Prijava

Vaša prijava

“Od udarca u glavu se vjerojatno ničega ne sjećam. Bila sam u komi”


- Ničega se od tog jutra, 14. prosinca 2015., ne sjećam. Taj dan kao da mi je odrezan. Ne sjećam se ni što sam obukla.

Pretpostavljam da smo iz Šiljakovine išli autom zajedno na posao, kao i svaki dan - potreseno je rekla u sudnici Općinskog kaznenog suda u Zagrebu Mirjana P. (47), jedina koja je preživjela stravičnu nesreću koja se dogodila na “klizalištu” nadvožnjaka velikogoričke Kolareve ulice prije nešto više od dvije godine.

Udarac u glavu

Svjedokinja je još dodala: - Moj suprug Pero je vozio, na suvozačkom mjestu sjedila je Kata, a ja sam bila odostraga i obično sam kunjala do dolaska na odredište. Sjećam se da sam se probudila u bolnici nakon kome. Znam samo da je bila zima. A vjerojatno se od udarca u glavu ničega ne sjećam - rekla je žena kojoj su u nesreći poginuli suprug Pero Maras i susjeda Kata Solić. Mirjana P. je zadobila teške ozljede, a otežano hodanje, kao posljedica, vidljivo je dandanas.

Preživjela Mirjana P. svjedočila je dok je iza nje u sudnici sjedio optuženi za prometnu nesreću Damir Hrvojić (44), vlasnik vučne službe, koji se u njihov Citroën frontalno zabio na zaleđenom nadvožnjaku zbog neprilagođene brzine kretanja po skliskom kolniku. Osim Hrvojića, na optuženičkoj klupi je Petar Majić (58), zaposlenik VG Komunalca, kojeg se tereti da je iz nehaja ugrozio promet jer je kobne noći bio dežurni voditelj zimske službe u VG Komunalcu i nije preventivno posuo cestu solju iako su se temperature najavljeno spustile ispod ništice. Ujedno je optužena i tvrtka VG Komunalac kojoj, pak, prijeti visoka novčana kazna.

Nije bilo opasno

Osim preživjele putnice, svjedočili su neki od djelatnika VG Komunalca i svi redom su opisali da postoje tri stupnja prioriteta u izvedbenom programu zimske službe, ali da nigdje nije propisano koliko često operativni voditelj mora izaći na teren i obići područje.

Branko S., jedan od voditelja, opisao je kako cestu tijekom dežurstva obilazi službenim autom, kao i kritične dijelove mostova i nadvožnjaka, na aplikaciji na mobitelu pogleda prognozu koju inače dobivaju i od DHMZ-a te kočenjem pri brzini od 50 km/h testira kako se vozilo ponaša i po tome odlučuje treba li cestu posuti solju. Noću svaka dva do tri sata obilazi teren ako su kritične temperature, od nule na niže. Kobni nadvožnjak Kušanec nikad nije slovio kao opasan, a na njihovu području postoji 13 kritičnih nadvožnjaka.

Nakon što mu je sutkinja predočila izlist temperature kobne večeri te ga upitala što bi on učinio da je dežurao, Branko S. je iščitao da je najavljena temperatura od -3’C pokazatelj da bi morao ići češće na teren, svaka dva do tri sata.