Prijava

Vaša prijava

HEP odgovorio: krivci za nestanke struje su klimatske promjene, zakonski propisi i neodgovorni pojedinci


HEP se očitovao na upit vijećnika MOST-a Alana Šembere zbog učestalih nestanaka struje na području Turopolja te posebno zbog kratkotrajnih nestanaka 24. i 27. listopada. Opsežan dopis je potpisao rukovoditelj Terenske jedinice Velika Gorica Zlatko Majetić, a odnosi se na šire područje Grada Velike Gorice te općine Pokupsko i Kravarsko.

U odgovoru se navodi da zračni 20kV dalekovod Veleševec napaja naselja Novo Čiče, dio Staroga Čiča, Jagodno, Donje Podotočje, Ribnicu, Latinu, Sop Bukevski, Čret, Bukevje, Drnek, Orle, Vrbovo, Veleševec, Ruču i Sušu.

NESTANCI STRUJE U LISTOPADU

“Pregledom dalekovoda utvrđeno je da je na stupu na koji je spojen odcjep za Sušu nepoznati počinitelj skinuo jednu od obujmica kojom je drveni stup učvršćen za betonski nogar (inače ih ima dvije). Stup se zbog toga nagnuo a žice se olabavile, te je kod puhanja vjetra najvjerojatnije dolazilo do smanjenja razmaka između vodiča iznad dozvoljene granice uslijed čega je dolazilo do međufaznog kratkog spoja. Rezultat toga su bili kratkotrajni prekidi u napajanju gore spomenutih naselja”, objašnjava HEP nestanke struje 24. listopada te obrazlaže da je izvršena izmjena kompletnog stupa.

“Osim navedenih radova započeli smo i s radovima iz redovnog plana investicija za 2017.g. u sklopu kojih će se izvršiti i rekonstrukcija 20 kV dalekovoda na odcjepima za Veleševec, Vrbovo i Bukevje. Navedeni radovi trebali bi trebali značajno povećati sigurnost napajanja na navedenom području”, opravdava HEP nestanke struje tog petka.

VREMENSKE NEPOGODE USLIJED KLIMATSKIH PROMJENA

HEP nadalje objašnjava da probleme u opskrbi nije moguće u potpunosti eliminirati zbog klimatskih promjena, odnosno značajnog porasta oštećenja uslijed vremenskih nepogoda te onih nastalih djelovanjem nesavjesnih pojedinaca. Zato se planira na širem području izgraditi podzemnu 20 kV kabelsku mrežu.

Područje Kravarskog, Kušanca i Pokupskog pokriveno je mrežom ukupne duljine 100 km, a vod je zbog šumskog terena pojačano izložen vanjskim utjecajima, među kojima se navodi sve veći broj ljetnih grmljavinskih nevremena i mokrih snježnih oluja zimi,

“Nakupljeni teški mokri snijeg prilikom otpadanja s vodića izaziva snažne trzaje vodića uslijed kojih dolazi do pucanja vezova na izolatorima, a dodatni problem predstavljaju visoka tanka stabla koja se pod teretom mokrog teškog snijega savijaju i padaju na vodiće dalekovoda”, navodi se u dopisu.

ZAKONOM ONEMOGUĆENI

HEP napominje da prema važećim tehničkim propisima za 20 kV dalekovode nije predviđena sječa drveća u neposrednoj blizini dalekovoda.

Napor je uložen da se pojačanom sječom nakon triju zimskih nepogoda 2016. i 2017. opskrba kvalitetnije uspostavi, ali, kako kažu, nisu imali ovlasti ukloniti sva oštećena stabla.

“Vanjske utjecaje na nadzemnu 20 kV mrežu nemoguće je u potpunosti eliminirati jer ne postoji zakonska osnova za širenje zaštitnog koridora oko dalekovoda, a postojeće šume su u velikom dijelu zapuštene i neodržavane.”

GRADI SE I PREKO LUKAVCA

Temeljem odluke o izgradnji podzemnoga voda krenulo se s izgradnjom 20 kV kabelskoga voda od Podvornice do Novoga Brda i prespajanje područja napajanja na HAC JUG.

“Dio zračnog 20 KV voda od Podvornice do Kravarsko smo već napojili preko novoizgrađenog kabelskog voda, a položen je i 20 kV kabel do Novog Brda, na kojem se trenutno izvode završni radovi”, zaključuje HEP završno napominjući da se gradi i zračni dalekovod Kravarsko i zračni dalekovod Lukavec u pravcu Cvetković Brda i prema Lijevim Štefankima. Računaju da bi veći dio radova trebao biti realiziran do kraja 2017. godine.

Tekst: Ante Vekić