Prijava

Vaša prijava

EPSKI USPON DO 35 MILIJUNA Kako je mladić iz Velike Gorice postao najskuplji hrvatski nogometaš


Hej Japanac, daj pazi malo na taj sprej. Ovo su nove Nikeove mercurialke”, pobunio se Marcelo Brozović na čuđenje suigrača u živom zidu. Prizor je stripovski luckast, onaj balončić iznad crteža u “Roy of the Rovers”, pogotovo nestvaran postaje kada ga uglazbite u sljedeći kontekst.

Kao Forrest Gump

Arena de Sao Paulo i na njezinim tribinama 62 tisuće gledatelja. Otvaranje je Svjetskog prvenstva 2014. godine, utakmica Brazil vs Hrvatska. Igrala se 65. minuta i na semaforu je stajalo 1-1, četiri minute ranije mladi Dinamov veznjak utrčao je s klupe na teren umjesto Matea Kovačića. I dok je pocupkivao u živom zidu, nije ga uzbuđivalo što loptu na slobodnjak namještaju Neymar i Dani Alves - meč je u novinama najavio kao ulični hakl rečenicom “Brazil? Tekma k’o tekma...” - koliko ga je kopkalo nestručno rukovanje sprejem suca Yuichija Nishimure.

EPSKI USPON DO 35 MILIJUNA Kako je mladić iz Velike Gorice postao najskuplji hrvatski nogometašBrzo premotavanje dvije godine naprijed, Marcelo Brozović ponovno u kadru reprezentacije čeka veliko natjecanje, samo ovaj put ne u koži smetenog početnika na velikoj sceni, zabrinutog za nove kopačke vrištećežute boje poput dječarca na školskom igralištu. Pred nama je dramatično unaprijeđena verzija igrača koji je, istini za volju, uvijek posjedovao bazični talent, ali je povremeno na terenu samo nabijao kilometražu manirom Forresta Gumpa, tjerajući svoje trenere da se zapitaju - gdje je njegovo mjesto na travnjaku, koja mu uloga u momčadi najviše odgovara, je li zaista klasa?

Dvije godine kasnije, nakon sezonu i pol tesanja u okrutnoj konkurenciji Serie A, pred sobom vidimo Brozovića 2.0 za kojim će već u srpanjskom prijelaznom roku licitirati neki od najbogatijih svjetskih klubova. Nije tajna da je Inter izvjesio početnu cijenu od 30 milijuna eura i da zainteresiranih ima. Dugo se spekuliralo s Arsenalom, ali je onda Arsene Wenger kupio švicarskog Kosovara Granita Xhaku iz Borussije Mönchengladbach.

Nagomilani dugovi

Nije prestalo kombiniranje s Chelseajem, a u igru su se kasnije uključili Real Madrid, Barcelona, Atletico. Uglavnom, Interov plan je namaknuti 50 milijuna za hrvatskog reprezentativca i kolumbijskog stopera Jeisona Murilla, jer klub već dvije godine živi pod striktnim nadzorom Uefinih inspektora zaduženih za financijski fair-play i obvezan je još izvjesno vrijeme, ljeto po ljeto, amortizirati nagomilane dugove. Ostvari li zaista ovakav transfer, Brozović će, kao i u uvodniku teksta, zamijeniti Matea Kovačića, samo ovaj put s popisa dosad najskupljih hrvatskih nogometaša. Transfermarkt, stranica specijalizirana za cijene igrača i iznose transfera, navodi da je Real Madrid prije godinu dana kupio Kovačića za 31 milijun eura, što je do danas rekordna odšteta za hrvatskog igrača. Krugovi bliski Brozoviću potvrđuju da bi kraljevski klub uistinu mogao postati odredištem još jednog hrvatskog reprezentativca, o čemu su posljednjih dana izvještavali španjolski mediji. Osiguravši osvajanjem Lige prvaka mjesto na Realovoj trenerskoj klupi, Zinedine Zidane dostavio je predsjedniku Florentinu Perezu popis pojačanja u veznom redu. Uz Brozovića, na njemu su kao konkurenti navedeni Marco Verratti (Paris St. Germain), N’Golo Kante (Leicester City) i Christoph Kramer (Bayer Leverkusen). Komparativne prednosti našeg igrača u ovom okruženju - a govorimo o učinkovitosti i o cijeni - nisu zanemarive. Dok su ostala trojica krajnje stidljiva pred suparničkim kaznenim prostorom, dotle Brozović iz drugog plana, osim energije i asistencija, donosi i golove. Ove sezone u talijanskom prvenstvu i kupu postigao ih je sedam, a Verratti i Kramer niti jedan. Dok bi šeik s Parka prinčeva mogao u pregovorima zavrnuti ruku Perezu i zatražiti, recimo, 50 milijuna eura za razvikanijeg Verrattija, predsjednik milanskog diva Erick Thohir ipak bi bio umjerenijeg apetita. On, doduše, u recentnim nastupima ističe da neće prodavati svoje najbolje igrače poput Icardija, Perišića i Brozovića “jer želi stvoriti ujednačenu momčad sa 16 vrhunskih igrača”, ali to je već dio pregovaračke strategije za kakvom se često poseže prilikom cjenkanja na nogometnoj tržnici.

