Prijava

Vaša prijava

Nismo ga izručili Brazilcima iako je tamo osuđen na tri godine zatvora


Premda nije rijetkost da granični policajci zateknu osobe koje traži Interpol, na Badnjak prošle godine, tijekom redovne kontrole u putničkom vlaku na relaciji između Zaprešića i Dobove, policajci su naišli na “bjegunca” kojeg nisu očekivali. Provjeravajući isprave putnika Tonyja Okechukwoa Nnoluge (39) otkrili su da toga muškarca koji ima tri državljanstva, nigerijsko, južnoafričko i britansko, već više od pet godina traži ured Interpola iz - Brazila.

Nnoluga, rođeni Nigerijac, uhićen je 2007. godine na aerodromu u brazilskom Recifeu kad je u zemlju ilegalno pokušao unijeti 585.000 američkih dolara.

Ekstradicijski pritvor

Uhićenje je za muškarca, koji prema vlastitim riječima trenutačno radi kao predavač na jednom londonskom učilištu, samo početak višemjesečne pravne bitke, u kojoj je na kraju odlučio Vrhovni sud, pustivši ga da se vrati obitelji u London. Nakon što su policajci na Badnjak prošle godine utvrdili da je NNoluga tražena osoba, predan je istražnom sucu Županijskoga suda u Velikoj Gorici te mu je određen ekstradicijski pritvor. Izvanraspravno vijeće suda donijelo je odluku da se izruči u Brazil, gdje je 2011. u odsutnosti bio osuđen na tri godine zatvora zbog krijumčarenja spomenutih 585.000 dolara. Naime, nakon što je Nnoluga kao 30-godišnjak sredinom srpnja 2007. godine uhićen u Recifeu, gdje je doletio iz Johannesburga, brazilska policija ga je pritvorila na dva tjedna, nakon čega je pušten da se brani sa slobode.

- Uhićeni muškarac tvrdio je i da je trgovac mesom i ribom iz južnoafričke Pretorije i da je novac trebao predati jednoj osobi, također iz Južne Afrike, ali njezino ime nije znao. Za uslugu prijenosa novca rekao je da je trebao dobiti 4000 dolara.

Dvije putovnice

 Osim gotovine, oduzeta su mu dva mobitela, dvije putovnice, kreditne kartice i avionske karte. No, mi sumnjamo da je imao zadaću unijeti novac u zemlju u svrhu trgovine drogom s obzirom na dobro poznatu tzv. nigerijsku rutu. Novac bi najvjerojatnije poslužio za kupnju droge, posebno kokaina, u Sao Paolu, odakle bi se angažirale osobe za šverc opijata prema Europi. Klasičan je to put krijumčarenja koji koriste Afrikanci što napuste svoju zemlju, kupuju drogu, preprodaju je i time umnogostručuju zaradu - rekao je novinarima odmah nakon Nnolugina uhićenja glasnogovornik federalne policije u Recifeu Giovani Santoro.

Sumnje nisu potvrđene

Međutim, kako se utvrdilo tijekom postupka u Brazilu, sumnje u krijumčarenje droge i ilegalno porijeklo novca nisu se potvrdile, nego su iz Južne Afrike iz tvrtke za koju je radio, brazilskim vlastima dostavili dokumentaciju da je NNoluga nosio legalni novac koji je zaista trebao uložiti u legalne poslove. Slučaj se na kraju sveo na jedan administrativni propust. Naime, tijekom ulaska u zemlju NNoluga je morao ispuniti carinski obrazac, a pitanje pod točkom 4 bilo je unosite li u zemlju više od 10.000 reala (2500 eura). Nnoluga je na obrascu upisao X, što znači da nema veći iznos od toga, međutim, na rendgenu su uočeni svežnjevi novčanica pa se ispostavilo da ima više od pola milijuna USD. Tijekom postupka NNoluga je rekao da nije razumio upit na točku u obrascu, nego ga je ispunio carinik bez njegova znanja. Nakon dva tjedna u pritvoru, NNoluga je pušten pa je godinu i pol dana proveo u Brazilu čekajući početak suđenja. Međutim nakon godinu i pol dana napustio je Brazil, da bi 2011. u odsutnosti bio osuđen na tri godine zatvora. Na ispitivanju pred hrvatskim pravosudnim tijelima NNoluga je rekao da je u Hrvatsku došao na poziv prijatelja Hrvata koji radi u Londonu u bolnici i da je vlakom krenuo za Salzburg, odakle se trebao vratiti u London. “Točno je da sam bio uhićen u Brazilu 2007., ali nije bilo nikakvoga suđenja pa mi rekli da mogu ići i da će me zvati. Nisam ni znao da sam osuđen i da je za mnom na snazi tjeralica.” Međutim, izvanraspravno sudsko vijeće zauzelo je stajalište da postoje osnove za izručenje zbog toga što su zaključili da kazneno djelo koje mu se u Brazilu stavlja na teret također postoji i da je riječ o djelu “ovjeravanja neistinitoga sadržaja”. Žalbu na tu odluku međutim podnijeli su Nnoluga i njegov odvjetnik Tomislav Keser, tvrdeći da je zapravo riječ o carinskome prekršaju zbog neprijavljivanja novca, a ne o spomenutome krivotvorenju.

Doći će opet u Hrvatsku

Vrhovni sud im je dao za pravo i ukinuo odluku o izručenju. Nakon odluke Vrhovnoga suda, u ponovnome odlučivanju i prvostupanjski sud je zauzeo stajalište da je riječ o prekršaju, a odluku nije osporavalo ni Državno odvjetništvo.

- Zadovoljni smo što je prepoznata činjenica na koju smo upozoravali od uhićenja, a to je da se u hrvatskom pravnom sustavu njegov čin tretira kao prekršaj. Uhićenje je doživio kao šok pa iako je četveromjesečno lišavanje slobode u ekstradicijskom pritvoru vrlo teško podnio, na kraju je sretan što se vratio obitelji jer je smatrao da bi mu tijekom izdržav anja trogodišnje zatvorske kazne u Brazilu bio ugrožen život. Unatoč traumatičnom iskustvu, izjavio je da bi vrlo rado s obitelji turistički opet posjetio Hrvatsku - rekao nam je odvjetnik Keser.


Predstavljanje 63. broja lista Žir