Prijava

Vaša prijava

Tematska sjednica (2. dio): Pozicija pozicije, HDZ zadovoljan, BM 365, HSLS i HSP složni da je pravo ispoštovano, ali da postoji problem u komunikaciji


Dojmovi s 4. tematske sjednice Gradskoga vijeća Grada Velike Gorice još su svježi. Na društvenim mrežama živo i politički gorička opozicija razmatra izglasane zaključke. Neki se kaju što su za Povjerenstvo glasali, a drugi se pravdaju. Zadovoljstvo izglasanim zaključcima HDZ-ovi vijećnici nisu po sjednici krili, no press konferenciju, smatrali su, nije potrebno održati.

“Cijeli tijek iz ove dokumentacije koja vam je danas ovdje predočena, koju ste dobili na klupe i što je rečeno od strane mojih pročelnika, cijeli tijek je bio zakonit, javan i transparentan, i mi ćemo sve ove i mnoge druge dokumente objaviti na našoj stranici pod jednim posebnim fajlom”, rekao je gradonačelnik Barišić.

Pročelnik Upravnog odjela za urbanizam i zaštitu okoliša Roman Repač ustvrdio je da se, unatoč tome što su se iz raznih razloga prostorni planovi mijenjali, namjena zemljišta Strabagovih parcela u bitnom od 1982. nije mijenjala, odnosno da je otad ostala prostor za proizvodno-poslovnu djelatnost u okviru Radne zone Donja Lomnica.

Pročelnica Upravnog odjela za provedbu dokumenata prostornog uređenja i graditeljstva Zdenka Cvahte obrazlagala je proces i kronologiju donošenja lokacijske i građevinske dozvole. Pročelnica je izjavila da vjeruje u zakonitost donesenih dozvola. Uputili smo Upravnom odjelu pitanja vezana uz detalje iskaza. O kronologiji ćemo pisati detaljno.

STANILOVIĆ (BM 365): SMATRAMO DA IZGRADNJA ASFALTNE BAZE NIJE DOBRO ISKOMUNICIRANA

Da šum u komunikaciji i pola godine nakon eskalacije problema ipak postoji, dao je naslutiti još na prošloj sjednici predsjednik Gradskog vijeća Nenad Karas.

“Taj dopis (građana Lomnice, op. a.) sam zajedno sa svojim zahtjevom, uputio gradonačelniku, tražio od gradonačelnika da pripremi sve informacije, dakle što se mene tiče, smatram da ovo Gradsko vijeće ne da ima pravo, nego da mora i treba dobiti informaciju o ovoj problematici i na tom polju sam već i poduzeo neke korake”, kazao je Karas prije no što će Gradsko vijeće odbiti žurnost uvrštavanja problema asfaltne baze na dnevni red i uputiti ga time u redovnu proceduru.

“Smatramo da izgradnja baze nije dobro iskomunicirana s građanima Donje Lomnice i ostalim naseljima tako da je na neki način došlo do ovog kurcšlusa”, na tematskoj je sjednici rekao u ime Kluba vijećnika stranke BM 365 Željko Stanilović.

Stanilović je upozorio na paušalno baratanje terminologijom transparentnosti te pozvao one sa saznanjima o nezakonitostima u procesu ishođenja građevinske dozvole i ostalih suglasnosti da ih podijele s DORH-om.

“Paušaliziranje Studije utjecaja na okoliš je neprihvatljivo sa stanovišta poštivanja procedure pri donošenju građevinske dozvole i samoj podjeli nadležnosti u samom tom postupku”, kazao je Stanilović.

ŠIPUŠIĆ (HSLS): DOŠLI SMO SAZNATI INFORMACIJE KOJE NISMO ZNALI

“Mi smo danas došli saslušati informacije o stanju izgradnje asfaltne baze u Donjoj Lomnici, uključujući i akte, uključujući i detalje koje mnogi od nas nismo znali. Ovo je fantastično mjesto da to saznamo. Ja iskreno žalim što se ova sjednica nije dogodila prije nekoliko godina”, rekao je Šipušić.

Upozorio je, kao i Stanilović, da je izdana građevinska dozvola pravomoćan akt te da je upitno može li se protiv nje boriti. U uvodu svoga govora, u kojem je više puta naglasio da Gradsko vijeće nije sud koji može donositi odluke te da u ovom slučaju ne postoje dvije strane, HSLS-ov je vijećnik bio oštar u osudi populističke retorike.

“Na ovoj sjednici je izneseno puno činjenica, puno točnih stvari, ali i puno bedastoća”, kazao je u pojedinačnoj raspravi.

MASLAĆ (HSP): NAŠLI SMO SE PRED ZIDOM

Da je sve pred zakonom čisto i po proceduri, složio se i Lucijan Maslać. Dok još nije bilo jasno da će Vijeće izglasati zajedničke zaključke, istaknuo je da su iskorištene sve pravne mogućnosti, da su svi rokovi prošli te da je jedino što preostaje prema Studiji utjecaja na okoliš primorati Strabag da vrši sva potrebna mjerenja, kontrolirati ih te pri najmanjem odstupanju obustaviti rad baze.

“Očekivao sam od ove tematske sjednice da će biti prije svega stručna. (…) Očekivao sam ljude, ne na papiru, dopisom iz ministarstava, nego osobno…”, rekao je.

Pravaš je istaknuo da je za problem saznao tek u travnju te da je nazočio skupovima potpore Inicijativi, no da je očekivao da će na tematskoj sjednici čuti i drugo mišljenje.

Tekst: Ante Vekić; Foto: Michael Stepanić