Prijava

Vaša prijava

Novi Kučki most za manje od godinu dana


Krajem rujna članica Županijske skupštine Zagrebačke županije Petra Prugovečki (Živi zid) od županijskog Upravnog odjela za promet i komunalnu infrastrukturu zatražila je odgovor na pitanje o stanju i funkcionalnosti te planovima za sanaciju staroga ili gradnju novoga Kučkog mosta.

Pročelnik Nenad Babić pitanje je proslijedio na očitovanje Gradu Velikoj Gorici.

NOVI ARMIRANOBETONSKI MOST

Novi most planira se izgraditi do kraja sljedeće godine. U suradnji s Hrvatskim vodama odlučeno je da će biti armiranobetonski i nosivosti 20 tona.

“Napisan je projektni zadatak, te isti poslan u Hrvatske vode na pregled i odobrenje. Naručena je geodetska snimka drvenog mosta radi određivanja kote kolnika bitne u situacijama prilikom prelijevanja visokih voda Save u kanal, te kako elementi mosta ne bi radili usporenje protoke visokih voda”, navodi se u odgovoru iz Velike Gorice.

Po definiciji rivelete kolnika i određivanja raspona, zaključuje se, raspisat će se natječaj za izradu idejnog, glavnog i izvedbenog projekta.

MOST ZATVOREN ELABORATOM, ZBOR GRAĐANA ZATRAŽIO KAŽNJAVANJE ODGOVORNIH ZA NEODRŽAVANJE

“Prethodno planirana zamjena gornjeg stroja mosta novim hrastovim elementima nije bila moguća obzirom da je elaboratom utvrđeno da stupišta iznad vodnog lica kanala nemaju potrebnu nosivost”, objašnjava se.

Nakon što je stari most elaboratom zatvoren za sav promet, Zbor mještana Kuča zatražio je, između ostaloga, pripremu tužbe protiv odgovornih za neodržavanje te dostavu studije na osnovu koje je planirana sanacija mosta i naručena drvna građa.

KONTROVERZA OKO MOSTA, NEPRIRODNA RUTA

Drvna građa još uvijek se suši u Pilani Pukanić. Sredinom 2015. od Hrvatskih šuma preuzet je dio trupaca za sanaciju gornjeg postroja, a iste zime i ostatak građe. Trebalo je, navodno, pričekati hladnije vrijeme da se trupci osuše, da bi se mogli obraditi te da se izbjegne oštećenje građe.

kucki most
Izvor: Google Maps

Iako se još krajem prošle godine govorilo o drvenim mostovima kao “ukrasnom momentu specifične šumske cjeline Turopoljskog luga”, mještanima Kuča, Rakitovca, Turopolja i Podotočja trenutno je važnije prometno povezivanje dviju strana odteretnog kanala Sava – Odra.

Umjesto da čini prirodni krug preko Kuča i Rakitovca do Turopolja pa natrag do Gornjeg Podotočja, autobusna linija već više od godinu dana prvo ide do Kuča, gdje se okreće, vraća za Vukovinu pa Starom cestom preko Turopolja i Rakitovca te natrag uz kanal odvojkom. Otkako je most zatvoren za sav promet, istu rutu moraju slijediti i osobni automobili i bicikli.

ŠEST MILIJUNA KUNA

Sredstva za projektiranje planirana su rebalansom proračuna iz 2017., a prijedlogom novog proračuna planira se za novi most izdvojiti tri milijuna proračunskih i tri milijuna neproračunskih kuna.

“Hrvatske vode izrazile su spremnost za sufinanciranje ovog projekta, a što se očekuje i od Zagrebačke županije. Procijenjena vrijednost investicije kreće se oko 6 milijuna kuna, a predviđa se da se projekt može realizirati za manje od godinu dana”, dopis potpisuje gorički gradonačelnik Dražen Barišić.

Tekst: Ante Vekić; Foto: Facebook/Kuče