Prijava

Vaša prijava

'KAD KAŽU DA JE I ZBOG MENE HRVATSKA BOLJE MJESTO, KAKO ZAUSTAVITI SUZE?' Makedonca koji u Sisku predaje već 36 godina proglasili 'Učiteljem herojem'


Među četiri srednjoškolska profesora u Hrvatskoj kojima je na Bug Future Showu uručena laskava titula “Učitelj heroj” je i ugledni profesor Tehničke škole Sisak, Stevče Arsoski.

Ovaj 59-godišnji Makedonac, koji u Sisku živi gotovo cijeli život, odgojio je tisuće tehničara smjera elektronike, a najzaslužniji je što je Sisak već četvrt stoljeća glavni hrvatski grad solarne energije.

- Kada su na pozornici Bug Future Showa kao “učitelje heroje” predstavili Milana Koraća iz Tehničke škole Ruđera Boškovića Zagreb, Dariju Dasović-Rakijašić iz Tehničke škole Ruđera Boškovića Vinkovci, Stjepana Šalkovića iz Tehničke škole Krapina i mene, nisam mogao suspregnuti emocije.

stevce__arsoski3-050218.jpg
 

Volim svoj posao profesora, no kada ti daju nagradu koja se zove “Učitelj heroj” i u obrazloženju napišu da je zahvaljujući, među ostalima, i meni i mojem radu profesora obrazovanje kvalitetnije, a Hrvatska bolje mjesto za život, kako ćeš zaustaviti suze? - priča nam profesor Arsoski, s kojim smo razgovarali na njegovu radnom mjestu, u kabinetu elektronike, na predmetu radioničke vježbe koje predaje više od 30 godina.

Odan školi

Prof. Stevče Arsoski bio je učenik Tehničke škole Sisak, u njoj je kao student elektrotehnike radio već 1979. godine, a od 1982. godine stalni je profesor u istoj školi.

- Odan sam ovoj školi, ovom gradu, presretan sam kada uspijem animirati učenike da svi skupa napreduju u tehničkom ili društvenom području. Iza moje škole je mnogo uspjeha, koji su mjerljivi u svjetskim razmjerima, jer se možemo uspoređivati sa svim sličnim školama u najrazvijenijim zemljama. Već šestu godinu zaredom ove ćemo godine u Sisku održati utrku solarnih automobila.

stevce__arsoski5-050218.jpg
 

Ne samo da sami projektiramo i izgradimo solarni automobil koji se utrkuje ulicama grada, nego smo time zarazili gotovo sve tehničke škole u Hrvatskoj, od Osijeka preko Zagreba do Zadra, a i inozemstva, jer nam sa svojim automobilom na utrku dolaze i Slovenci - ističe prof. Arsoski.

Prijavio se na natječaj EU, on je bio autor prihvaćenog projekta u koji je isprva bilo uključeno pet škola iz Osijeka, Velike Gorice, Kutine, Zadra i Siska. Svaka je škola imala zadatak da od istih elemenata sastavi solarni električni automobil koji će zadovoljiti tehničke uvjete i prevesti jednog vozača. Broj škola uključenih u ovaj projekt povećavao se iz godine u godinu.

Iskustvo i znanje

Osnovni cilj bio je atraktivnom tehnologijom privući učenike da istražuju i izrade sa svojim mentorima električni automobil te se natječu u utrci. Utrka solarnih automobila nije nešto uobičajeno, zapravo ne postoji u Europi utrka solarnih automobila koje su izradili srednjoškolski učenici. Nije to jedini solarni projekt Tehničke škole Sisak i prof. Arsoskog. Izradili su javnu rasvjetu na sunčevu energiju za autobusno stajalište u Sisku.

- Godine 2006. dobili smo u školi europski projekt koji je uz robotiku i CNC strojeve obuhvaćao i obnovljive izvore energije.

Tada je to bila prva solarna elektrana na hrvatskim školama snage 2800 wata dok još nije bilo ni zakona o otkupu te energije. Tada sam napisao prvi program edukacije za zanimanje specijalist za solarne sustave - pojašnjava Arsoski.

i1.jpg
 

Što se tiče nagrade koju je dobio, smatra da je misija profesora koji predaju stručne predmete u tehničkim i strukovnim školama ne samo usaditi ljubav prema modernim tehnologijama, nego pronaći djecu koja će se prepoznati u modernoj tehnologiji i poticati ih. Oni će Hrvatskoj donijeti razvoj, bolju budućnost.

- Predajem punih 35 godina, u svakoj generaciji na mojem je predmetu oko 200 učenika pa je računica jednostavna: obrazovao sam oko 7000 stručnjaka iz područja elektronike, među njima je više od tisuću inženjera i najmanje 100 doktora znanosti. To je bogatstvo Siska i moramo to iskoristiti, kaže prof. Arsoski.

stevce__arsoski2-050218.jpg