Prijava

Vaša prijava

Pokrenut registar za zaštitu potrošača “Ne zovi”


Svi koji ne žele da im trgovci putem telefona nude proizvode ili usluge od danas se mogu upisati u besplatni Registar “NE ZOVI“. Brojeve upisane u registar trgovci bez pismene privole ne smiju zvati niti na te brojeve slati promidžbene poruke. Registar je propisan Zakonom o zaštiti potrošača, za čiju je provedbu nadležna tržišna inspekcija Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta. Brojeve upisuje ili ispisuje pojedini operator na zahtjev potrošača u roku od sedam dana, a za postupanje operatora u slučajevima spornih zahtjeva odgovoran je HAKOM.

U registar se može upisati bilo koji korisnik fiksne ili mobilne mreže, SMS ili MMS usluga. Upis u registar je besplatan. Vlasnik broja treba ispravno ispuniti propisani obrazac i predati ga svom operatoru. Obrazac možete preuzeti ovdje.

Registar “NE ZOVI” je javan i prikazuje je li pojedini broj upisan u registar, jesu li za taj broj povučene sve prethodno date privole i vremensku oznaku kada je broj upisan u registar.

Pokretanjem registra omogućit će se zaštita ranjivih skupina potrošača, odnosno svih onih koji svojim osobnim izborom jednostavno ne žele i nisu u mogućnosti trgovati ili sklapati bilo kakve trgovačke ugovore telefonom ili jednostavno ne žele na taj način biti uznemiravani na svoj telefonski broj.

Registar bi u budućnosti trebao biti sastavni dio sustava e-Građani. Kad se najava i ostvari, sami ćemo moći regulirati status svojih brojeva u registru, bez telekomunikacijskih operatora kao posrednika.