Prijava

Vaša prijava

Plan je da SDP i HNS na lokalne izbore idu zajedno, i to ne samo u Zagrebu, a razgovori će biti gotovi za 10-ak dana


Dok HDZ još traži kandidata za Zagreb, oporba se ujedinjuje. SDP, HNS, HSS i HSU očito će zajedno na lokalne izbore u svibnju. Prijelomna je bila situacija u Zagrebu, no sada kad je predsjednik SDP-a Davor Bernardić definitivno odustao od kandidature za gradonačelnika Zagreba, njegova stranka korak je od toga da u metropoli podrži HNS-ovu kandidatkinju Anku Mrak-Taritaš. A to onda otvara prostor dogovorima i u drugim sredinama.

- Samo ujedinjena oporba može srušiti Milana Bandića u Zagrebu - kaže jedan od naših sugovornika iz vrha SDP-a. Uvjeren je kako zajedničkim snagama Bandića mogu poraziti već u prvom krugu.

- Otvoren je put promjenama. Veliko istraživanje koje je provedeno za Zagreb pokazalo je da 70 posto ispitanika želi Bandićev odlazak - kaže izvor iz SDP-a. Potvrđuje kako se s HNS-om pregovara, ali da još nije “pao” nikakav službeni dogovor.

- Plan je da se ide zajedno, i to ne samo u Zagrebu - navodi sugovornik iz SDP-a, iako je oko samog Zagreba još dosta nepoznanica. Premda je načelni dogovor očito postignut, ne zna se još, primjerice, hoće li SDP i HNS imati samostalne ili zajedničku listu za Skupštinu.

Gradovi

- Vjerujem da ćemo razgovore s HNS-om završiti u roku od sedam do deset dana - kažu izvori iz SDP-a.

I šef HNS-a Ivan Vrdoljak, gostujući jučer na televiziji N1, izjavio je kako SDP i HNS razgovaraju o zajedničkom izlasku na izbore u 70, 80 posto regionalnih sredina.

- Negdje će se dogovoriti, negdje ne. Bernardić i ja se uključujemo na višim razinama, tamo gdje se šalje i politička poruka. Nemoguće je reći da ćemo u 556 općina i gradova nastupiti zajedno, niti to trebamo. Sigurno ćemo zajedno ići u više od pola lokalnih uprava - rekao je Vrdoljak.

Neki članovi HNS-a ističu kako bi bilo logično da se u pojedinim sredinama podrže oni kandidati koji ima najviše šansi za pobjedu.

- To bi bilo razumno i sigurno se nećemo povući tamo gdje su naši kandidati bolji, a bolji su u barem dvadesetak gradova, nizu općina te u tri županije - kaže jedan istaknuti član HNS-a, dodajući kako se neće ići ni u kakve “luzerske” kombinacije.

- To su lokalni izbori i u nekim manjim sredinama, gdje nisu izražene ideološke podjele, vjerojatno će doći i do suradnje s nekim desnim strankama. No, to ne znači da ćemo s njima u neku koaliciju. Vjerujem da ćemo se u velikom dijelu dogovoriti sa SDP-om. Ipak smo mi ključni, strateški partneri godinama. Stalno se priča o nekim preslagivanjima i dramama, ali to ne stoji - kaže jedan od naših sugovornika iz HNS-a, ističući kako će se u nekim sredinama ići i sa širom platformom.

Predsjednik HSS-a Krešo Beljak također je potvrdio da se vode razgovori te da se dogovara suradnja na lokalnim izborima.

- Neće to biti nikakva službena koalicija niti ćemo potpisivati neki poseban sporazum jer za tim na lokalnim izborima nema potrebe. Važno je uskladiti programske smjernice. Surađivat ćemo u dobrom dijelu gradova i županija, među ostalim i u Zagrebu - rekao je Beljak.

HSU je još prije podržao Mrak-Taritaš za gradonačelnicu Zagreba s obzirom na to da imaju i zajednički klub u zagrebačkoj gradskoj Skupštini. Predsjednik HSU Silvano Hrelja rekao nam je jučer kako pojedinačno pregovaraju sa SDP-om i s HNS-om.

- Bit ću sretan ako se izbjegne rasipanje glasova. Treba izaći zajedno gdje god je to moguće - rekao je Hrelja.

Pozitivan ishod

Iako službeni dogovor još nije postignut, većina naših sugovornika slaže se kako razgovori vode pozitivnom ishodu.

- To je ujedno poruka HDZ-u i Mostu - rekao je naš sugovornik iz SDP-a. Dodao je kako su blizu dogovora i u nekim drugim većim gradovima. Tako je, primjerice, situacija jasna u Osijeku gdje će se podržati Ivica Vrkić, dok je u Rijeci HNS, navodno, spreman podržati SDP-ova Vojka Obersnela. Iako se prije spominjalo kako će HNS tamo imati svog kandidata, najprije Peru Lučina, a potom Sanju Barić, u SDP-u kažu kako ih takve najave nisu zabrinjavale.

- Oboje profesora reklo je da nisu zainteresirani za kandidaturu, a SDP ionako čvrsto drži Rijeku, tako da prave prijetnje i nije bilo - kaže jedan istaknuti član SDP-a. Podršku za svog kandidata SDP bi, doznajemo, mogao dobiti i u Zadru. Iako je riječ o HDZ-ovoj utvrdi koju drži Božidar Kalmeta, u SDP-u velike nade polažu u svoju kandidatkinju Sabinu Glasovac, pogotovo stoga što, kako ističu, Kalmeta u utrku ulazi s teretom optužnica.

Što se tiče Splita, u kojem je najavljena kandidatura SDP-ove Aide Batarelo, čini se da tu još nije postignut dogovor s HNS-om. Kako doznajemo, ovih se dana tek treba odlučiti hoće li u utrku Batarelo ili će, pak, SDP podržati HNS-ova Srđana Gjurkovića.

Kandidatura

Ako se, pak, HNS-ov Andro Vlahušić ne bude mogao kandidirati u Dubrovniku, u utrku će tamo vjerojatno SDP-ova Tatjana Šimac Bonačić, bivša saborska zastupnica i u dva mandata Vlahušićeva zamjenica.

Postignut je, navodno, dogovor i o Varaždinu, gdje bi HNS trebao podržati SDP-ova kandidata Alena Kišića s obzirom na to da je HNS-ov Goran Habuš odustao od kandidature jer su mu srušili proračun. No, SDP i HNS vjerojatno se neće uspjeti dogovoriti o Velikoj Gorici. Iako tamo puno veće šanse ima HNS-ov kandidat Goran Beus Richembergh, SDP-ovci su u utrku odlučili poslati Aleksandra Horvata.

kandidati