Prijava

Vaša prijava

Gorička opozicija ujedinjena protiv pokušaja vlasti da mjesnoj samoupravi umanji značaj


Gorička opozicija ujedinila se protiv Poslovnika i Pravila rada za vijeća mjesnih odbora po Turopolju. Prve je primjedbe iznijela, a potom skupa s prijedlozima Gradu i uputila vijećnica VMO Kuče Ana Fabijančić. Vijećnica Fabijančić upozorila je da mjesni odbori prema novim Pravilima više neće moći osnivati svoja radna tijela, da neće morati zbor građana izvijestiti o obvezujućim postupanjima te da, što smo previdjeli, više neće raspolagati vlastitim financijskim sredstvima. Kako Prijedlog Pravila nije bio objavljen na službenim stranicama Grada Velike Gorice, odmah smo ga po saznanjima učinili dostupnim javnosti.

MOST: Mjesni odbori svedeni su na savjetodavna tijela bez novčanih sredstava za samostalno djelovanje

“Razgovarali smo o prijedlogu Pravilnika i još nismo donijeli konačne zaključke. Odbor u Čiću je tek nedavno dobio prijedlog Pravilnika te se nismo još usuglasili. Ima nekih stavki na koje bismo skrenuli pozornost, a ima i nekih koje bismo dodali Pravilniku. Treba sve dobro proučiti i vidjeti što se može dogovoriti u suradnji s pročelnicima oko toga da se ne ide na smanjivanje prava već naprotiv prema većoj samostalnosti mjesnih odbora. Mjesni odbori ovim su Pravilnikom svedeni na savjetodavna tijela bez novčanih sredstava za samostalno djelovanje”, rekla je Karmen Rak, gradska vijećnica MOSTa.

Iz MOSTa dodaju da će uskoro donijeti zaključke i o svojim prijedlozima obavijestiti Upravni odjel za mjesnu samoupravu, medije i zainteresiranu javnost.

ŽIVI ZID: Otvara se prostor za malverzacije, građani gube mehanizme upravljanja svojim životima, ovo je kršenje temeljnih prava i sloboda, još jedna opasna odluka kojoj se svi trebamo usprotiviti

Živi zid upozorava da izmjena definicije imovine mjesnoga odbora otvara prostor za malverzacije jer ne definira regulaciju, odnosno evidenciju upravljanja sredstvima. Vijećnik Živoga zida Zvonimir Stjepić ukazuje i na ukidanje pravila o radnim tijelima vijeća, koje naziva neustavnim, te na ukidanje obveze davanja povratne informacije zboru građana po obvezujućim postupanjima.

“Sve ove izmjene te zakon koji priprema Vlada Republike Hrvatske poznatiji pod ‘Lex šerif’, po kojem bi gradonačelnici postali nedodirljivi i nesmjenjivi, a vijećnici obični dizači ruku, vode nas doslovno prema jednoj diktaturi gdje građani polako ali sigurno gube sve mehanizme upravljanja svojim životima. Ovo je sahrana demokracije, povratak u jednoumlje te kršenje temeljnih ljudskih prava i sloboda. Ovakvim vrlo opasnim odlukama se svi trebamo usprotiviti bez obzira na uvjerenja i svjetonazore”, pozvao Stjepić.

GLAS: Zbog ovakve administracije suočavamo se sa štetnim projektima, nekontroliranim trošenjem gradskog proračuna, zapuštanjem naselja i nezainteresiranošću građana za sudjelovanje u demokratskim procesima

“Ova nova pravila su ništa drugo nego samo kontinuitet politike derogiranja vijeća MO. Umjesto da se osnaži, sustavno se guši i umanjuje utjecaj mjesne samouprave. Administracija Grada na čelu s Gradonačelnikom od dolaska na vlast 2009. godine vodi sustavnu politiku i postupa upravo u tom smjeru, a predložena Pravila jedan su od zadnjim čavala u lijes mjesne samouprave. Posljedica takve politike i takvog odnosa prema mjesnoj samoupravi veći je prostor gradskoj administraciji za samovlašće zbog čega se suočavamo sa štetnim projektima, nekontroliranim trošenjem gradskog proračuna, zapuštanjem naselja, nezainteresiranošću građana za vođenje MO i vijeća MO ili negativne selekcije kod izbora istih, jer sve manje kvalitetnih sugrađana ima volju sudjelovati u izbornim procesima, pa sve do toga da pojedini MO nemaju kandidata, nemaju vijeća MO ili se vijeća MO ne sastaju po godinu, dvije pa i tri godine”, rekao je Pero Josipović, gradski vijećnik GLAS-a i vijećnik MO Staro Čiče.

Josipović kazuje da predsjednik MO Staro Čiče Marijan Plodinec uopće nije sazvao sjednicu na temu predmetnih pravila te podsjeća na trud i energiju pok. Zdravka pl. Lučića, čiji je cilj bio osnaživanje lokalne samouprave. Josipović zaključuje da je jaka i snažna ona zemlja koja ima jake i snažne regije i osviještenu lokalnu samoupravu, a da trenutna vlast sve čini da oslabi i umanji utjecaj građana.

SDP: Ovo je samo nastavak politike gradske administracije

“Nisam siguran da je sve učinjeno transparentno, a niti gradski vijećnici nisu upoznati o čemu se zapravo radi. Ovo je samo nastavak odnosa gradske administracije prema vijećima mjesnih odbora i vijećima gradskih četvrti jer ih uglavnom drže iz formalnih razloga, bez mogućnosti da utječu na aktivnosti u svojim sredinama”, kratko je komentirao Damir Šimunić.

Uputili smo Uredu Gradonačelnika te Upravnim odjelima za mjesnu i lokalnu samoupravu poziv na očitovanje još prošli tjedan, no nikakav odgovor nismo zaprimili.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Pixabay (ilustracija)