Prijava

Vaša prijava

ŽUPANIJSKI STOŽERI OBJAVLJUJU NOVE PODATKE O KORONAVIRUSU U nizu županija bez novozaraženih, u Zadru i Zaprešiću jedan novooboljeli, u Samoboru troje

['SiteMeta Keywords']

Županijski stožeri civilne zaštite u subotu su od jutarnjih sati počeli objavljivati nove informacije o situaciji s koronavirusom na njihovim područjima.

Među prvima se javio stožer Vukovarsko-srijemske županije, iz kojega su priopćili da u posljednja 24 sata nema novozaraženih koronavirusom te je ukupan broj zaraženih i dalje 32.

Tijekom posljednja 24 sata testirana je 51 osoba i s time ukupan broj testiranih iznosi 450.

U samoizolaciji je 510 osoba, a od četiri prijave na kršenje samoizolacije policija je utvrdila da su dvije bile opravdane. U karanteni je sedam osoba.

U vinkovačkoj Općoj županijskoj bolnici hospitalizirano je pet osoba, na COVID 19 pozitivno je troje liječnika, tri zdravstvena i jedan nezdravstveni djelatnik, a u samoizolaciji je 18 liječnika, 36 medicinskih sestara i tri nezdravstvena djelatnika.

Deseti dan zaredom bez novooboljelih u Virovitičko-podravskoj županiji

Već deseti dan zaredom nema novih slučajeva zaraze koronavirusom u Virovitičko-podravskoj županiji, u kojoj su i dalje zaražene dvije osobe koje su u kućnoj samoizolaciji.

Iz županijskog Stožera civilne zaštite u subotu navode kako se za uskrsne blagdane iz inozemstva u županiju vratilo 98 hrvatskih državljana i svi su u samoizolaciji.

Dosad je na virus testirano 110 osoba, a 108 nalaza se pokazalo negativnima.

U zadnja 24 sata policija je na dežurnim punktovima u kontroli prometa u 2.752 vozila ukupno zatekla 3.460 osoba, od kojih 15 nije imalo valjanu propusnicu za dopušteno napuštanje mjesta prebivališta ili boravišta.

Za svih 55 provjerenih osoba potvrđeno je da se drže mjere samoizolacije te se nalaze na kućnim adresama.

Inače, Virovitičko-podravska najdulje je od svih hrvatskih županija odolijevala pojavi koronavirusa, pa je prvi slučaj zaraze potvrđen 31. ožujka kod žene osobi srednje životne dobi, a odmah idućeg dana zaraza je potvrđena i njezinom suprugu.

Oboje već danima nemaju simptome Covida-19 niti povišenu temperaturu, ne kašlju i normalno dišu pa se, kažu županijski epidemiolozi, može reći da su klinički ozdravili, ali ne i epidemiološki.

Stoga i dalje moraju biti u kućnoj izolaciji jer se smatra da najmanje četiri tjedna od pojave bolesti mogu izlučivati virus iz tijela.

Bez novozaraženih u Istri

Iz stožera Istarske županije priopćili su da ni ondje u protekla 24 sata nije zabilježen nijedan novozaraženi. Ukupno je ispitano 46 uzoraka i svi su negativni na Covid-19.

- Kod osobe koja se nalazi u samoizolaciji, a došla je organizirano iz Austrije (Tirol) potvrđen je pozitivan nalaz na koronavirus. Uzorak je uzet na graničnom prijelazu Bregana. Tri su pacijenta izliječena, što čini ukupno 22 izliječenih od koronavirusa (COVID-19) u Istarskoj županiji. Tijekom jučerašnjeg dana uzeto je 52 novih uzoraka brisa zbog sumnje na koronavirus (COVID-19), koja su dostavljena u laboratorij u Zagreb, stoji u priopćenju istarskog stožera.

Jedan zaraženi u Zadarskoj županiji

Iz zadarskog stožera su izvijestili da je u Zadarskoj županiji zabilježen jedan novooboljeli u protekla 24 sata tako da je ukupan broj zaraženih sada 67.

Novooboljela osoba povezana je s Ortopedskom bolnicom Biograd na moru. Na COVID odjelu Opće bolnice Zadar trenutačno je šest pacijenata od kojih su dva na respiratoru. Stanje pacijenta koji je pri padu zadobio teške tjelesne ozljede je stabilno i prebačen je na COVID odjel. U biogradskoj bolnici smješteno je osam lakših pacijenata.

Policijski službenici su na području PU zadarske u protekla 24 sata obavili 326 provjera vezano uz provođenje mjera samoizolacije i utvrdili kako se u tom vremenu jedna osoba nije pridržavala izrečene mjere.

U odnosu na nadzor i provedbu Odluke o zabrani napuštanja mjesta prebivališta ili stalnog boravišta evidentirano je 58 osoba koje su pristupile policijskoj kontroli, a da pri tome nisu imali valjane propusnice. Odluka o mjeri strogog ograničavanja zadržavanja na ulicama i drugim javnim mjestima odnosi se na ulice, trgove, rive, parkove i sve ostale javne površine na kojima se može kretati i zadržavati veći broj osoba, pa tako i na plaže.

- Nemojte boraviti i zadržavati se na bilo kojoj javnoj površini kako se ne bi stvorila velika koncentracija ljudi jer tada nećete biti u mogućnosti poštivati pravila distance i izbjegavanja kontakata. Još jednom apeliramo na  građane da se ne zadržavaju u velikom broju na svim javnim površinama gdje se može kretati i zadržavati veći broj osoba - poručuju iz Stožera civilne zaštite Zadarske županije.