Nemoralna ponuda

- Ako nastavi ovako, Brozović će postati jedan od najboljih svjetskih veznjaka. Ne želimo ga prodati, čak i kada bi na stol sletjela neka nemoralna ponuda. Mora još više raditi, ali jasno je da posjeduje nevjerojatnu kvalitetu - rekao je proljetos Roberto Mancini. Još jesenas Interov trener držao se rezervirano prema igraču, čiji ga je nizak rejting u javnosti morao zbunjivati dok se na treninzima i utakmicama nije uvjerio da u rukama drži prvorazrednu robu. Dotad je vjerovao u natprirodnu snagu Kondogbije, u brutalni nogomet Felipea Mela, kojeg je povukao za sobom iz Galatasaraya i u radnu etiku “terijera” Medela. Pokazalo se, međutim, da oni u paketu Interovu igru čine napadački bezbojnom i izrazito defenzivnom. Na drugoj strani, Brozović je donosio polet, lak korak, jednostavnost u otvaranju napada, preciznost u kombinatorici, opasnost u napadačkim izletima s centra.

Centralna figura

Mancini je odlučio više vjerovati hrvatskom nogometašu nakon utakmice s Frosinoneom u studenom prošle godine, kada je Brozović kao džoker za samo tri minute provedene na terenu uspio postići pogodak. Tjedan poslije našao se u početnoj momčadi protiv Rome i odigrao vrlo zrelu utakmicu kojom je počeo cementirati status u trenerovim planovima. Na kraju tranzicijske sezone u kojoj je Interu osigurao četvrto mjesto i sudjelovanje u Europskoj ligi, Mancini bi volio vidjeti Brozovića kao centralnu figuru novog Intera, koji će ubrzo napasti “scudetto” (u riznici čuva 18 naslova talijanskog prvaka), a zatim u dogledno vrijeme i Ligu prvaka (tri puta europski prvak). Za takav scenarij agitiraju i navijači, oni su preko noći lansirali inače samozatajnog i tihog nogometaša u zvijezdu društvenih mreža. Jedna bezazlena fotografija snimljena u automobilu, gdje pozira važno nalakćen poput mislioca, pretvorila je Brozovića u “Epic Broza”, i on je sljedećih dana u onim duhovitim internetskim “memeovima” selio u društvo pape Franje i Batmana itd. Nakon svega, hrvatski reprezentativac na Instagramu se hvali sljedbom od 201 tisuće fanova. Produženje suradnje i brendiranje Marcela Brozovića u Interovu maskotu za narednih pet godina, saznajemo, dolazi u obzir ako se prvo bitnije harmoniziraju odnosi. U prijevodu, Inter bi trebao barem udvostručiti plaću igraču koji trenutačno zarađuje između 1,5 i 2 milijuna eura po sezoni. Uspon u platnoj hijerarhiji zrcalio bi rast “Brozova” rejtinga u klubu, a možda bi pomogao i podcijenjenoj “balkanskoj grupi” da izađe iz sjene privilegiranog “južnoameričkog klana”. Pokazalo se više puta prošle sezone da je Inter najbolje funkcionirao kada je istrčavao kao Inter-ić, s Handanovićem, Brozovićem, Perišićem i Ljajićem u paketu, umjesto s Melom, Palaciom, Medelom u prvom sastavu. Ne pronađu li zajednički jezik, Brozović će produžiti dalje, a od kapitalnog transfera, pored Intera, novčano će se okoristiti i svi klubovi čiji je dres igrač nosio od svoje 12. godine. Njih nije malo...

