Prijava

Vaša prijava

JOŠ 2 DANA Brass u znaku oca i sina Friedricha


Još dva dana dijele nas od Brass Festivala, jednog od, možemo slobodno reći, najvećih i najpoznatijih festivala limenih puhača u regiji, Europi, ali i šire. Godine uloženog truda su se isplatile, pa tako sada vrhunski glazbenici koji stižu na gorički Brass pomjeraju sve ostale termine i koncerte, odgađaju orkestre samo kako bi stigli u Turopolje. Nije šala, govori nam umjetnički voditelj Brassa, Tomislav Špoljar koji se prisjeća kako je umjetnik, trubač Sergei Nakariakov sve orkestre prilagodio datumima na velikogoričkom Brassu kako bi kod nas mogao nastupiti.

Prvo VG Brass onda sve ostalo

Nije oduvijek bilo tako, ali se s vremenom dogodilo, jer Brass je rastao, razvijao se i profilirao… „Prije 13 godina kad smo započeli nismo mogli ni zamisliti da će Gorica postati dom limenim puhačima iz cijelog svijeta, a kamoli da će nam donijeti ovoliko novih poznanstava, kontakata, razmjena i edukacija…“; govori Špoljar koji otkriva kako je, uz sve već nabrojano, upravo gorički Brass bio inspiracija umjetnicima da pokrenu slične festivale u svojim domovinama. Napravili su to albanski umjetnici Sokol Sarači i Ilir Kodima koji se, govori Špoljar, zaljubio u to što radimo mi u Velikoj Gorici. Nedugo nakon toga i Albanija je dobila svoj brass festival, drugačiji nego gorički, a opet poseban. Finski trubač Pasi Pirinen, kako bi studente motivirao na rad, pokrenuo je prvo seminar koji je kasnije prerastao u festival… „Mi smo ponosni kad čujemo takve stvari“, zaključuje Špoljar.

Stiže obitelj Friedrich, Fabrizio Bosso…

A ovogodišnji Brass je pomalo obiteljskog karaktera, šali se Špoljar, jer nastupit će otac i sin Friedrich, obitelj Peić na rogu i harfi, a Sigi Feigl stiže sa svojim trećim orkestrom.

Otvorenje je u četvrtak, 30. svibnja u dvorani Gorica gdje će od 20 sati nastupiti Sigi Feigl & Jazz Orchester Steiermark iz Graza, dok će u petak u Galženici nastupiti obitelj Friedrich, uz gosta Marina Zokića na trubi. Tijekom trajanja festivala bit će tu i radionice za studente akademije, a festival zatvara talijanski umjetni, Fabrizio Bosso na trubi, u atriju Šetališta Franje Lučića od 21 sat.

Detaljni program pogledajte OVDJE.

Objava JOŠ 2 DANA Brass u znaku oca i sina Friedricha pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.


Neki to vole vruće i eko petak za početak :)