Prijava

Vaša prijava

Na tribini u Donjoj Lomnici članovi Inicijative i politička opozicija pozvali vijećnike HDZ-a da izvrše politički pritisak na Gradonačelnika


Tribinom, održanom jučer u Društvenom domu u Donjoj Lomnici, a kojom se gradske vijećnike ususret tematskoj sjednici, najavljenoj za sljedeći četvrtak, htjelo informirati o problematici asfaltne baze, predsjedali su predsjednik Mjesnoga odbora Donja Lomnica Milivoj Dijanežević i članica Inicijative STOP asfaltnoj bazi Antonija Radoš Šimac, a jedini je izlagač bio fizikalni kemičar dr. sc. Stanko Uršić.

Tribinu su pohodili i u njoj sudjelovali predstavnici svih goričkih političkih stranaka, gosti iz drugih mjesnih odbora, predstavnici društvenih udruga i mnoštvo zainteresirane javnosti.

GRADSKO VIJEĆE NA TEMATSKOJ SJEDNICI IMA OVLAST OBVEZATI GRADONAČELNIKA

Na sjednicu su, prema navodima gradskih vijećnika, pozvani predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Hrvatskih voda.

Gradsko vijeće na tematskoj sjednici može donijeti zaključak prema kojemu je Gradonačelnik obvezan postupiti. Zaključkom se Gradonačelnika može obvezati da učini sve što je u njegovoj mogućnosti da se gradnja asfaltne baze spriječi. O zaključku tematske sjednice odlučit će većina koju čine vijećnici HDZ-a s partnerima.

ŠTO SE REKLO NA TRIBINI?

Opozicijski su vijećnici pozvali vijećnike HDZ-a da izvrše politički pritisak na Gradonačelnika i izglasaju zaključak koji će dovesti do prekida gradnje asfaltne baze, no ujedno su izrazili skepsu da će se to i dogoditi.

Predsjednik MO Donja Lomnica i gradski vijećnik HDZ-a Milivoj Dijanežević rekao je da je Predsjedništvo HDZ-a Velika Gorica složno u mišljenju da se protivi asfaltnoj bazi.

Mještani Lomnice, bivši i sadašnji članovi MO i Gradskoga vijeća i članovi Inicijative rekli su da od javne rasprave, kada im je bilo rečeno da Studija neće proći, nisu bili obaviješteni niti o jednom koraku poduzetom prema gradnji sve dok se nije počelo kopati.

Izražen je od strane više sudionika tribine stav da je zakonodavni okvir za izdavanje studija utjecaja na okoliš i šire manjkav te da je moguće da je u ovom slučaju povrijeđen i Ustav Republike Hrvatske.

KRITIKA STUDIJE UTJECAJA NA OKOLIŠ (PONAVLJANJE GRADIVA)

Uršić je ponovio stajališta iznesena u Analizi i mišljenju, priloženom uz zahtjev Kluba vijećnika SDP-HSS za tematskom sjednicom. Ustvrdio je da je Studija “neodgovorno i neznanstveno/neprofesionalno” zanemarila središnje važan i za zdravlje ljudi rizičan utjecaj emisije toksičnih i kancerogenih tvari iz uređaja za pripremu i transport asfalta.

Uršić u Analizi ističe da priložene sheme postrojenja ne sadrže informaciju o filtru za isparavanja iz bitumena, a da je filter naveden u Studiji namijenjen “otprašivanju mineralnog materijala u dijelu procesa kada još uopće nije uključeno dodavanje bitumena” te da vrećasti filter “ne zaustavlja plinove već samo (eventualno) mikronske i veće čestice”.

Naveo je da Studija ne spominje ‘načelo opreznosti’, koje je u osnovi svih europskih okolišnih zakona i direktiva, a koje je i Republika Hrvatska prihvatila kao svoju stečevinu.

POLITIČKI INTERES I TRGOVINA UTJECAJEM

I kad se pred lokalne izbore govorilo da problem asfaltne baze nije politički, nego ekološki i od interesa zajednice, jasno je bilo da se Donja Lomnica našla u žarištu dugogodišnje sprege političkog i gospodarskog interesa. Kad se s gradnjom nakon izbora nastavilo, to je postalo očito.

Tribina je u tom tonu oscilirala između neporecivosti znanstvenih činjenica, pravne korektnosti i nepravovremenosti pravnih osporavanje te pitanja političkog morala odgovornih za pripremu projekta te onih koji su za projekt iz mjesta i Grada znali.

Tko je znao, a tko što nije znao, tko je, kako, gdje i što rekao, za što se gdje založio, što je potpisao, kolegama prenio i na kojoj stolici tko i zašto sjedi pitanja su koja su nadglasala znanstveno-ekološko-moralnu Uršićevu tiradu i na koja nitko nije mogao (ili se nije usudio ili smio) ponuditi definitivan odgovor ili dokaz.

Hoće li se HDZ-ovi vijećnici na tematskoj sjednici usuditi tražiti prekid hrvatske administrativne šutnje, otvoreno je pitanje, a čini se da Ministarstvo graditeljstva šuti upravo u očekivanju zaključka tematske sjednice. Ako se to dogodi, posljedice su za političku situaciju Turopolja nesagledive.

INICIJATIVA PREMA AKCIJI

Inicijativa je najavila “zasjedu” u petak, u 8:45 ujutro na Markovom trgu, kada će se tamo naći i saborski zastupnik Barišić, koji Lomničane već mjesecima izbjegava.

Inicijativa najavljuje daljnja upravna postupanja te potragu za podrškom u međunarodnim pravnim vodama.

Tekst: Ante Vekić; Foto: Facebook/Lepo naše Turopolje