Prijava

Vaša prijava

On svoje snove ostvaruje unatoč preprekama


Točno 100 zemalja obišao je poznati putopisac i fotograf Davor Rostuhar. Bio je u najzabačenijim mjestima svijeta i u najvećim gradovima. Razgovarao je s plemenima u džungli, popeo se na najviši vulkan u Tropima, u Afriku je putovao biciklom i motorom. Najljepša i najbolja zemlja mu je njegova domovina – Hrvatska. Iz zraka ju je snimao kroz sedam godina, a izložba tih fotografija obišla je svijet. Vidjelo ju je preko dva milijuna ljudi.

O svom životnom pozivu govorio je u utorak navečer u Pučkom otvorenom učilištu na predavanju ”Usudi se sanjati”. Putovanje na koje se sprema uskoro krenuti je ono na Južni pol. Bit će to prva hrvatska ekspedicija.

– Za to se spremam već tri godine. Napravio sam nekoliko pripremnih putovanja: na Arktik, Sibir, Grenland, Norvešku. Na put krećem 2. studenog. To je ogromna logistika i projekt, velika ekspedicija. Samo 23 ljudi prije mene je to napravilo. Jako je puno posla i priprema i svega. Ekspedicija sama kreće krajem 11. mjeseca i ako sve prođe po planu do kraja siječnja bi se trebao vratiti u Zagreb.

Davor je počeo putovati svijetom, točnije Europom, sa 16 godina. Do 19. godine sam je autostopom proputovao najstariji kontinent. U ranim dvadesetima odlučio je da će o svojim putovanjima napisati i knjige. Do sada ih je objavljeno šest.

Obilazeći svijet uglavnom sam, mnogo je razmišljao o smislu svoga života i shvatio da je život zbroj niza odluka. Tako je otkrio i da ljude u njihovoj namijeni da putuju često sprječavaju društvo, novac i vrijeme. On je odlučio da kod njega to neće biti slučaj pa je nerijetko na prva putovanja odlazio s vrlo malo novca, no uvijek je dolazio do cilja, vođen poznatom Coelhovom porukom iz Alkemičara ”Ako nešto dovoljno jako želiš, cijeli Svemir će se urotiti da to i ostvariš.”

Objava On svoje snove ostvaruje unatoč preprekama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


190. Matičin četvrtak