Prijava

Vaša prijava

SPECIJAL Doznajte kako do saune u vlastitom domu!


Finska, parna, bio, rimska, infracrvena, sa zvjezdanim nebom, mogućnošću paljenja peći putem mobilnog telefona, s peći na struju ili klasičnom peći na drva modernog dizajna... Sve su to vrste saune, koja se vrlo lako može ugraditi u životni prostor.

Wellness i spa programi mnogima predstavljaju najbolji način opuštanja, detoksikaciju i oporavak, naročito nakon napornog radnog tjedna i nagomilanog stresa.

No, oni koji početkom 2017. nisu otišli na skijanje, ne trebaju se odreći relaksacije koju pruža wellness. Naime, sve je popularnije ugraditi saunu u vlastitom domu, a to je moguće puno jednostavnije nego što se misli. Na taj način moguća je relaksacija u bilo kojem slobodnom trenutku, a kako postići ovaj obiteljski ritual doznali smo od Tomice Antun-Lacković i Željka Kufrina iz tvrtke Sauna-Active, jedne od nekoliko tvrtki, obrta i pojedinaca koji se u Samoboru i okolici bave izradom sauna. Liječnik obiteljske medicine, dr. Milan Mazalin, pak, govori nam o prednostima i zabludama vezanim za saune.

Prije svega, treba znati podjelu. Finska, parna, bio, rimska, infracrvena, sa zvjezdanim nebom, mogućnošću paljenja peći putem mobilnih telefona, s peći na struju klasične peći na drva modernog dizajna... Sve su to vrste saune.

living4media-11325844-HiRes.jpg
 

Najpopularnija i jednostavna za ugradnju je finska, u kojoj se nalazi peć s kamenjem koje se polijeva vodom čime se povisuje temperatura zraka na 90 do 100ºC, pri čemu je vlažnost oko 15 posto.

living4media-00707461-HiRes.jpg
 

Infracrvena sauna bazira se na djelovanju infracrvenih zraka koje zagrijavaju tkivo i potiču znojenje kod nižih temperatura (od 50 do 60°C) pa je povoljna za osobe s kardiovaskularnim problemima.

living4media-11096693-HiRes.jpg
 

Rimska sauna ima grijane klupe, a isijavanjem topline iz ugrijanih kamenih zidova i klupa postiže se od 40 do 42°C i niska razina vlažnosti.

parna-kupelj-elba--25-610-kn--www-istra-relax-hr.jpg
 

U parnoj sauni se postiže temperatura od 45 do 50ºC, ali ima veći postotak vlažnosti. Često zna biti obogaćena eteričnim uljima.

living4media-11375917-HiRes.jpg
 

Biljna sauna je povoljna za sve koji ne podnose visoke temperature. Čini je kombinacija vlage i prirodne pare biljaka koje se nalaze iznad vrućeg kamenja na koje povremeno curi voda. Temperature je od 50 do 60ºC.

Dr. Milan Mazalin također odlazi u saunu te ističe niz zdravstvenih aspekata njezina korištenja.

- Osobno bih spadao u racionalne pobornike sauna. Smatram da su saune, prije svega, mjesta psihičke relaksacije i izolacije od svakodnevice. Zatvoren u tom tihom toplom okruženju, čovjek se može gotovo meditativno okrenuti svojim najdubljim mislima ili naprosto bezbrižno prepustiti ljekovitoj dokolici. Rijetka su neka ozbiljnija i opsežnije ispitivanja utjecaja sune na zdravlje. Ipak, uz mnoge ograde, neka blagotvorna djelovanja se ne mogu negirati - kaže dr. Mazalin.

U suvremenu svijetu rodonačelnici sauniranja su nordijci, posebice Finci, gdje je sauniranje dio svakodnevne kulture. Primjerice, u novim paviljonima Policijske akademije u Tampereu, na zadnjem katu, uz zajednički boravak i kuhinju smještena je i - sauna.

living4media-11405362-HiRes.jpg
 

U Hrvatskoj je potražnja za saunama sve veća, ponajprije zbog povećanja gostiju i poboljšanja ponude u apartmanima i manjim obiteljskim turističkim objektima, kao što su vile i kuće za odmor. U oglasnicima se nude rabljene saune po cijenama od minimalno 10.000 kuna, dok saune nekih poznatijih europskih proizvođača mogu koštati 30.000 kuna i više. No, moguća je i samogradnja.

Stan-muski23-040915.jpg
 

Sauna se može ugraditi u bilo koju prostoriju u domu, bitno je da prostorija ima priključak za vodu i električnu energiju, da se postavi izolacija te kvalitetan vodootporan materijal na pod, čak i dio zida.

