Prijava

Vaša prijava

Teškaši gube bitku


Jaka imena HDZ-a i SDP-a, jedan za drugim, ispadaju iz trke. Na listama neće biti donedavna prva dama HDZ-a Josipa Rimac, u posljednji je trenutak s već formirane liste Narodne koalicije ispao Tihomir Jakovina, Ivana Šukera u Velikoj Gorici nitko nije predložio, a mala je vjerojatnost da će u konačnici proći i Božidar Kalmeta. Dvije najveće hrvatske stranke svjesne su da sa svojim dojučerašnjim favoritima više nemaju šanse, jer teškaši su se gotovo preko noći pretvorili u gubitnike. Ne radi se samo o generacijskoj smjeni jer Jakovina i Rimac ne spadaju u veterane, već o procjeni stranačkih vodstava da imena koja imaju na leđima teret ne mogu optrčati finiš do rujanskih izbora.

Zašto je, zapravo, otpao Jakovina

Nakon medijskog udara na bivšeg ministra poljoprivrede odluka da se Tihomir Jakovina povuče nikoga nije iznenadila. U zemlji u kojoj mladi bježe, a većina ljudi jedva preživljava i bori se s blokadama i plaćanjem računa, priča s milijunskim bonusima koju je svojim potpisom blagoslovio bivši ministar krajnje je neukusna. S takvim kandidatom koalicija koja u naslovu ima čarobnu riječ "narodna" izgledala bi problematičnom i prije provjere na izborima.

Kakva je budućnost Josipe Rimac

Bivša direktorica HDZ-ove kampanje Josipa Rimac neće biti na listi za Sabor, kao što je još za Karamarkova mandata otpala s liste za potpredsjednicu stranke. Nije prošla na lokalnoj bazi, što je umnogočemu olakšalo posao novom vodstvu stranke. Do jučer je bila nada HDZ-a, rijetka žena u vrhu stranke, sada je njena politička budućnost krajnje neizvjesna. Zapravo, samo surovo lice političke kompozicije iz koje često ispadaju i oni koji su do jučer "palili i žarili".

Što će biti sa Šukerom i Kalmetom

Kada se povukao jedan od HDZ-ovih patrijarha Tomislav Čuljak, poruka je bila jasna: ako sam ja odustao od Sabora, zbog čega bi bilo čudno da to učine Šuker ili Kalmeta. Čuljak naravno nije spominjao imena, ali oni koji poznaju političke igre dobro znaju na koga se to odnosilo. Vrijeme trajanja za Ivana Šukera i Božidara Kalmetu istječe.


Državno Natjecanje iz geografije