Prijava

Vaša prijava

Zima bez snijega, Zimska služba računa na uštede


Kako je došla, tako će i proći. Zima je ove sezone tek nakratko pokazala zube i to većinom u siječnju, uz magle, poledice i inje, dok je prosinac prošao poprilično bezbolno. Građani nisu prečesto vadili lopate, jer snijega nije ni bilo (tek leda na cestama i automobilima), a sudeći prema dugoročnim prognozama moglo bi ga pasti nešto malo krajem veljače. Iako zima prolazi bez snijega to ne znači da Zimska služba miruje. Njena je sezona započela 15.studenog i potrajat će do 15.travnja, a u tom razdoblju djelatnici i kooperanti vode računa da su nam ceste sigurne i održavane, što automatski znači i manji broj prometnih nesreća.

„Najgore je kad se temperature spuste u debeli minus kad ne padne snijeg, kad su magla i poledica. Tada su ceste najopasnije i to je vrijeme kad su nam strojevi na terenu, posipavaju sol na mostovima i nadvožnjacima, svim kritičnim točkama i tamo gdje se voda prelijeva preko ceste“, govori nam voditelj Zimske službe, Dražen Jović.

Dežurstva svaki dan, najkritičnije sredinom siječnja

Služba je cijelu sezonu u stanju pripravnosti, prate situaciju na terenu, dobivaju podatke od DHMZ-a za naredne dane te prema tome raspodjeljuju ekipe i utvrđuju stupanj pripravnosti. „Svaki dan su dežurstva. Imamo šest dežurnih kooperativnih voditelja i svaki od njih je u dežurstvu 24 sata. Osim toga, svaku večer po tri kamiona obilaze kritične točke i posipavaju“, nastavlja Jović.

Najkritičnije je bilo u siječnju, i to s 18.na 19.1. kad su na terenu bili svi kooperanti, te s 20. na 21 siječanj kad su na teren izašli kooperanti bez traktora, dok su u prosincu zabilježena samo preventivna posipavanja. U prosincu je potrošeno oko 160 tona soli, dok će se u siječnju ta brojka popeti na gotovo 300 tona. „Cijelo vrijeme imamo dovoljno soli, te konstantno stiže nova, tako da ne brinemo, a sav materijal koji ostane nakon ove zimske sezone ostat će za iduću“, objašnjava Jović.

Tako će, realno je za očekivati, nakon ove sezone Zimska služba ostvariti i značajne uštede s obzirom na to da nas je i vrijeme „mazilo“. Od oko pet milijuna kuna koliko je godišnje predviđeno za zimsku službu, na kraju sezone utrošena sredstva mogla bi biti upola manja.

Mihalj: Spremni smo, kad god zatreba

“Iako smo do sada bili bez ozbiljnijeg snijega, naše ekipe su u redovnim 24-satnim dežurstvima u sklopu kojih obilaze sve prometnice i kritične točke kako bi na vrijeme mogli reagirati u slučaju ne samo snijega, već i stvaranja poledice. Redovno se sole svi nadvožnjaci u Velikoj Gorici, čak i preventivno prije samih minusa, a naravno po potrebi i sve ostale prometnice u Gradu i okolnim naseljima. Zimska služba VG Komunalca spremna je na sve eventualne vremenske (ne)prilike te ćemo, ukoliko bude potrebno, osigurati sigurne i prohodne prometnice, nogostupe i javne površine za naše sugrađane”. – rekao nam je Jurica Mihalj, predsjednik Uprave VG Komunalca

Objava Zima bez snijega, Zimska služba računa na uštede pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.