Bez novozaraženih u Brodsko-posavskoj županiji

Tijekom posljednja 24 sata na području Brodsko-posavske županije nema novooboljelih osoba na novi koronavirus COVID-19, izvijestio je tamošnji stožer.

U Brodsko-posavskoj županiji je do sada zabilježeno ukupno 19 pozitivnih slučajeva od čega je 18 aktivnih, dok je jedna osoba ranije preminula. U karanteni su do sada bile ukupno smještene 23 osobe u samoizolaciju od čega je 10 osoba napustilo karantenu po isteku 14 dana samoizolacije tako da se trenutno u karanteni nalazi 13 osoba te dodatno 6 vozača kamiona.

Županijski Stožer civilne zaštite poziva sve građane da poštuju mjere i preporuke nacionalnog Stožera CZ, a posebice one o potrebi socijalnog distanciranja, zabrane okupljanja na javnim površinama i izbjegavanja privatnih okupljanja u većem broju.

Ni u Požeško-slavonskoj županiji nema novih slučajeva

Novozaraženih nema ni u Požeško-slavonskoj županiji, javlja 034portal.

- Jučer je testirano devet osoba, sedam nalaza se vratilo negativno, a za dvoje će nalazi doći danas poslijepodne. Što se tiče ovih troje pozitivnih koje imamo od prije, oni su dobrog općeg stanja. Dvoje je u izolaciji u svojim domovima, bez doticaja s ikim, a gospođa koja je hospitalizirana je također dobro. Oni svi će, nakon što protekne 28 dana i kad se dva testa vrate negativna, biti izliječeni. S današnjim danom 302 osobe ima rješenje samoizolacije, rekao je epidemiolog dr. Ante Vitalia.

To znači da je Požeško-slavonska županija već punih devet dana bez novih oboljelih.

Primorsko-goranska županija: Nema novih slučajeva

U Primorsko-goranskoj županiji nema novih potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom, javlja HRT Radio Rijeka. Trenutno je u županiji 48 osoba oboljelih od Covida-19, a ozdravilo ih je 15, potvrdio je u programu Radio Rijeke načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Marko Boras Mandić.

Ukupno se do sada u županiji zarazilo 62 ljudi, a ovih se dana očekuju nova ozdravljenja. Na području PGŽ-a, prema jučerašnjim podacima, ukupno je obrađeno 439 testova, a kroz drive in testiranje prikupljena su 52 uzorka.

Osječko-baranjska županija bez novooboljelih

Velika subota donijela i prvi dan nakon dugo vremena, konkretno tri tjedna, u kojem u Osječko-baranjskoj županiji nema novoooboljelih osoba. Zadnji dan prije ovoga kada je Osječka županija bila bez novooboljelih bio je 22. ožujka. Izvijestio je o tome župan osječko-baranjski Ivan Anušić, kazavši kako je od ukupno 109 testiranih bilo nula pozitivnih.

- To je odlična vijest koju smo na neki način i očekivali i najavljivali, jer smo posljednjih dana imali osjetno smanjivanje broja oboljelih. I dalje smo, dakle, na ukupno 103 pozitivne osobe i četiri izliječena. U KBC-u Osijek je na liječenju 27 osoba, a jedna u Općoj županijskoj bolnici u Našicama, dok su tri na respiratoru, što je također jedan manje. I dalje su četiri medicinska djelatnika pozitivna, 21 u samoizolaciji. Što se tiče strukture oboljelih medicinskih djelatnika u KBC-u Osijek za zaraženo 0,2 posto liječnika i 0,23 medicinske sestre dok ih je 1,25 posto u samoizolaciji. To su točni i relevantni podaci - rekao je župan Anušić, koji se potom zahvalio svim medicinskim djelatnicima i drugim službama koji sudjeluju svaka na svoj način u kontroli i borbi protiv koronavirusa.

- Dosegli smo razinu svijesti i odgovornosti kako se trebamo ponašati i zato zahvaljujem svima koji na tome rade - poručio je župan, čestitavši Uskrs žiteljima županije uz želju „da zajedno prođemo ove izazove i iz njih izađemo jači.“

Okrupnjavanje jedinica lokalne samouprave oko gradova zbog izdavanja e-propusnica još nije odobreno, pa je i dalje na snazi aktualna regulacije prema kojoj je za odlazak iz jedne jedinice u drugu potrebna e-propusnica. Što se tiče povratnika iz inozemstva, u Osječku županiju vratilo ih se 48 i svima je propisana samoizolacija.

U Zagrebačkoj županiji nove četiri zaražene osobe, ukupno 105

Nova četiri slučaja zaraze koronavirusom bilježi u subotu Zagrebačka županija u kojoj je dosad zaraza ukupno potvrđena kod 105 osoba od kojih je 14 izliječeno, a dvije su umrle.

Iz županije navode kako su tri nova slučaja potvrđena na području Samobora, gdje je sada ukupno šestero zaraženih, te jedan u Zaprešiću s čijeg je područja sada 24 oboljelih.

Pozivaju građane u županiji da poštuju upute Nacionalnog stožera civilne zaštite, jer se jedino odgovornim ponašanjem može smanjiti širenje zaraze koronavirusa.

"Svatko mora biti svjestan odgovornosti za vlastito zdravlje, zdravlje obitelji i sugrađana", poručuju u priopćenju.