Prijava

Vaša prijava

Ivica Leder – predavanje o preuređenju Klaićeve bolnice


P1210750

Četrnaestu sezonu Matičina četvrtka otvorio je arkitekt i projektant Ivica Leder uz pomoć gošće Tajane Ivić, dipl.ing.arh.

U Muzeju Turopolja, 4. veljače, prisutni su mogli poslušati predavanje o djelomičnom preuređenju Klinike za dječje bolesti «Klaićeva» u Zagrebu.

– Ova bolnica je spomenik kulture, što je interesantno. To je zgrada koja je nastajala slojevito, dakle nakon što je osnovana i izgrađena, ona je nadograđivana prema suvremenim potrebama – rekao je Ivica Leder.

Iako je bolnica trebala dobiti novu lokaciju kako bi se omogućio suvremeniji prostor koji bi zadovoljio sve standarde u zdravstvenoj skrbi o djeci odlučeno je kako će se ipak pristupiti kao i ranijih godina, preuređenjima pojedinih odjela i proširenjima kapaciteta bolnice.

Klinika za dječje bolesti Klaićeva u Zagrebu jedini je takav referentni centar za cijelu Hrvatsku, a arhitektonski, to je zanimljiva cjelina četirij objekta iz nekoliko razdoblja, od secesijskog bisera, stare “Fisherice” koja dominira pročeljem bolnice, preko središnjeg Turinina objekta iz razdoblja hrvatske moderne 1956., dijela kojeg je 1967. projektirao Jovičić te dijela iz 1987. godine arhitekta Vodičke.

Gosti predavanja rekli su nešto više o preuređenju odjela kardiologije i nefrologije, za koji je odlučeno da se smjesti u dio arhitekta Turine, te o preuređenju dijela drugog kata krila zgrade arhitekta Vodičke.

Sve ovo ima za cilj adekvatniju skrb o malim bolesnicima, s naglaskom na mogućnosti boravka jednog od roditelja sa svojim djetetom za vrijeme njegova boravka u bolnici, što će biti korisno i za emocionalnu i za zdravstvenu dobrobit djeteta.

Zadatak je uključio arhitektonske izazove, s obzirom na zaštitu spomeničke baštine postojećih zgrada i kronični manjak prostora i financijskih sredstava, s jedne, te na potrebu stvaranja suvremenog, funkcionalnog i ugodnog prostora za najosjetljiviju skupinu populacije, s druge strane.

Tako se želi dodir djeteta i bolnice učiniti što manje stresnim, te, ako je to uopće moguće, poticajnim i zanimljivim.

Ana Peternac Bučan

P1210750


Air Ribnica sletjela u središte Gorice

Modelarska liga Zagrebačke županije