Prijava

Vaša prijava

IVO ŽINIĆ Tražit ćemo od Vlade da se nakon obustave naplate tunelarine u tunelu Sv. Ilija, ukine naplata cestarine na autocesti od Lekenika do Zagreba


SISAK - Nezavisni vijećnik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije, dr. Vladimir Čavrak pokrenuo je  inicijativu da Vlada RH nakon obustave naplate tunelarine kroz tunel Sv. Ilija u Splitsko-dalmatinskoj županiji, ukine naplatu cestarine na autocesti od Lekenika do Zagreba.  - Držim da su stanovnici i poduzeća s područja Sisačko-moslavačke županije diskriminirani plaćanjem cestarine, jer su u znatno lošijem materijalnom položaju od stanovnika Splitsko-dalmatinske županije, kojima je ukinuta naplata tunelarine. To bi imalo pozitivan utjecaj na gospodarski razvoj županije, na povećanu mobilnost stanovništva, takva bi odluka potencijalno povećala raspoloživi dohodak i standard oko 40.000 stanovnika koji gravitiraju toj autocesti, povećala bi se sigurnost prometa i kvaliteta održavanja državne ceste preko Lekenika, smatra dr. Čavrak. 

Sisačko-moslavački župan rekao nam je kako je riječ o dobroj ideji i da će zatražiti od Vlade da se kao demografska mjera obustavi naplata cestarine na dijelu nedovršene autoceste od Zagreba prema Sisku.

– Mišljenja sam da moramo osigurati bolju prometnu povezanost, bolje uvjete života, zaposlenost i veće plaće građanima koji ostaju živjeti na ruralnom području, u dijelovima Hrvatske iz kojih mladi masovno odlaze, jer nemaju posla, nemaju prometnica, autobusnih linija, ambulanti… Zapravo, Vlada bi trebala plaćati da ljudi ostanu živjeti u Posavini, Pokuplju, na Banovini, Kordunu, primarno cijelim skupom mjera koje će povećati osobni i društveni standard stanovnika toga područja, rekao je župan Žinić.

Autocesta od Zagreba prema Sisku dovršena je do Lekenika. Naplaćuje se 20 kilometara vožnje autocestom, od Lekenika do Mraclina, dok se stanovnici zagrebačkog prstena i Velike Gorice istom autocestom voze besplatno.

– Mi smo prilikom otvaranja dionice sutoceste do Lekenika 2015. godine predložili tadašnjem premijeru Zoranu Milanoviću da se ne naplaćuje cestarina, bar dok  se ne dovrši cijela dionica autoceste do Siska, no nismo naišli na razumijevanje, ističe načelnik općine Lekenik Ivica Perović. Dodao je kako odlukom o prestanku naplate cestarine, porasla sigurnost prometa jer bi se rasteretila državna cesta Sisak-Zagreb, jedna od prometno najopterećenijih cesta u Hrvatskoj.

Kao važnu mjeru za zaustavljanje iseljavanja iz Posavine i Pokuplja, te dijelova Banovine, Sisačko-moslavačka županija potpisala je s općinama Lekenik, Martinska Ves, Sunja i Hrvatska Dubica ugovor o subvencioniranju održavanja nerentabilnih autobusnih linija u tim općinama. Županija je iz svog proračuna za tu namjenu osigurala ukupno 295.000 kuna, a za subvencije dosta izdvajaju i navedene općine. Županija pored toga subvencionira i prijevoz skelama preko rijeke Save na području općina Sunja i Martinska Ves.