Mužek prepoznao talent

Već sa 16 godina Marcelo je debitirao u seniorskoj konkurenciji kao igrač Hrvatskog dragovoljca. Otac Ivan zvan “Bomba”, za kojeg kažu da talent prvoligaškog igrača nije realizirao samo zbog nesavitljivog karaktera, odlučio je da će sin sa zadnjim zvonom osnovne škole ganjati karijeru profesionalnog nogometaša. Trener Damir Mužek među prvima je prepoznao talent, i na nekoj je prijateljskoj utakmici, uz glasne proteste predsjednika Ivice Perkovića, odlučio da “mali” treba izvesti jedanaesterac. Zašto? Jer je flegmatičnim nastupom ostavljao dojam igrača koji ne strahuje od autoriteta ili izazova. Dugogodišnji direktor Dinamove škole Božidar Šikić preveo je tri godine kasnije igrača preko Jadranske avenije u Novom Zagrebu i parkirao ga na Kajzericu kao talent od kojeg će u budućnosti profitirati veliki brat iz Maksimira. Zanimljivo je da je iskorak u svijet glamuroznog nogometa 23-godišnjak danas poznat kao “Epic Broz” napravio pod vodstvom Ante Čačića. U Dinamu je boravio jedva tri dana kada ga je Čačić bacio “u vatru” protiv Porta u Ligi prvaka. Notorno slab posjet (4683 gledatelja), poraz i opći dojam depresije nisu pomogli afirmaciji novog igrača, baš kao što mu nisu pomogli niti problemi koje si je dotad navalio na leđa upoznavajući čari noćnog života i zagrebačkih kockarnica. Zbog tih se mladalačkih grijeha nogometaš još izvjesno vrijeme kretao gradom u društvu osobnog “moralnog policajca”, zaduženog da spriječi eventualna zastranjenja.

Flegmatična narav i ovdje je pomogla Brozoviću da nastavi napredovati, neopterećen repovima iz prošlosti. Kada mu je Niko Kovač uručio pozivnicu za U-21 reprezentaciju, on je objeručke zgrabio priliku i u listopadu 2013. godine postigao je oba pogotka u gostujućoj 2-0 pobjedi protiv Švicarske. Prvo krasan slobodnjak, a onda i rutinski finiš za ovjeru trijumfa; Niko Kovač nije imao razloga oklijevati kada su se karte u nastavku priče otvorile tako da na klupi A-vrste zamijeni Igora Štimca. Naravno da se sjetio Marcela Brozovića.

‘Dark horse’

U predvečerje Eura 2016. Hrvatska se tako može pohvaliti možda i najskupljim veznim redom na planetu. Konkurencija je takva da će Mateo Kovačić kao vlasnik najlukrativnijeg transfera u HR povijesti vjerojatno čekati priliku s klupe jer pored Luke Modrića i Ivana Rakitića mjesta na terenu ima samo za još dvojicu. Jedan je Milan Badelj, racionalni tempaš i izbornikov višegodišnji “libling”, a drugi je Marcelo Brozović, potencijalni “dark horse” turnira, maratonac i strijelac u istoj osobi, igrač sve više na tragu vlastita proročanstva s početka karijere. “Jednom ću igrati kao Frank Lampard...”