Prijava

Vaša prijava

Bugarski haker: Skimmer nije moj. Našao sam ga na plaži!


- Od svih stvari koje su pronađene moj je samo mobitel Samsung, laptop Sony i kartica srebrne boje s natpisom “VIP Card Visar Club Exclusive party pass - limited edition”. Sve ostale stvari sam pronašao na jednoj splitskoj plaži uz koju se nalazi parkiralište, a uzeo sam ih jer su mi bile zanimljive.

Rekao je to istražiteljima Krasimir Nikolov, 31-godišnji državljanin Bugarske koji se već dva tjedna nalazi u istražnom zatvoru na Bilicama zajedno s “kompanjonom” Naydenom Yankovim (38), i to zbog sumnje da su namjeravali pomoću tzv. “skimmer” uređaja na bankomatima snimati podatke korisnika kojih ih koriste i dalje ih koristiti za “čišćenje” računa tih ljudi.

Njegov partner Yankov rekao je, pak, da mu je “skimmer” kojeg mu je policija pronašla u okopojasnoj torbici dao Krasimir dok su šetali po gradu, kazavši mu da to stavi kod sebe.

On uopće nije znao što je to, kaže da je bila nekakva metalna pločice i nešto od plastike te da je napravio što je Krasimir od njega tražio. Obojica su rekli da su se u Splitu htjeli malo odmoriti i pokušati pronaći nekakav posao jer su čuli da je iz Hrvatske lakše naći posao u Njemačkoj.

v2.jpg
 

Snimali PIN-ove

Nikolov je angažirao splitskog odvjetnika Mislava Balića, koji nam je samo kratko kazao da je njegov klijent još u istražnom zatvoru.

Podsjetimo, njih dvojicu su 21. srpnja oko 21 sat na Obali hrvatskog narodnog preporoda uhvatili policajci, a svaki je u svojoj okopojasnoj torbici imao po jedan “skimmer” uređaj za snimanje podataka s platnih kartica s lažnom maskom bankomata, na kojoj je probušena rupica i ugrađena kamera za snimanje tipkovnice prilikom unosa PIN-a pri transakcijama na bankomatu. Naknadno je policija pretragom stana koji su iznajmili u Vukovarskoj ulici pronašla još tri takva uređaja, tri lažne maske bankomata, laptop, USB od 16 GB, prijenosni tvrdi diska Seagate, dva prerađena USB kabela s mikro utičnicama, dva mobitela Lenovo, jedan Samsung, tri prerađena punjača za punjenje mikrobaterija na “skimmerima”.

Nakon ispitivanja u tužiteljstvu pritvoreni su zbog opasnosti od bijega s obzirom na to da su državljani Bugarske te zbog opasnosti od ponavljanja djela.

- Osumnjičenici su prema vlastitim izjavama lošeg imovnog stanja i očigledno ih je upravo neimaština dovela do plana da nabave uređaje i opremu pomoću kojih će činiti kaznena djela snimajući potajno podatke s bankovnih kartica - kazala je, među ostalim, zamjenica općinskog državnog odvjetnika istražnom sucu.

Prerađen kabel

Krajem srpnja, zagrebačka policija uhvatila je petoricu  Rumunja koji su se spajali  na bankomate uz pomoć lemilice ili bušilice pokraj tipkovnice za unošenje PIN-a, spajali se na periferni uređaj i izdavali nalog za isplatu novca koji se u tom trenutku nalazi u bankomatu. Počinili su ukupno 12 kaznenih djela teških krađa.Tijekom kriminalističkog istraživanja kod osumnjičenih osoba pronađeno je i oduzeto 71.900 kuna, 7.170 eura i 100 funti, prijenosno računalo, više mobilnih uređaja, USB kabel prerađen za spajanje na priključak perifernog uređaja bankomata, SIM kartice, bušilica s „krunom“ za izradu rupa, bankovne kartice, više odvijača, dlijeto, ruksak kao i dijelovi odjeće koju su počinitelji imali prilikom počinjenja kaznenih djela (majice, kape i sl.)”, rečeno je u zagrebačkoj policiji.

Stancu Ionut Ciobota (29) i  Stelian Marius Tintarean (30), državljani Rumunjske  “skimmirali” su bankomate na području Velike Gorice, Osijeka, Čepina i Rijeke i određen im je istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.