Prijava

Vaša prijava

ONI ZNAJU! Uoči Dana žena gimnazijalci protiv nasilja nad ženama


Nije bez vraga ona stara narodna (i mudra) da na mladima svijet ostaje. Nego kako! Njihove inicijative, njihov elan, volja i upornost odavno su prešišali nas “stare” kojima je vrhunac zadovoljstva napraviti sav posao za taj dan, pa onda doći doma, najesti se, pa možda ako uspijemo, malo i prileći. Oni idu korak dalje. Uz knjige, ispite i učenja, pronalaze vrijeme i da se kreativno izraze, ali i da progovore o životnim problemima, ukažu na nepravde, razriješe dileme. Promišljaju mudro i odgovorno- prema sebi, ali i svijetu u kojem žive.

Jučer smo objavili i pohvalili grupu srednjoškolaca koja sudjeluje u EU natječaju povodom nadolazećih europskih izbora #ovajputglasam, a danas smo (uoči Dana žena, 8.marta koji obiježavamo sutra) retke odlučili posvetiti gimnazijalcima koji su snimili kratak video za projekt White Rose Erasmus+ čiji je cilj ukazati na problem nasilja nad ženama. Velikogorička je gimnazija poslala i dvije učenice u London, na obilježavanje Svjetskog dana protiv nasilja nad ženama.

Ovaj video i projekt dolaze u vrijeme kad su hrvatski sudovi zatrpani predmetima o nasilju nad ženama (i djecom), kad svakodnevno čitamo o zlostavljačima koji su pušteni na slobodu. I neformalna inicijativa #spasime, koja je na Facebooku do sad okupila više od 36 tisuća članova, u Zagrebu će 16. ožujka održati prosvjed protiv rastućeg vala obiteljskog, ali i svakog drugog nasilja u Hrvatskoj.

Upravo zbog toga je priča Goričkih gimnazijalaca naša priča broj 1.

Dečki i cure, bravo! Uzdamo se u rečenicu s početka teksta, u želji da svojim promišljanjem promijenite svijet koji vam ostavljamo u nasljeđe.

 

Objava ONI ZNAJU! Uoči Dana žena gimnazijalci protiv nasilja nad ženama pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.