Prijava

Vaša prijava

POTJERA ZA DIVLJAKOM Osuđivani kriminalac bez ikakvog povoda napao šefa velikogoričkog Županijskog državnog odvjetništva, stavio mu pištolj na čelo


Kriminalistička policija diljem zemlje je na nogama te intenzivno traži višestruko osuđivanoga kriminalca Rašida Zahirovića zvanoga Neno (39), nakon što je, u Sesvetama u četvrtak poslije podne, šakama i pištoljem napao ni manje ni više nego Županijskoga državnoga odvjetnika u Velikoj Gorici Dražena Diklića.

Do sukoba je, kako neslužbeno doznajemo, došlo posve slučajno jer je Diklić zajedno sa jednim svojim prijateljem parkirao svoj automobil u garažu, dok je Zahirović, koji živi u blizini, automobilom divljački projurio pokraj njih gotovo im udarivši automobil. Diklić, koji Zahirovića nije poznavao otprije, u znak protesta protiv Zahirovićeve divljačke vožnje navodno je mahnuo rukom, a što je isprovociralo divljačku reakciju Zahirovića, koji je zaustavio automobil te s napunjenim pištoljem u ruci prišao tužitelju te ga više puta udario po glavi, a zatim mu stavio cijev pištolja na čelo, izrekavši mu brutalne prijetnje da će ga ubiti.

Šok

Ubrzo je pobješnjeli Zahirović sjeo u svoj automobil i otišao ostavivši šokiranog tužitelja, koji je o divljačkom napadu obavijestio policiju. Odmah je pokrenuta policijska potraga, no Zahirovića nisu uspjeli pronaći, a i hoće li, vrlo je upitno, s obzirom na to da njemu međunarodni bjegovi te prelasci granica s krivotvorenim dokumentima nisu strani. Naime, Zahirović je 2010., dok je bio na slovenskoj tjeralici zbog pokušaja ubojstva, živio najprije u Austriji, zatim u Španjolskoj, da bi na kraju bio uhićen u Francuskoj te izručen Sloveniji, gdje je i osuđen na pet godina zatvora.

Iz zatvora je navodno izašao tek nedavno. Rašid te njegov brat Zajko u medijima su se prvi pojavili kao žrtve, odnosno kao svjedoci u slučaju ubojstva njihova oca Omera, koji je 1997. stradao kao žrtva naručene likvidacije, a tom prilikom ubojica je naoružan Hecklerom s prigušivačem teško ranio i njihovu majku Hazemu. Premda za to ubojstvo nitko nije osuđen, za njega se sudilo bivšem suradniku kralja kocke Zlatka Bagarića Zoranu Petroviću Ivici, a prema optužbama koje su na kraju pale u vodu zbog nedostatka dokaza, povod za likvidaciju bila je osveta za bombu koju je Zahirović početkom devedesetih bacio na Bagarićev kasino Joker, a u čijoj je eksploziji bio ranjen Petrović. Nepoznati ubojica je u studenome 1997. tijekom noći došetao pred prozor spavaće sobe Omera i Hazeme Zahirović, da bi zatim kroz prozor ispucao čitav okvir Heckler & Kocha u supružnike koji su spavali.

Oslobođeni

Nakon svjedočenja u postupku koji je tužiteljstvo pokrenulo zbog ubojstva Omera Zahirovića, a u kojem su na kraju pravomoćno oslobođeni Zoran Petrović Ivica, Miljenko Žaja Krojf te Gordan Kolarić, Rašid i njegov brat Zajko Zahirović i sami su počeli dolaziti u sukob sa zakonom. Dok se protiv Zajka dugo godina vodio postupak za trostruki pokušaj ubojstva u narodnjačkom klubu na Krugama 2003., Rašid Zahirović je 2003, 2004., 2006. te 2007. osuđivan uglavnom zbog krivotvorenja isprava te jednoga razbojstva, a izrečene su mu uglavnom uvjetne zatvorske kazne. U crnim kronikama ponovno se pojavio u rujnu 2010., i to u susjednoj Sloveniji, kada je svojim Mercedesom na Dolenjskoj autocesti kod Ivančne Gorice presreo taksi kojim je njegova supruga pokušala pobjeći od njega te ju je pred zaprepaštenim taksistom izvukao iz vozila i propucao.

Žena, s kojom i danas navodno živi, na sreću je preživjela, a Rašid Zahirović dao se u bijeg. Usprkos intenzivnoj potrazi te crvenoj Interpolovoj tjeralici i europskom uhidbenom nalogu, Zahirović se šest mjeseci uspješno skrivao po Austriji i Španjolskoj, da bi na kraju bio uhićen u Francuskoj. Istražitelji su također ostali osupnuti kada su shvatili da mu je jedno vrijeme u bijegu pomagala upravo supruga, zbog čijeg je ranjavanja i bio u bijegu.

Pet godina

Krajem 2011. na Okružnome sudu u Ljubljani Zahirović je zbog pokušaja ubojstva supruge osuđen na pet godina, a nije mu pomogao ni njezin iskaz koji je poprilično ublažila. Tužiteljstvo ga je teretilo za pokušaj teškoga ubojstva iz koristoljublja, odnosno da je suprugu pokušao ubiti kako bi joj oteo 170.000 eura, no na kraju takve optužbe nisu potvrđene. “Mnoge stvari sam joj rekao, a i ona meni, ali nisam imao namjeru nikoga ubiti”, ispričao je sudskom vijeću Zahirović, koji je u svojoj obrani tvrdio da je pištolj opalio slučajno.