Prijava

Vaša prijava

Udruga stanara traži pravednije cijene grijanja, a od Grada da objavi koncesijski ugovor s HEP-Toplinarstvom


Iako je najavljena toplija zima, Udruga predstavnika suvlasnika i suvlasnika stambenih zgrada Grada Velike Gorice (UPSSSZ) i ove je jeseni pisala Gradskom vijeću i Gradonačelniku. Iznova su zatražili poduzimanje konkretnih koraka s ciljem rješavanja problema skupoga grijanja te objavljivanje koncesijskog ugovora s HEP-Toplinarstvom iz 2009. godine.

“Građani žele znati što je dogovoreno koncesijskim ugovorom sa HEP-om iz 2009. godine i što je napravljeno za Grad Veliku Goricu po tom ugovoru do sada”, traži se od Gradonačelnika i HEP-Toplinarstva.

Otvoreno pismo odaslano je početkom listopada, a odgovor do danas nisu zaprimili.

HEP-TOPLINARSTVO

Udruga stanara traži od HEP-Toplinarstva da visoke troškove svojeg poslovanja i neulaganja u postojeću infrastrukturu prestane prebacivati na građane Velike Gorice.

“Znamo da je distributer dužan po koncesijskom ugovoru planirati i usavršavati strategiju energetskog razvoja na području lokalne samouprave”, navodi se uz zahtjev da Gradonačelnik i Gradsko vijeće dogovore kratkoročno i dugoročno rješenje grijanja u Velikoj Gorici.

HERA

Od HERA-e se traži preispitivanje tarifnog sustava zbog pojeftinjenja energenata te javno očitovanje po pitanju razlike u cijenama između Zagreba i Velike Gorice. UPSSSZ predlaže da Grad od HEP-a i HERA-e zatraži nove izračune. Razlog je, navodi se, energetska obnova stambenih zgrada te, sukladno tome, potreba za isporukom manje količine toplinske energije.

“Građani žele centralni toplinski sustav bez 14 mini toplana na skupe energente! S obzirom da su se kogeneracijska postrojenja za proizvodnju toplinske energije u Gradu Zagrebu gradila iz sredstava Republike Hrvatske i Hrvatske elektroprivrede, pa je u tome sudjelovao i Grad Velika Gorica, nepravedno je da povlaštenu cijenu za grijanje koristi samo Grad Zagreb”,  navodi se u otvorenom pismu.

Vrijedi podsjetiti da Zagrepčani (.pdf) kWh toplinske energije plaćaju 0,1525 kn za proizvodnju, odnosno 0,0175 kn za distribuciju, dok je za Goričane (.pdf) gotovo pa duplo skuplje. Tarifna stavka Energija se plaća 0,276 kn/kWh, a distribucija 0,024 kn/kWh.

Po tarifnoj stavci Snaga odnos je još nesrazmjerniji. Zagrepčani plaćaju paušal po cijeni 2,30 kn/kW/mj. za proizvodnju te 3,45 kn/kW/mj za distribuciju, a Goričani čak 7,88 kn/kW/mj., odnosno 3,27 kn/kW/mj za navedene stavke.

UVIJEK ISTA PRIČA

Priča se, pišu stanari, ponavlja iz godine u godinu. Gradonačelnik očekuje rješenja od HEP-a, sufinanciranje investicija u energetiku iz EU fondova ovisi o Gradskom vijeću. HEP se ograđuje zbog propalog projekta bioelektrane, HERA ne korigira cijenu za samostalne i zatvorene sustave iako je došlo do pojeftinjenja energenata. Stanari tvrde da se već godinama krši Zakon o tržištu toplinske energije.

Stanari upozoravaju Gradonačelnika da je u veljači ove godine izjavio da je “nedopustivo da Velika Gorica ima jedno od najskupljih grijanja” te podsjećaju da je njihovo pismo iz 2016. ostalo neodgovoreno. Primjećuju da se unatoč brojnim sastancima s HEP-Toplinarstvom ništa nije riješilo te naglašavaju da su spremni za javni prosvjed.

Tekst i foto: Ante Vekić



Zagreb VINOcom

Vatrogasna vježba Donjeg Turopolja