Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Maja Lunde: Povijest pčela


Iza jednostavnog naslova novog književnog hita iz pera norveške autorice Maje Lunde ne krije se, kako bi se na prvu loptu dalo pomisliti, znanstvena studija ili udžbenik o pčelama. Riječ je o u nas recentno prevedenom romanu koji je još prije tri godine izazvao pravu buru među nakladnicima i pokrenuo utrku za dobivanje izdavačkih prava za objavljivanje ove knjige, što samo pokazuje koliko se aktualnom tematikom gospođa Lunde pozabavila u svom romanu „Povijest pčela“.

Tri priče u romanu odvijaju se u tri različita vremenska razdoblja i u tri različite obitelji. Sredinom 19. stoljeća pripovjedač je sredovječni Britanac William, u stvarnosti otac mnogobrojne obitelji i vlasnik sjemenarske prodavaonice, a u duši znanstvenik prirodoslovac, koji nakon kraćeg razdoblja razočaranosti i depresije na temelju stare knjige o pčelama započinje s izgradnjom revolucionarnog pčelarskog sustava košnica. Sredinom dvijetisućitih jednu uspješnu pčelarsku obitelj u Ohiu, Amerika, iznenada zadesi pomor pčela – sve pčele iz njihovih dobro održavanih zajednica netragom nestaju, a otac obitelji George shvaća da se nalaze na rubu nečeg još nepoznatog, ali strašnog i pogubnog za čovječanstvo. U ne tako dalekoj budućnosti, krajem 21. stoljeća, kineskinja Tao iz dana u dan mukotrpno radi na ručnom oprašivanju stabala voćaka jer – sve su pčele izumrle. Ona i njezin suprug samo su jedni od mnogih „pčela radilica“, a izgledno je da ista sudbina očekuje i njihova trogodišnjeg sina. Zanimljivo je da je Tao kao mlada bila vrlo bistra i nadarena za učenje, a posebno ju je fascinirao pretisak starinske knjige o pčelama…

Tri obitelji, iako razdvojene u vremenu i prostoru, neraskidivo su povezane na način koji će se pokazati bitnim za spas čovječanstva. Ovo je priča o pčelama i njihovoj važnosti, ali prije svega o važnosti generacijske povezanosti, suradnje i brige za drugoga. Glasovita je izreka Alberta Einsteina da kad bi nestalo pčela, ljudima bi ostale još otprilike četiri godine života na Zemlji. Zato je ova tema goruća i važna danas kada smo svjedoci drastične promjene klime i nestabilnog ponašanja pčelinjih zajednica. Ova knjiga stoga može poslužiti i kao upozorenje o tome što bi nam se moglo dogoditi ako ne reagiramo na vrijeme kako bismo osigurali opstanak života na Zemlji.

Maja Lunde (1975.) norveška je književnica i scenaristica, autorica desetak knjiga za djecu i mlade. „Povijest pčela“ (2015.) njezin je prvi roman za odrasle.

Objava KNJIGA TJEDNA Maja Lunde: Povijest pčela pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.