Prijava

Vaša prijava

KNJIGA TJEDNA David Hockney i Martin Gayford: Povijest slika za djecu


„Slike su svuda oko nas: na računalima, telefonima, u časopisima, novinama i knjigama poput ove. Možemo ih vidjeti na ulicama i na televizoru. Vise na zidovima naših domova i u umjetničkim galerijama i muzejima. Razmišljamo, sanjamo i pokušavamo razumjeti svijet oko sebe u podjednakoj mjeri u riječima i slikama“, kaže umjetnik David Hockney na početku knjige Povijest slika za djecu koju je napisao s publicistom i likovnim kritičarom Martinom Gayfordom i ilustratoricom Rose Blake.

Iako je knjiga namijenjena prvenstveno mlađoj publici i mnogi stariji će u njoj naći puno zanimljivih činjenica te obogatiti svoje znanje o likovnoj umjetnosti. Kroz osam poglavlja (Razmišljamo o slikama, Ostavljanje tragova, Svjetlo i sjene, Pogledajte ovaj prostor, Zrcala i odrazi, Slikanje i fotografija, Pokretne slike, Priča se nastavlja) autori donose priču o umjetnosti jednostavnim i jasnim jezikom u formi međusobnog razgovora. Knjiga je obogaćena sa 160 ilustracija te Pojmovnikom i Kronologijom izuma.

Knjiga je svojevrsno putovanje kroz povijest slika, počevši od slika nastalih na zidovima špilja, kao npr. crtež bika iz špilje Lascauy u Francuskoj, preko slika mnogih slavnih umjetnika pa sve do današnjih slika na računalima, telefonima, časopisima, novinama i videoigrama. Na kraju knjige se postavlja pitanje što će se dogoditi sa slikama u budućnosti? David smatra da će se one nastaviti mijenjati, dok Martin misli da će se mijenjati i način na koji ih upotrebljavamo, kao i način na koji razmišljamo o njima.
Ovo je jedno od onih knjiga koje su namijenjene djeci, ali će se, zbog svoje jednostavnosti i kvalitete, često naći i u rukama odraslih, kao i na policama knjižnica, ali i kućnih biblioteka.

David Hockney jedan je od najpopularnijih svjetskih umjetnika našega doba. Stvara slike u svim medijima, ali i proučava djela drugih umjetnika. Martin Gayord likovni je kritičar i publicist koji je godinama vodio razgovore o umjetnosti s Davidom Hockneyem te je autor mnogih knjiga. Rose Blake osmišljava ilustracije za knjige, časopise, novine i umjetničke galerije. Jedna je od najvećih obožavateljica Davida Hockneyja.
Knjiga je izašla 2019. godine u izdanju Školske knjige.

Pripremila: Morana Peranić

Objava KNJIGA TJEDNA David Hockney i Martin Gayford: Povijest slika za djecu pojavila se prvi puta na Kronike Velike Gorice.