Prijava

Vaša prijava

FOTO Budućnost uzgoja malih životinja u sigurnim je rukama


Ovog vikenda još jedno udruženje uzgajatelja malih životinja organizira izložbu. U prostorijama Dobrovoljno-vatrogasnog društva ”Hrelić” izloženo je oko 400 malih životinja u organizaciji Udruge uzgajatelja malih životinja ”Turopolje” iz Velike Gorice. Iako je ova izložba prijašnjih godina bila u Osnovnoj školi Jurja Habdelića u Velikoj Gorici, zbog izgradnje školske blagovaonice, ove je godine organizirana u Zagrebu.

Leonu, najmlađem članu Udruge uzgajatelja malih životinja ”Turopolje”, nije bilo teško potegnuti do metropole iz Šestak Brda. Iako ima tek 10 godina, već četiri godine bavi se uzgojem peradi i tome pristupa ozbiljno. – Ovo je Antverpenska bradata patuljasta kokoš, ovo je kokica crno špricana koja je osvojila šampion. Cijela obitelj se bavi uzgajanjem ovih koka. Imamo i australorp koke, vijandote i Ayam Cemani – pokazao nam je Leon.

Ayam Cemani je egzotična i dosta neobična koka. Ono što je kod drugih koka crveno ili neke druge boje, ovdje je crno, a crna joj je i koža. Riječ je o ukrasnim kokama, mada jaja mogu biti konzumna.

Oko 30 godina uzgojem ukrasnih koka i golubova bavi se Davor Gorupić iz Hrelića. Hobi je naslijedio od oca. Tajna njegovog uspjeha leži u posebnom tretmanu koji pruža svojim kokama i pijetlovima. Uoči izložbe, on ih tušira, šamponira i fenira, a one uživaju.

– Golubove treba pripremiti da su mirni u kavezu i da se lijepo drže. Kokice čak i kupam, tuširam i onda po sat, sat i pol feniram da bi lijepo izgledale. U rasi treba imati dobro porijeklo grla i onda uz tretman i njegu na kraju i ocjene budu jako dobre – ispričao nam je Gorupić.

Božidar Antolović, predsjednik Udruge uzgajatelja malih životinja ”Turopolje” Velika Gorica, zadovoljan je velikim brojem posjetitelja iako je lokacija održavanja izložbe privremeno promijenjena.

– U Velikoj Gorici uvijek imamo odličnu posjećenost, ali evo ove smo godine iznimno ovdje. Veliko je naselje pa je i tu odaziv jako dobar. Mi imamo četiri kategorije životinja, to su golubovi, perad, kunići i papagaji. Imamo 45 aktivnih članova, a idemo u Viroviticu, Varaždin, Sisak, Nedelišće, Zabok, pa su i uzgajivači iz tih gradova danas ovdje – rekao nam je Antolović.

Izložbu u DVD-u ”Hrelić”, gdje je izloženo i nekoliko primjeraka gmazova, možete pogledati danas do 20 sati i sutra od 8 do 14 sati.

foto: Mario Žilec

Objava FOTO Budućnost uzgoja malih životinja u sigurnim je rukama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.