Prijava

Vaša prijava

Osamdeset ljeta vječitog mladića


Majka ga je odmah krstila, jer nitko nije vjerovao da će ostati i opstati, pa mu u dokumentima piše rođenje 22. kolovoza, a krštenje 26. kolovoza, no, u svakom slučaju, osamdeseti je rođendan u subotu proslavio Juraj Cvetnić Amerikankin. Ja mislim da u ovom našem selu, pa i šire, nema čovjeka koji ga ne poznaje. Iako je 80 poprilično velika brojka, u slučaju Jure Cvetnića to je uistinu samo brojka. Uvijek nasmijan, spreman na sve moguće akcije – bilo vezane uz rad, bilo uz društvo – zadnje što bi se za Juru moglo reći jest da je starac!

Jura je moj ujak, ili Vujča, kako ga ja zovem, čovjek kojega neizmjerno volim i poštujem, jedan i jedini, najveći. Uvijek, baš uvijek je spreman pomoći, bilo da se radi o ljudima, bilo da se radi o društvima. Dugogodišnji je član DVD-a – kaže, od 1961. godine – Lovačkog društva „Jarebica“ Mraclin, Nogometnog kluba, i u svim je društvima svojim djelovanjem ostavio neizbrisivog traga. Još i danas ode u lov, čisto rekreacije radi, aktivan u DVD-u, prisutan na utakmicama našega kluba. I kada zatreba, on je tu, pomaže. Možda je mali smiraj, ako se to u njegovom slučaju uopće može tako reći, pronašao u Društvu „Dobre duše“, sastavu čiji članovi sebi za dušu zapjevaju i zasviraju.

U subotu smo mu priredili jedno malo iznenađenje. Njegova djeca: Darko, Božena i Katarina, priredili su obiteljsko okupljanje kako bismo proslavili tu veliku brojku. I dok je naš slavljenik sa svojim „Dobrim dušama“ rasturao na Žirovini u Turopoljskom lugu, kod kuće se je spremala proslava. Kada je sve bilo gotovo, pozvali smo ga da hitno dođe doma!

Vidjevši nas sve na okupu, oko je zasuzilo, i ne samo njegovo. Ako bih morala opisati najvrjednije ljudske osobine, onda bi to bio Jurin portret: pošten, radišan, društven, nesebičan, jednostavan, duhovit i još mnogo, mnogo ljudskih je vrlina u njemu, kojih se ovoga časa ne mogu niti sjetiti. Ponosna sam što je on moj Vujča, što sam njegova! Želim mu još puno sretnih i veselih rođendana (mi smo se oko brojke dogovorili), iako on svake godine na Silvestrovo izjavljuje kako je nadolazeća godina, njegova posljednja!

Post Osamdeset ljeta vječitog mladića je prvi puta viđen na MRACLIN.HR.