Prijava

Vaša prijava

Krijumčario kožu pitona iz Afrike pa ga uhvatili na Plesu


Prošle srijede uhvaćen je krijumčar kože pitona duge 3 metra i 30 centimetara. Koža je donesena iz Afrike, točnije Gane, kako bi se od nje proizvodile kožne torbe i cipele. Zmija piton treća je najveća vrsta zmije na svijetu i riječ je o zakonom zaštićenoj vrsti.

Kako prenosi 24 sata, iz Carine su priopćili da im je istog trenutka čim su pogledali u prtljagu krijumčara bilo jasno o čemu je riječ. S obzirom na izgled kože, boje i sve ostale značajke, odmah su pozvali kolege iz Hrvatske agencije za okoliš i prirodu. Oni su im potvrdili da su uhvatili krijumčara koji je u Hrvatsku pokušao unijeti kožu vrste python sebae koju Konvencija o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama divljih životinja i biljaka svrstava među zmije kojima prijeti izumiranje. Vrijednost kože procijenili su na 900 eura.

Kožu ove vrste zmije krijumčari na Zapad dovoze kako bi se od nje proizvodile cipele i torbe. Cijene torbica od kože pitona penju se do 14.000 kuna. Da je upravo to bio razlog zašto je Hrvat krijumčario kožu, potvrđuje i to što su mu iz Carine odrezali kaznu prema prvom stavku prve točke članka 73. Zakona o carinskim propisima EU, odnosno njegova tvrtka kažnjena je s između 10.000 i čak milijun kuna kazne.

Kožu zmije carinici su Hrvatu odmah oduzeli.


Ulaznice za AIR VG