Prijava

Vaša prijava

U prvom polugodištu 1,3 milijuna za promidžbu i informiranje, za medijske usluge ove godine najmanje milijun i pol proračunskih kuna


Kada je u svom debiju na aktualnom satu 2. sjednice Gradskoga vijeća u srpnju ove godine vijećnik Marko Šimac (MOST) postavio pitanje (.docx) o financiranju medija i promociji Grada, Gradonačelnik ga je upozorio da ne barata olako ciframa. Raspravljalo se tada o izvršenju proračuna za 2016. godinu.

“2,6 miliona se sigurno ne troši na medije. Troši se puno manje, dobit ćete odgovor u pisanom obliku. Svi postupci javne nabave, svi ugovori, sva opravdanja računa, dakle sve se nalazi u arhivi, i to ćemo vam isporučiti da budete zadovoljni”, obećao je Barišić.

Nakon što je Grad na vijećnikovo pitanje odgovorio sa zakašnjenjem i površno, provjerili smo brojke i uz sretnu pomoć došli smo do pouzdanije informacije koliko je Grad Velika Gorica ove i prošle godine potrošio na medijske usluge.

U 2016. ZA “PROMIDŽBU I INFORMIRANJE” 2,1 MILIJUNA, U PRVIH ŠEST MJESECI OVE GODINE POTROŠENO 1,3 MILIJUNA KUNA

Krenimo redom. Izvršenje proračuna za 2016. godinu prikazalo je za informiranje i promidžbu trošak od 2,1 milijuna kuna. Ovdje, koliko smo shvatili, spadaju, na primjer, troškovi informiranja građana oko EU projekata, različite promotivne tiskovine, neke produkcijske usluge i barem dijelom, ako već ne sasvim, ugovori sklopljeni s različitim medijima.

Najviše je potrošio Upravni odjel za lokalnu samoupravu, i to 1,16 milijuna, a slijede ga gradska uprava (615 tisuća), Upravni odjel za poduzetništvo, investicije i fondove EU (88 tisuća) i Pučko otvoreno učilište, koje je utrošilo za navedenu stavku iz raznih izvora nešto više od 80 tisuća kuna.

Proračun za 2017. predvidio je za stavku “informiranje, promidžba i manifestacije” Upravnom odjelu za lokalnu samoupravu čak 1,65 milijuna kuna, od kojih je u prvih šest mjeseci utrošeno 918 tisuća. Kada se tome pridoda 200 tisuća koje je potrošila gradska uprava, dolazimo vrlo blizu brojci od 1,3 proračunski prikazanih milijuna kuna pod stavkom općega dijela “promidžba i informiranje”.

Iznos je to, u usporedbi s prvim polugodištem 2016. godine, veći za 250 tisuća kuna. Za vas smo izradili detaljnu tablicu troškova promidžbe i informiranja po proračunskim jedinicama i korisnicima, koju možete preuzeti OVDJE, a provjeriti u Glasnicima Velike Gorice OVDJE (izvršenje proračuna za 2016.) i OVDJE (izvršenje proračuna za prvo polugodište 2017.).

PROŠLE GODINE MEDIJIMA NAJMANJE 800 TISUĆA, OVE GODINE VIŠE OD MILIJUN KUNA

Iako je Šimac tražio “u pisanom obliku stavku po stavku” sredstva utrošena na medije, Grad je njegovo pitanje preformulirao na sljedeći način:

“Vezano uz Vaše pitanje koje se odnosi na sredstva koja su potrošena na promidžbu Grada Velike Gorice te na koji način se kontrolira subvencioniranje medija, daje se odgovor kako slijedi”, navodi se u uvodnom paragrafu dopisa, a zaključno se odgovara da “Grad Velika Gorica isključivo putem ugovora o zakupu medijskog prostora ima poslovne odnose s medijskim kućama” te da se “predmeti ugovora obavljaju sukladno ugovorenim obvezama”. O kakvim se obvezama radi, o tome ni riječi.

Igrom slučaja novinarka Melisa Skender u listopadu je ove godine od Grada Velike Gorice putem platforme “Imamo pravo znati” zatražila slične podatke – i, kao i Šimac, dobila je djelomičan odgovor – no saznali smo tako da je prošle godine Grad sklopio s medijima ugovore u vrijednosti 808 tisuća kuna, a ove godine od nešto više od milijun kuna.

