Prijava

Vaša prijava

FOTO Počela s radom kardiološko-internistička ambulanta


Kardiološko-internistička ambulanta u Velikoj Gorici svečano je otvorena danas poslijepodne. U nekadašnjim garažama Hitne pomoći sada se nalaze sofisticirani uređaji koji spašavaju živote. Vrijednost građevinskih radova bila je oko 650 tisuća kuna, a gotovo jednak iznos osiguran je za najsuvremeniju opremu. Grad Velika Gorica za nju je dao 400 tisuća kuna. Ambulanta će raditi tri dana u tjedno, utorkom, srijedom i četvrtkom, a specijalisti će dolaziti iz Zagreba.

– Dvoje naših kolega i još jedan iz KBC-a Rebro će ovdje dolaziti. Tu će se moći napraviti dobar dio dijagnostike. Do sada su naši stanovnici morali otići u Siget u Zagreb i onda još po potrebi u bolnice, a sada će moći ovdje sve obaviti, i onda ako su potrebne koronarne intervencije otići u bolnicu  – rekao je Goran Krstačić, ravnatelj Poliklinike Srčana Zagreb.

Ambulanta će raditi cijeli tjedan čim se nađu dodatni specijalisti, no s obzirom na stanje u hrvatskom zdravstvu i na kronični nedostatak doktora specijalista, potraga bi mogla potrajati.

– Ako uspijemo naći još doktora mi bismo rado da ta ambulanta radi pet dana. Što se tiče opreme, ona je zadnja generacija  koja se koristiti u kardiološkim ambulantama. Još namjeravamo nadokupiti opremu što su nam sugerirali specijalisti koji bi dolazili, a to je još 400 tisuća kuna. Najmoderniji EKG uređaj, najmodernija ergometrija, defibrilator, holter srca i tlaka, najmoderniji srčani ultrazvuk. Prostori su vrlo kvalitetno uređeni, informatička oprema je umrežena, napravili smo kontakt s HZZO-om, jako puno truda je uloženo – rekao je Većeslav Bergman, ravnatelj Doma zdravlja Zagrebačke županije.

Svi nazočni na otvorenju ambulante, a došli su i predstavnici Zagrebačke županije, složili su se da bez sinergije Županije, Gradonačelnika Velike Gorice i Doma zdravlja, ambulanta ne bi bila ovako brzo gotova, podsjetivši da je sve započelo prije godinu dana.

– Blizu smo Zagreba, ali starijim osobama nije lako putovati, zato će sada moći ovdje napraviti specijalističke preglede. Ovo je jedan od prvih koraka prema Medicinskom centru koje želimo izgraditi u središtu Velike Gorice. Ovakve specijalističke medicine želimo imati što više u našem Domu zdravlja – rekao je gradonačelnik Dražen Barišić.

Ovo je treća ovakva ambulanta u Zagrebačkoj županiji. – Kažu da je ovo jedna od najmodernijih ambulanti u Hrvatskoj i da je u ovakvim slučajevima najbitnije vrijeme jer ako se izgubi borba s vremenom, izgubi se i borba sa životom – rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić koji je na svečanosti primio čestitke od gradonačelnika Dražena Barišića na još jednom osvojenom mandatu.

Foto: Mario Žilec


Druženje prvoškolaca