Prijava

Vaša prijava

Obilježen Dan državnosti


Nakon što se većina hrvatskih građana izjasnila za neovisnost Hrvatske, na današnji dan 1991. godine Hrvatski sabor donio je Ustavnu odluku o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske. Tom odlukom započeo je postupak razdruživanja Hrvatske od ostalih bivših jugoslavenskih republika. Na istoj je sjednici Sabor Republike Hrvatske donio i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

25.06.2018. Velika Gorica – Dan državnosti. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Brijunskom deklaracijom utvrđen je tromjesečni rok odgode primjene Ustavne odluke, te je istekom moratorija, 8. listopada 1991. Hrvatska raskinula državnopravne sveze s ostalim jugoslavenskim republikama i postala samostalna, slobodna i neovisna država.

25.06.2018. Velika Gorica – Dan državnosti. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

Izaslanstvo Grada Velike Gorice položilo je vijence ispred Spomenika hrvatskim braniteljima Domovinskog rata na platou kraj Gradskog groblja. Vijence su položili i članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, braniteljskih udruga, Hrvatske vojske, vatrogasaca, policije, Plemenite općine turopoljske, te stranačka izaslanstva.

25.06.2018. Velika Gorica – Dan državnosti. Foto: Anes Šuvalić/Cityportal.hr

„Svim Velikogoričankama i Velikogoričanima čestitamo Dan državnosti. Neovisnost koju su generacije sanjale skupo je plaćena životima naših branitelja. Na današnji dan trebamo se prisjetiti svih onih koji su izgubili svoju budućnost, da bi je mi imali“, rekao je zamjenik gradonačelnika Krešimir Ačkar.

 

 

Objava Obilježen Dan državnosti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.