Prijava

Vaša prijava

Krležine Balade u turopoljskom ruhu


Nikada možda Balade Petrice Kerempuha nisu bile tako aktualne kao danas. Njihovo novo izdanje, iako se radi tek o izboru iz teksta, donosi važne novosti. Radi se o prvom izdanju popraćenom ilustracijama turopoljskog umjetnika Dragutina Trumbetaša.

balade2

Balada, kao epsko-lirska pjesnička vrsta, ne prenosi samo doživljaj (impresiju, ekspresiju, opis, dojam), ona priča priču. Priča je Krležinih Balada najčešće krvava i gorka, prožeta dominacijom stališa nad stališom, sile vojne ili ideološke nad kmetom i seljakom, ali je i slika biblijska, alegorijska i utopijska, slika svijeta izokrenutoga, jezika kajkavskoga u nestajanju i zatvarajućeg kruga ponavljajuće povijesti u nastajanju.

balade1

“Unatoč posvemašnjoj ‘arhaičnosti’ tema”, piše Miljenko Muršić u opaskama uz izdanje,” i još malo stogodišnjoj starosti, jedinstvenim povezivanjem humora, ironije; sarkazma s pjesničkom ozbiljnošću i pathosom, pompoznom učenošću, kreativnim poznavanjem književne tradicije i filozofičnošću – Balade su mlade i moderne, sasvim moderne, da ne velim pankerski moderne!”

balade3

Izdanje će biti predstavljeno javnosti u četvrtak, 16. studenoga, u 19 sati u Pučkom otvorenom učilištu. Knjigu će predstaviti Svjetlana Sumpor, kustosica u Muzeju naivne umjetnosti, pjesme će recitirati Adam Končić, promociji će nazočiti i sam Trumbetaš, a očekuju se i drugi ugledni gosti.

Tekst: Ante Vekić, Grafika: uz odobrenje POUVG-a