Prijava

Vaša prijava

FOTO: U ZEMUNIKU STASAO NOVI NARAŠTAJ HRVATSKIH VOJNIH PILOTA 'Uživam u svakom letu, a želja mi je priključiti se timu borbenih pilota HRZ-a'


Učenici-letači 22. naraštaja završili su u četvrtak školovanje za hrvatske vojne pilote u 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku, priopćilo je Ministarstvo obrane.

Radi se o šest polaznika koji su uspješno završili obuku u Eskadrili aviona leteći avionima ZLIN-242L i Pilatus PC-9M, te kadetima koji su završili letačku obuku u Eskadrili helikoptera na BELL-u 206B, čime je zaokruženo njihovo petogodišnje školovanje.

piloti_14062018_15.jpg
 
piloti_14062018_11.jpg
 

Zamjenik zapovjednika Eskadrile aviona bojnik Robert Ribarić istaknuo je kako su budući piloti aviona danas s Pilatusima PC-9M izveli završni prikaz osposobljenosti kroz presretanja nepoznatog cilja u zraku, uz potporu bojne Zračnog motrenja i navođenja. Pritom su, rekao je, učenici letači djelovali potpuno samostalno, pri čemu je simulirana stvarna situacija presretanja nepoznatog cilja. što je ujedno i kruna u školovanju pilota aviona.

Pilot Danijel Rigo iz Našica zadovoljan je što završnim letovima kroz vježbu presretanja ciljeva u zraku potvrđuje sposobnost i vještine koje je uspješno usvojio od nastavnika letenja. "Bilo je zahtjevno, ali trud se isplatio. Kao naraštaj svi smo bili jedan uz drugoga i to zajedništvo je također vrijednost koja je obilježila naše školovanje u Zemuniku", kazao je Rigo.

Pilot Natko Mišljenac iz Zagreba rekao je kako su nastavnici letenja bili zahtjevni no od njih su mogli naučiti sve ono što ih je dovelo do završne stepenice u školovanju za vojne pilote. „Jedva čekam nove pilotske izazove“, poručio je pilot Mišljenac.

piloti_14062018_01.jpg
 

Na isti način razmišlja i učenik-letač Matija Đurašin iz Lukavca kod Velike Gorice koji svoju budućnost vidi u borbenom zrakoplovstvu. „Uživam u svakom letu, a želja mi je priključiti se timu borbenih pilota HRZ-a“, istaknuo je pilot Đurašin.

U MORH-u navode kako su piloti istaknuli da su nastavnici letenja bili zahtjevni, no od njih su mogli naučiti sve ono što ih je dovelo do završne stepenice u školovanju za vojne pilot, pa će neki i nastaviti u borbenom zrakoplovstvu.

piloti_14062018_02.jpg
 

U skupini budućih pilota helikoptera je i Zadranka Anamaria Ćurković. "Ostvarila sam san, a sada se pripremam za odlazak u Vukovar gdje ću biti promovirana u vojnu pilotkinju i časnicu Hrvatske vojske. Završni letovi u obuci noćnog letenja uz pomoć NVG opreme su za mene ujedno bili i najzanimljiviji dio školovanja", kazala je.

Njezin kolega iz Ljubuškog, Zvonimir Bebek naglasio je kako je cijela obuka bila zahtjevna ali i nešto najljepše što je doživio.

piloti_14062018_09.jpg
 

Na isti način obuku ocjenjuje i pilot Marko Božić iz Zagreba kazavši kako se jakim intenzitetom ulazilo u svaki razdjel školovanja nakon kojeg su dobivali ocjene i sada s ponosom čekaju svečani postroj i dodjelu letačkog znaka.

Nakon promocije koja će se održati u Vukovaru, piloti aviona se ponovno vraćaju u bazu Zemunik na nastavak njihovog daljnjeg usavršavanja, dok će piloti helikoptera biti raspoređeni u operativne eskadrile HRZ-a u kojima će također nastaviti nadogradnju letačke obuke.

piloti_14062018_10.jpg