Prijava

Vaša prijava

BITKA ZA MILIJUNE PUTNIKA U pripremi izmjena zakona koja će drastično promijeniti pravila prijevoza taksijem zbog kojih su cijene apsurdno visoke


Osim što će od 2017. godine slijetati u novu, modernu zračnu luku, velika je mogućnost da će putnici s aerodroma “Franjo Tuđman” napokon moći birati između više od jednog taksi-prijevoznika, onog velikogoričkog, kakva je trenutno praksa u zračnoj luci na Plesu.

Prve promjene

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, naime, najavilo je Jutarnjem listu da će se s prvim izmjenama Zakona o prijevozu u cestovnom prometu, koje će najvjerojatnije uslijediti iduće godine, moguće uvesti i malo drukčija pravila za obavljanje auto-taksi službe u zračnim lukama jer sadašnja regulativa isključuje velik broj taksi-prijevoznika. Naime, aktualnim Zakonom definirano je da taksi-prijevoznici imaju pravo putnike preuzimati isključivo na području jedinice lokalne samouprave na kojoj su prijavljeni te ih do ostalih gradova i općina smiju samo dovoziti, ali ne i prihvaćati na povratku.

Rijetke iznimke

Zakon, doduše, dopušta da jedinice lokalne samouprave utvrde iznimke kojima bi dopustile i suprotnu praksu, ali kada je u pitanju zračna luka na Plesu, Grad Velika Gorica, na čijem se administrativnom području nalazi, nikad nije pristao na takva odstupanja od pravila, pa se na povratku s aerodroma već godinama sjeda isključivo u automobile velikogoričkih taksista.

Najveći problem pritom je cijena velikogoričkih taksija - start iznosi 16 kuna, vožnja po kilometru još devet, a usluga je 20 posto skuplja noću, na praznike ili na blagdane.

Cijene taksista Radio taksi Zagreb dotle su nešto niže: start iznosi 10 kuna, cijena po kilometru još 6, a ukinute su više tarife noću i za blagdane.

Te razlike zato dovode i do drastičnih razlika u cijeni dolaska do aerodroma taksijem u odnosu na povratak.

Od centra Zagreba do Plesa tako će cijena vožnje iznositi oko 110 kuna, no u povratku će putnici platiti oko 170, dakle 55 posto skuplje.

Kako je Jutarnjem listu potvrđeno u Ministarstvu prometa, ta je institucija u posljednje dvije godine zaprimila brojne prijedloge strukovnih udruga i pojedinih autotaksi-prijevoznika koji godinama apeliraju da se Zakon izmijeni kako bi i njima bilo dopušteno uzimati putnike na područjima zračnih luka.

Zajednički problem

Problem, dakle, nije vezan isključivo za zagrebačko područje, nego za cijelu zemlju, ali se u Zagrebu o njemu najviše govori s obzirom na to da je Pleso najprometniji aerodrom, a velikogorički taksisti su među najskupljima. “Autotaksi-prijevoz je po svojoj naravi lokalni prijevoz te mislimo da odluku o tome na koji način će biti uređeno pružanje tih usluga treba ostati u nadležnosti jedinica lokalne samouprave. Ipak, postoje prijedlozi da se kroz odredbe Zakona o cestovnom prijevozu svim autotaksi prijevoznicima dopusti prijevoz do zračnih luka i od njih, neovisno o sjedištu. O tome će se stav zauzeti kod prvih izmjena Zakona, što bi, prema nekim naznakama, moglo biti tijekom sljedeće godine”, stoji u odgovoru iz Ministarstva prometa.

Ključni kritičari

Ovim pomakom u razmišljanju posebno su zadovoljni u Udruženju Radio Taxi Zagreb, čiji su taksisti dosad bili najglasniji kritičari postojećeg zakona.

- Podržavamo zakonske izmjene, mi smatramo da je aerodrom ‘ex teritorij’, dakle nešto što je granična zona i što ne bi smjelo biti pod nadležnošću jedinice lokalne samouprave, nego države.

Dakle, svi bismo trebali imati mogućnost doći po klijente, a ne da monopol ima samo jedno udruženje iako aerodrom koriste svi, i domaći i strani putnici. Nije normalno da klijent do aerodroma dolazi po jednoj, jeftinijoj, a nazad odlazi po znatno višoj cijeni - rekao je predsjednik Udruženja Radio Taxija Jozo Kovačević i dodao kako je situacija za njih postala posebno nepovoljna s dolaskom Ubera.

- Njihova vozila, naime, nisu označena pa se često događa da dolaze po putnike na aerodrom, a nas bi u tom slučaju odmah prijavili inspekciji. Osim toga, smatramo da bi nam se trebalo dopustiti da putnike kupimo i u onim jedinicama lokalne samouprave koja nema organiziranu vlastitu taksi-službu, poput Jastrebarskog - zaključio je Kovačević.