U stanu može biti dio kupaonice ili zasebna prostorija, a nerijetko je dio wellnessa koji zauzima cijelu etažu kuće. Izrađuje se ili oblaže drvom, jer u unutrašnjosti ne smije postojati niti jedan dio ili predmet od nekog drugog materijala, a pogotovo od metala, jer pri visokim temperaturama može doći do opeklina.

living4media-11155561-HiRes.jpg
 

- Da bi napravili saunu, morate biti vični alatu i obradi drveta. Treba imati i odgovarajuće alate, ne samo za obradu drva, a isto tako i znanja. Sauna se može montirati u bilo koji prostor. Nije nužno da prostor u kojem će se smjestiti sauna ima sifonski odvod. Čak je i poželjno da ga nema jer zbog visoke temperature voda brzo ispari pa sifon može "povlačiti" neugodne mirise.

Drvo koje se najčešće upotrebljava za saunu je skandinavska smreka i ukoliko se želi napraviti sauna veličine 2x2 metra potrebno je 25 četvornih metara, a cijena iznosi oko 70 kuna za četvorni metar. Za klupe se, pak, koristi egzota ili lipa - kažu Tomica Antun-Lacković i Željko Kufrin.

Dodaju kako je saunu s unutarnje strane potrebno obložiti folijom te ispuniti prostor između stijenki mineralnom vunom minimalne debljine 5 centimetara. Za vrata, koja mogu biti drvena s manjim staklenim okvirom ili u cijelosti staklena, preporučuje se kaljeno staklo, sigurnosno, da uslijed puknuća ne dođe do ozljede, debljine minimalno 8 mm. Slijedi potom peć, čija cijena može iznositi i do deset tisuća kuna.

- Za standardnu saunu dovoljna je snaga od šest kilovata. Ono o čemu svakako morate voditi računa jest da imate dovoljno snage. Imali smo nekoliko slučajeva, posebno u novogradnjama gdje je snaga svih trošila limitirana na 10 kW. Ukoliko nemate dovoljno snage, zatražite povećanje od distributera električne energije - ističu.

Stan-muski35-040915.jpg
 

Danas sve električne saunske peći imaju zaštite i ukoliko se pravilno montiraju, nema rizika od strujnih udara. No, opreza nikad nije dosta, a ono što je posebno bitno osim snage je i presjek električnog kabla, a za klasične saunske peći koristi se presjek 5x1,5, 5x2,5 i 3x6 mm2.

Naši sugovornici pripremu instalacija obavljaju u dogovoru s električarom. Slijedi upravljački sklop, čije cijene variraju ovisno o tome želi li se najjednostavnije upravljanje ili mogućnost da ju upalite pametnim telefonom i da vas dočeka zagrijana po povratku s posla.

studengora37-060416.jpg
 

Kad se podvuče crta, naši sugovornici kažu da grubi troškovnik za izradu saune u "uradi sam" verziji iznosi od 12 do 15 tisuća kuna, ovisno o izboru peći i opremi.

Primjerice, u trgovini J.u.A. Frischeis u Velikoj Gorici nordijska smreka soft profila košta od 66 kuna po kvadratu, a osim profila za oblogu imaju i hemlock profile (270 kn/m2) i abachi profile za saune, klupe, maske i peći (36 kn/m2).

Nadalje, blanjani stupci od smreke za izradu okvira konstrukcije zidova koštaju od 14 kuna po kvadratu, OSB konstrukcijske ploče za zidove od 70 kuna po kvadratu, a stolarska građa za izradu konstrukcije zidova i obloga od 6500 po kubičnom metru (bez PDV-a).

Inipi-B-sauna--dimenzije-236-5cm-x-117cm--visina-231-cm--model-oslonjen-na-zid-127-764-00-kn-ET-CETERA.jpg
 

Ista sauna iz "uradi sam" verzije, s profesionalnom izradom koja uključuje i posebnu obradu drva pri kojoj se iz drva izbacuje smola kako poslije ne bi kapala sa stropa, zatim montažu, jamstvo za peći i samu izradu, košta oko 25.000 kuna. Cijene sauna mogu biti i astronomske. Primjerice, cijena jedine sklopive saune na svijetu naziva Klafs S1 iznosi od 96.000 kuna.

S druge strane, wellness ne mora nužno obuhvaćati saunu. Relaksirajući spa kutak može se postići odabirom jacuzzija, hidromasažne kade ili, pak, specijaliziranih tuševa. Za luksuzniji ugođaj mogu se postaviti i LCD TV-i, linije, hladnjaci...

sentiotec--basic--masiv-ili-sendvic-konstrukcija--pec-8kWh--kaljeno-staklo--22-000-kn--www-wellness-best93-hr.jpg
 

Savjeti za izradu finskih sauna 

Ppripremili: Dušan Miljuš, Jelena Kovačević i Željka Paćar

FOTO: Living4media/guliver images, Berislava Picek/Hanza Media