSS-u, ni o čemu ne konzultiraju ni usaglašavaju s koalicijskim partnerima. Izgleda da je HSS-u prekipjelo takvo ponašanje Dražena Barišića, pa, neslužbeno doznajemo, već razmišlja o izlasku iz koalicije stranaka desnice i desnog centra.

KRITIKA VIJEĆNIKA PAVIŠIĆA