Prijava

Vaša prijava

POČINJE SUĐENJE BIVŠOJ ŽUPANICI SISAČKO-MOSLAVAČKE ŽUPANIJE Lovrić Merzel suđenje počinje na Dan žena, sumnjiči je se za pranje novca i primanje mita


Marini Lovrić Merzel, bivšoj SDP-ovki, članici Predsjedništva SDP-a i bivšoj županici Sisačko-moslavačke županije, na Dan žena, u četvrtak 8. ožujka, na zagrebačkom Županijskom sudu trebalo bi početi suđenje zbog optužbi, da je sa svojim suradnicima i partnerima, sada suoptuženicima, odgovorna za niz nezakonitosti iz vremena dok je bila županica.

U USKOK-ovoj je se optužnici tereti za, između ostaloga, primanja mita i pranja novca, neosnovano plaćanja savjetnika i preplaćivanje zgrade za Hitnu medicinsku pomoć.

Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja 1. travnja 2014. godine, provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče: poduzetnik Željko Žužić, predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, privatni poduzetnik Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu svojeg autosalona za Hitnu medicinsku pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i bivši voditelj sisačke podružnice Uprave Hrvatskih šuma Zvonko Rožić.

Podsjećamo, u kasne večernje sate 1. travnja 2014. godine u svojoj kući na sisačkom Zelenom brijegu uhićena je Marina Lovrić Merzel. Uhićenje je bilo vrhunac višemjesečnih istraga pravosudnih i istražnih tijela i optužbi koje su protiv nje pljuštale sa svih strana. Afera Lovrić-Merzel punila je novine, radijske i TV emisije, bili su je puni portali. Za puno toga ju se teretilo - od optužbi da je napravila liposukciju na teret HZZO-a, priča o skupocjenim darovima plaćenim službenim karticama, privatnih slavlja plaćenih iz županijskog proračuna, optužbi za pogodovanje poduzetniku Željku Žužiću, primanje mita, muljanja sa kupnjom autosalona za zgradu hitne pomoći, do optužbi za pogodovanje vlastitom suprugu, kupnji jaja za sinovu svadbu, pranje novca…

Iako se o spornim poslovima i njezinoj rastrošnosti, tako je na primjer naručila Audi A6 s kožnim sjedalima vrijedan 430 tisuća kuna, pričalo i pisalo dugo, istraga protiv Marine Lovrić Merzel pokrenuta je nakon što je njezina nekadašnja pročelnica kabineta Jasmina Jovev gostovala u emisiji 'Nedjeljom u 2'. Jasmina Jovev pokazala je javnosti dokumente, lažirane račune, dokaze koje je ranije dostavila USKOK-u i tada su županičina kola krenula nizbrdo.

Više je ni politika nije mogla zaštititi.

Mnoge od optužbi koje su kolale u javnosti i o kojima je svjedočila Jovev, našle su mjesto u USKOK-ovoj optužnici. Marina Lovrić Merzel  na teret se stavlja niz kaznenih djela. Pa na primjer, tu je neosnovano plaćanje honorara od pet tisuća kuna mjesečno brojnim savjetnicima, čime je županica kupovala političko zaleđe i potporu, na što je potrošila šest milijuna kuna. Optužena je i za primanje mita od poduzetnika Željka Žužića.

Naime Županijska skupština odlučila je kako će prodati većinski udio Županije u društvu Ceste Sisak. Prema optužnici, u posao prodaje Cesta Sisak se umiješao velikogorički poduzetnik Željko Žužić koji županici daje 100 tisuća eura mita kako bi ona omogućila da udjele u Cestama Sisak kupi baš on. Pogodovanjem Žužiću oštećena je druga tvrtka koja se natjecala za kupnju Cesta Sisak, koja je zbog štete tužila Županiju, pa se Lovrić Merzel s tom tvrtkom nagodila, a Županija je isplatila 200 tisuća kuna kao naknadu štete. No, tu priča oko Cesta Sisak ne staje. Bivša županica je optužena da je novac koji je primila od Žužića 'oprala' tako što je na ime svojeg nećaka kupila stan u Zadru za 680 tisuća kuna i upisala ga na njegovo ime, a ostatak novca utrošila je na uređenje te nekretnine. 

Veliki dio optužnice protiv Marine Lovrić Merzel odnosi se na kupnju nekretnine za potrebe Zavoda za hitnu medicinsku pomoću. Županijska skupština donijela odluku o gradnji Zavoda za hitnu medicinu na lokaciji Jodnog lječilišta u sklopu Opće bolnice Sisak. No, županica je dogovorila drugi angažman. Sklopila je posao s poduzetnikom Bernardom Popecom iz Siska. Županija kupuje njegov autosalon kako bi autosalon preuredila u Zavod za hitnu medicinu. Autosalon je plaćen 9,8 milijuna kuna, prenamjena prostora koštala je još 1,4 milijuna, a u istrazi je ustanovljeno da je stvarna cijena te nekretnine bila 5,6 milijuna, da je županica ostvarila imovinsku korist od 4,1 milijun kuna te da je Županija oštećena za 5,7 milijuna. 

U optužnici se dalje navodi kako je po nalogu Lovrić Merzel, Sisačko-moslavačka županija od 2005. do 2013. pokrivala troškove njenih privatnih ručkova, proslave njenih rođendana, a čak je i kupovinu špeceraja obavljala na račun Županije. Uz te naloge, peglala je službenu karticu za konzumaciju hrane i pića te za gorivo. USKOK ju tereti i da je 2009. od Zvonka Rožića, tadašnjeg voditelja Uprave Hrvatskih šuma Podružnice Sisak, ishodila da prekovremeni rad djelatnika Hrvatskih šuma, koji su radili na županičinoj svadbi održanoj u Lugarnici u šumi Brezovici nedaleko od Siska, ne plati ona već je to bio trošak Hrvatskih šuma.

Marina Lovrić Merzel županica je postala 2005., kada je smijenila toj funkciji dugogodišnjeg HDZ-ovog župana Đuru Brodarca.

Prijateljovala je sa Slavko Linićem (koji joj je i vjenčani kum), Mirandom Mrsićem, Ivom Josipovićem, na njezinoj svadbi bilo je cijelo vodstvo SDP-a na čelu sa Zoranom Milanovićem. Uz moćne prijatelje, 2012. postaje članica Predsjedništva SDP-a, a imala je ambicija zasjesti na čelo Sabora, ući u Vladu…

Prije nego je zasjela na čelo Sisačko-moslavačke županije upravljala je 'poslovnom jedinicom Čazmatransa u Sisku', u politici je zasjala kao županijska vijećnica, bila je šefica županijske organizacije SDP-a. Prije toga radila je u sisačkoj bolnici, a kako piše u njezinom životopisu, diplomirala je 2003. godine na Fakultetu prometnih znanosti. "Živi čovjek sve izdrži. Jedino mjesto na kojem ću dokazivati svoju nevinost je sud", kazala je  nakon što je krajem ljeta 2014. poslije pet mjeseci izašla iz pritvora u Remetincu.

Na suđenju koje upravo počinje, nekada jedna od najmoćnijih žena u hrvatskoj politici, Marina Lovrić Merzel, sada djelatnica Jadranskog osiguranja, imat će priliku pokušati odbaciti teške optužbe protiv sebe.