2016medijivg
Izvor: Grad Velika Gorica

Dobitnik godine je E-radio, prema kojemu su se ugovorne obveze Grada povećale s 433 na 674, odnosno za više od 240 tisuća kuna.

2017medijivg
Izvor: Grad Velika Gorica

Kako se iznos utrošen na medije uklapa u proračunsku stavku “informiranja i promidžbe”, ostaje nejasno.

Pribrojimo li tome još barem 500 tisuća kuna (.pdf) utrošenih u odnose s javnošću, medijsko savjetovanje, strateško komuniciranje, oblikovanje web-prostora Grada, za produkcijske usluge i objavu nekomercijalnih oglasa i natječaja, dolazimo do cifre od za medijske usluge utrošenih 1,5 milijuna kuna u 2017. godini.

GRAD ODGOVARA: TROŠILO SE U INTERESU RAZVOJA I UNAPREĐENJA VELIKE GORICE, A NA DOBROBIT NJEGOVIH ŽITELJA

Možda se radi o obročnom plaćanju, možda o drugim mogućnostima isplate, ovisno o izvršenju koje se zna odužiti, i tako dalje, no Grad Velika Gorica podnio je gradskom vijećniku račun za samo 318 650 kuna od u prvoj polovici 2017. utrošenih 1,3 milijuna.

Grad je “prijavio” 87 500 kuna poslovne suradnje s Večernjim listom na realizaciji projekta “Ordinacija iz bajke”, odnosno uređenju nove Kardio – internističke ambulante. Večernjaku je za Festival poduzetništva, obrta i OPG-ova isplaćeno još 112 500 kuna. Za projekt “Velika Gorica – Grad zrakoplovstva” iznos je ugovorene vrijednosti s tvrtkom Eunoia d.o.o. 62 500 kuna, a produkciju manifestacije “Dani sporta” tvrtki Studio Arena d.o.o. Grad je platio 31 250 kuna. Troškovi tiskanja brošure “Gorica 2020.” iznosili su 24 900 kuna.

Nastranu što je vijećnik Šimac tražio podatke za 2016. godinu.

GDJE NA KRAJU IDE ŠTO? “PROMIDŽBA I INFORMIRANJE” vs. PODACI O SKLOPLJENIM UGOVORIMA

U gore navedene iznose ugovaranja poslova s medijima nismo ubrojili stavke koje je Grad Velika Gorica prikazao u odgovoru vijećniku Šimcu (.pdf). U zamršenoj proračunskoj priči nije jasno na koje se proračunske razdjele navedene stavke “promidžba i informiranje” odnose, spadaju li pod tu stavku i ostale produkcijske usluge, kao što nije jasno ni preko kojeg/kojih se razdjela “knjiže” ugovori s medijima.

Kako bilo, ako zanemarimo Proračun, odnosno stavku “promidžbu i informiranje” i vodimo se jasno prikazanim brojkama prema podacima o sklopljenim ugovorima, Grad Velika Gorica ove je godine na medijske usluge (promidžba i informiranje, produkcijske usluge, odnosi s javnošću, nekomercijalni oglasi i natječaji, strateško komuniciranje itd.) izgleda potrošio više od 1,8 milijuna kuna. Spadaju tu navedeni ugovori vrijedni milijun kuna, velikim dijelom oni koje je Grad prijavio vijećniku Šimcu (300 tisuća) te ugovori javne nabave za slične usluge vrijedni oko 500 tisuća kuna.

Na proračunske usluge “promidžbe i informiranja”, a koje nisu izravno vezane uz medije (POUVG, Muzej Turopolja, VE-GO-RA, iznosi dodijeljeni školama itd.), utrošeno je u prvom polugodištu više od 200 tisuća kuna. Ako tome pridodamo i troškove Gradske uprave i Vijeća (ukupno oko 200 tisuća kuna, pod pretpostavkom da se njima nisu plaćali mediji), Grad Velika Gorica već je premašio prošlogodišni iznos troškova tih usluga, odnosno potrošilo se, koliko je zasad provjerljivo, otprilike 2,2 milijuna kuna.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Pixabay