Prijava

Vaša prijava

Znanstvenici kažu da biste trebali prestati piti najkasnije do ove dobi ako želite normalno živjeti

[]

Povodom objavljivanja policijskih akcija i rezultata istih u kojima dobivamo nebrojene komentare kako su jedan, dva ili tri promila malo i da neki bez barem jednog promila ne sjedaju u auto, naišli smo na informaciju koja bi neke od vas mogla iznenaditi.

Dobro je poznato da alkohol šteti, ne samo fizičkom zdravlju, već i mentalnom te da je čest krivac prometnih nesreća, svađa, prepirki, nasilja u obitelji, financijske nestašice i slično. Zna se i kako alkohol nepovoljno utječe na zdravlje srca i krvnih žila, mozga, ali i na sve druge organe posebice jetru i gušteraču.

Sada je stiglo istraživanje koje pokazuje da čak i povremeno konzumiranje alkohola može nanijeti štetu zdravlju mozga. Doktoru Richard Restak opisao je alkohol kao glavni neurotoksin koji uništava funkcije živčanog sustava što uključuje i mozak.

Liječnik predlaže da ako imate više od 60 godina da biste obavezno trebali u potpunosti izbaciti alkohol i to trajno. Postoji jasna povezanost s konzumacijom alkohola i pojavom demencije kod starijih osoba. Wernicke-Korsakoff sindrom je označen teškim gubitkom kratkoročnog pamćenja i rezultat je izravnog utjecaja alkohola na mozak.

U slučaju da imate problema s pretjeranom konzumacijom alkohola, nazovite Plavi telefon, razgovarajte s nekim i potražite pomoć. Linija pomoći Plavi telefon pruža besplatnu povjerljivu podršku svima u Hrvatskoj koji se bore sa svojim mentalnim zdravljem, uključujući depresiju, tjeskobu i samoubojstvo. Svatko ih može kontaktirati za podršku.

Objava Znanstvenici kažu da biste trebali prestati piti najkasnije do ove dobi ako želite normalno živjeti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.