Prijava

Vaša prijava

ČOVJEK KOJI JE VRBOVEČKU TVRTKU BACIO NA KOLJENA Stjepan je dobio otkaz, uzeo 2,4 milijuna kuna odštete, a potom se vratio na posao s lažnom diplomom


Ne želim radno mjesto referenta za osiguranja i održavanje strojeva i mehanizacije za plaću od 6000 kuna neto. To mi je ispod časti. Pa, ja sam diplomirani inženjer strojarstva sa stručnom spremom VII. stupnja.

Donijet ću vam diplomu, rečenice su koje je izgovorio nadređenima u vrbovečkom Komunalcu u listopadu 2016. godine Stjepan Jembri (62), strojarski tehničar po struci. Diploma Fakulteta strojarstva i brodogradnje koju je tutnuo poslodavcu 13. prosinca te godine zavedena je pod brojem 387/97 te izdana 7. lipnja 2002. i navodno ju je potpisao dekan prof. dr. Mladen Franz.

Čelni ljudi Komunalca posumnjali su u njezinu vjerodostojnost jer je, između ostaloga, “bila bez žiga, urudžbeni broj je bio iz jedne godine, a datum diplome iz druge, dok je potpis dekana izgledao kao da ga je pisalo školsko dijete”. Ubrzo je s Fakulteta strojarstva i brodogradnje stigao hladan tuš. Iz dopisa proizlazi kako Jembri kod njih niti je bio upisan, niti je diplomirao, niti su mu izdali diplomu.

Zbog te lažne diplome trebalo je nekoliko mjeseci da se bivši direktor Komunalca obrati institucijama. Ubrzo se u slučaj umiješalo velikogoričko Općinsko državno odvjetništvo koje je izvagalo dokaze te Jembrija optužilo za krivotvorenje isprava i ovjeru neistinitog sadržaja.

Šutio kao zaliven

Cijelo to vrijeme Jembri je i dalje bio zaposlenik Komunalca na plaći za koju smatra da nije u rangu s njegovom “zasluženom” visokom stručnom spremom. Predmet je završio na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu koji je nedavno donio nepravomoćnu presudu, prema kojoj je Jembri osuđen na godinu dana zatvora s dvogodišnjim rokom kušnje. U sudnici je šutio kao zaliven. Osim što je rekao “Nisam kriv”, odlučio se braniti šutnjom, a na osuđujući pravorijek je preko odvjetnika uložio žalbu.

Ova presuda bila bi samo jedna u nizu koje su donesene protiv domišljatih vlasnika lažnih diploma fakulteta da Jembri već dulje vrijeme nije noćna mora blagajne Komunalca. Naime, Jembrijev radni vijek u Komunalcu, zbog kojega je ta vrbovečka tvrtka bila bačena na koljena, seže u daleku 2002. godinu, a sumnja u krivotvorenu diplomu je došla samo kao “šlag na ukiseljeno zelje”.

Krenimo redom. Stjepan Jembri je 2002. kao rukovoditelj radne jedinice za plin dobio u Komunalcu izvanredni otkaz jer se otkrilo da je godinu prije osnovao svoju tvrtku koja se bavila istom djelatnošću plinskog biznisa. A kako se pročuo glas da je taj unosni posao u fušu, još na sve, radio s djelatnicima Komunalca, bio je to okidač da mu se uruči otkaz. Jembri je pokrenuo radni spor protiv Komunalca koji je potrajao više od deset godina i na kraju s Komunalcem ušao u nagodbu prema kojoj se Jembriju, nakon izračuna sudskog vještaka, mora isplatiti 2,4 milijuna kuna, ali i vratiti ga na posao.

Aktualni direktor Komunalca Mato Jelić, koji je u vrijeme otkrivanja lažne diplome bio rukovoditelj Sektora općih, kadrovskih i pravnih poslova, u sudnici je opisao sva saznanja o slučaju, koja je ispričao i za Jutarnji.

- Vrhovni je sud 2012. pravomoćno presudio da Komunalac svom djelatniku Jembriju treba isplatiti sve zaostatke i vratiti ga na posao. Jembri je dobio otkaz 2002. jer je paralelno imao tvrtku koja je bila konkurentska Komunalcu. No, kako za svoje poslove, tvrdili su tad njegovi nadređeni, nije bio ispostavljao račune, za Poreznu upravu je ispalo da Jembrijeva tvrtka ne posluje jer nema prihoda. Stoga je sud utvrdio da sam čin osnivanja tvrtke nije konkurencija poslodavcu sve dok ne počne djelatnost, Pravomoćnom odlukom vraćen je na posao 1. listopada 2016. Jembriju je Komunalac dodijelio radno mjesto referenta temeljem njegove stručne spreme. No, rekao je da mu je to mjesto ispod časti jer  završio fakultet i da će dostaviti diplomu. I dostavio ju je - ispričao nam je direktor Komunalca Mato Jelić. Diploma mu je, otkrio je Jelić, u sudnici, odmah bila sumnjiva.

Diploma bez žiga

- Nije imala žig, urudžbeni broj je bio iz jedne godine, a datum diplome iz druge. Potpis dekana bio je kao da ga je pisalo školsko dijete. Tadašnjem direktoru Komunalca odmah sam rekao da treba od fakulteta tražiti provjeru, ali on se prvo nećkao, no ipak ju je zatražio. S fakulteta smo dobili podatak da Jembri nikada nije bio upisan, dakle nije studirao niti diplomirao na Strojarstvu. Unatoč toj prijavi zbog lažne diplome, kod nas je nastavio raditi sve do rujna 2019. dok ponovno nije dobio otkaz zbog povrede iz radnog odnosa jer nije produljio police osiguranja iz djelatnosti i radnicima. A zbog krivotvorene diplome otkaz nije bio mogući sve dok ne bude donesena pravomoćna presuda.

Znate, Jembri s lažnom diplomom nije počinio nikakvu štetu Komunalcu jer mu plaća nije povećana, ali smo u kući imali predmet kaznenog djela, i to se ne tolerira - zaključio je Jelić pod čijom je palicom zdravstvena slika Komunalca konačno pozitivna.

Epizode s upisom visoke stručne spreme prisjetila se u sudnici Irena S. koja je u inkriminirano vrijeme mijenjala tajnicu te je Jembrija slala na liječnički pregled i prijavljivala ga na Zavod.

- Na uputnici sam napisala SSS, ali je on tražio da mu napišem VSS. Tražila sam ga da mi predoči radnu knjižicu, ali mi je rekao da ju je izgubio pa sam ga tražila potvrdu s mirovinskog.

I donio ju je, no na njoj nije bio broj diplome pa sam ustrajala da na uputnici napišem SSS, no tadašnji direktor Zlatko Špoljar rekao mi je da moram staviti VSS na uputnicu za liječnički. Tako sam baš ja pisala prijavu za Jembrija na Zavod i navela VSS prema naputku direktora - rekla je Irena S.