Prijava

Vaša prijava

MOST pisao HEP-u o problemu opskrbe Turopolja strujom


Na aktualnom satu srpanjske Sjednice Gradskoga vijeća MOSTov je vijećnik Marko Šimac potegnuo pitanje opskrbe Vukomeričkih gorica električnom energijom. Kako znamo, za svakoga jačeg vjetra struje povremeno nestaje, a za snježnih oluja, kakva se dogodila početkom ove godine, stanovnici Vrhovja, i ne samo oni, u tami provedu i više od 24 sata. Gradonačelnik je tada odgovorio da nije u domeni Grada osigurati transport struje prema nekim njegovim dijelovima.

“Mi održavamo javnu rasvjetu i to je u okviru naše djelatnosti i mislim da smo tu vrlo dobri i kvalitetni, čak ćemo biti i moderni jer ćemo mijenjati energetsku učinkovitost, ali mi ćemo vaše pitanje proslijediti HEP-u i znamo za probleme Vukomeričkih gorica i posebno znamo i Lazine i Bukevskog Strmca i nekih naših naselja koja imaju, ja ću reći varijabilnu kvalitetu električne energije i što se odražava na kvalitetu vašega života. Ako je potrebno, ako ste za, možemo organizirati zajednički sastanak s HEP-om…”, kazao je Barišić.

ŠEMBERA PISAO HEP-u

Isprovociran recentnim slučajem, kada je u Lazini Čičkoj 24. listopada u roku od četiri sata struje nestalo sedam puta, a tri dana poslije tri puta, navodeći da je struja nestajala i više od trideset puta u jednom danu te da se u prosjeku svaku jesen i proljeće opskrba prekida jedanput tjedno, vijećnik MOSTa Alanmilan Šembera uputio je HEP ODS-u pisani prigovor.

“Kako niti nakon upita Gradonačelniku na Trećoj sjednici Gradskog Vijeća Grada Velike Gorice 12. listopada 2017. nisam dobio odgovor, prisiljen sam ispred grupe stanovnika Turopolja kontaktirati vas direktno. Stoga, molio bih informaciju kada će HEP otkloniti navedene probleme, te omogućiti svojim korisnicima redovnu i kvalitetnu opskrbu električnom energijom, što oni i plaćaju. Stanovnici su izrazito nezadovoljni i ogorčeni ovakvim odnosom HEPa prema svojim korisnicima”, zaključuje Šembera.

ŠEMBERA: SASTANAK NIJE SAZVAN, GRAD NE BRINE ZA PROBLEME SVOJIH STANOVNIKA

“Na Drugoj sjednici Gradskog vijeća Velike Gorice sredinom srpnja zatraženo je od Gradonačelnika i gradskog vodstva da kontaktiraju HEP i traže sastanak i hitnu intervenciju. Sada smo u studenom, nestanci struje su i češći nego prije, a sastanak nije sazvan. Očito Grad ne brine za probleme svojih stanovnika. Iz tog sam razloga sâm preuzeo inicijativu, i kao gradski vijećnik, a ispred grupe stanovnika kontaktirao sam HEP i tražio hitnu intervenciju na otklanjanju problema za urednu isporuku električne energije”, rekao je Šembera za Turopolje info.

Da javnost izvijestimo o razlozima neodržavanja susreta, pisali smo Uredu Gradonačelnika, ali do objavljivanja ovoga teksta nismo zaprimili očitovanje.

HEP-u SE NE ISPLATI OSIGURATI KVALITETNU OPSKRBU SELA I UDALJENIJIH MJESTA?

U siječnju, za dvodnevne sniježne oluje, za Kronike Velike Gorice neimenovani je izvor iz HEP-a pokušao rasvijetliti situaciju. Ograđujući se da nema potpun pregled situacije, ali da s popriličnom sigurnošću može govoriti, HEP-ovac je objasnio da bi za redovitu i neometanu opskrbu strujom trebalo napraviti još jednu trasu visokonaponskog voda do trafostanica, kao što se to čini u gradovima i većim naseljima. To bi, međutim, zbog male potrošnje na terenu opskrbljivaču bilo neisplativo pa je bolje dobro održavati postojeću infrastrukturu.

Infrastrukturu, naime, navodi isti izvor, ne održava više isključivo HEP. Ti su poslovi, nakon otpuštanja u toj tvrtki, prebačeni na vanjske izvođače (tzv. “outsourcing”) koji imaju obvezu dvaput godišnje pregledati infrastrukturu i izvesti radove redovnog održavanja na dijelovima za koje su zaduženi, dok je za ostalo zadužena HEP Distribucija.

Pisale su HEP-u tada Kronike, a i mnogi drugi, jer su im telefonske linije pa vjerojatno i inbox bili zakrčeni, ali konkretan odgovor nikada nije ugledao svjetlo dana. Nadamo se da će MOST imati više sreće pri rasvjetljenju ovoga problema.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Anita Milićević