Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA Ankica Tomić: Skarabej


Ankica Tomić osvojila nas je još prije nekoliko godina kada je njezin roman „Naročito ljeti“ pobijedio 2011. godine na natječaju V.B.Z.-a, a zatim osvojio i nagradu Slavić Društva hrvatskih književnika za najbolji debitantski roman te Kiklopa za debitanta godine 2012. Od tada pa sve do najnovijeg, friško objavljenog romana „Skarabej“ autorica nas ne prestaje opskrbljivati dobrim i kvalitetnim pripovjedačkim draguljima kakvi su bili i „Damen kapric“ i „Vice versa“. Iako u svojim romanima često tematizira rodnu Dalmaciju, „Skarabej“ predstavlja odmak – hvala Bogu, ne u smislu kvalitete teksta – već tematski i žanrovski.

Radnja započinje jednog zagrebačkog proljetnog jutra uz kavu i novine u kojima Suzana Parlov pročita vijest o neobičnom i još uvijek neriješenom ubojstvu. Nakon prvotnog šoka, s pravom ili ne, počinje sumnjati da je to ubojstvo isplanirano još prije trideset godina. Suzana je sigurna da se rješenje tajne krije u vojničkim pismima njezine davne ljetne ljubavi, dečka na kojeg godinama nije niti pomislila. Čitajući pisma i razmišljajući o njima iz vizure svog klimavog bračnog odnosa, naša junakinja rekonstruira staru ljubavnu priču i tada neshvaćenu dubinu Goranovih promišljanja i osjećaja. No gdje je Goran sada? I kako može biti sigurna prije nego što ga optuži? Dok se tajnovita priča razmotava, Suzana će pokušati riješiti i svoj problematičan odnos sa suprugom i razmaženim sinom te mladim poslovnim partnerom s kojim pokreće posao restauracije namještaja. Napetost trilera polako zamjenjuje psihološko raščlanjivanje prošlosti i sadašnjosti, dok uz Suzaninu pratimo i priču o dvoje starih ljubavnika čiji će ponovni susret nakon mnogih godina dovesti do tragedije.

Lakoća pripovijedanja kojom se odlikuju i ostala djela Ankice Tomić prisutna je i u ovom romanu te priča lako klizi, a nije teško pratiti niti tri navedene paralelne radnje. Napetost koja polako mijenja svoj karakter drži vas do kraja, i makar rješenje nije teško naslutiti, i sami, poput Suzane, želite potvrdu svojih slutnji i ono najvažnije „zašto“.

Objava KNJIGA TJEDNA Ankica Tomić: Skarabej pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.