Prijava

Vaša prijava

Srednja strukovna škola postaje Regionalni centar kompetentnosti


Strukovna škola Velika Gorica postaje centar kompetentnosti u području strojarstva, zajedno sa Srednjom strukovnom školom Samobor i Srednjom strukovnom školom Dugo Selo. Tako postaje jedna od 25 strukovnih škola koje će pridonijeti višoj kvaliteti strukovnog obrazovanja, ali i gospodarskom rastu i demografskoj obnovi.

Uz pomoć EU fondova škole imaju priliku dobiti novu opremu, nove smještajne kapacitete za učenike i učitelje, više konkretne prakse za učenike, ulazak učenika u svijet rada, tijesnu suradnju s poslodavcima te edukaciju učitelja. Osigurana sredstva kroz dva EU programa iznose oko milijardu kuna.

Konkretno, razvojnim planom predviđeno je da će regionalni centar kompetentnosti u Velikoj Gorici europska sredstva povući kako bi modernizirao školski pogon namijenjen praktičnoj nastavi i učenju uz rad u organizaciji škole ili gospodarstvenika. Također, prostor će biti dostupan najmu i preferencijalnom korištenju za potrebe istraživanja i razvoja gospodarskih subjekata i kolaboracije s visokoobrazovnim institucijama, a predviđeno je i da centar razvija postojeće, ali i nove obrazovne programe i sadržaje srednjoškolskog i cjeloživotnog učenja.

Na natječaj su se javile 42 škole, a od 25 imenovanih 6 je za područje turizma i ugostiteljstva, 3 za poljoprivredu, 4 za zdravstvo, 6 za elektrotehniku i računalstvo, 6 za strojarstvo dok je jedna škola proglašena regionalnim centrom i za strojarstvo i za elektrotehniku i računalstvo.

Odabrane škole sada će moći ulagati u infrastrukturu, kako bi učenici mogli raditi s najboljom opremom te uspostaviti kontakt s poslodavcima, tako da, kada završe školu, budu osposobljeni za buduća radna mjesta ili u nekim slučajevima za nastavak školovanja, – rečeno je na nedvnoj konferenciji za novinare u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Objava Srednja strukovna škola postaje Regionalni centar kompetentnosti pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.