Prijava

Vaša prijava

Kreće projekt NEWLIGHT


Grad Velika Gorica ulazi u projekt rekonstrukcije, modernizacije i upravljanja sustavom javne rasvjete. Projekt NEWLIGHT na prostoru Zagrebačke županije trebao bi uštedjeti 6,4 GWh energije godišnje, a Gradu Velikoj Gorici svake godine 1,3 milijuna kuna.

Prijedlog Odluke o davanju ovlaštenja Gradonačelniku za pokretanje projekta naći će se u ponedjeljak u rukama gradskih vijećnika. Ako prijedlog prođe, a nemamo razloga vjerovati da neće, Gradonačelnik će biti ovlašten poduzeti sve potrebne pravne radnje i donijeti provedbene akte.

GORIČKA SITUACIJA

Iz goričkog Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet obrazlažu da postojeći sustav javne rasvjete nije održiv zbog “povlačenja određenih tipova izvora svjetlosti temeljem Uredbe Europske komisije EC 245/2009”.

“Energetskim pregledom utvrđeno je da u sustavu javne rasvjete ima 10.261 svjetiljka. Od toga broja 8.941 svjetiljka smatra se optimalnim obuhvatom u zamjeni 1 za 1”, navodi se u obrazloženju.

Provedena je i analiza dostupnih izvora financiranja. Razmatraju se mogućnosti izvornog proračunskog rashoda, kreditnog zaduženja te ESCO modeli financiranja (ugovor o energetskom učinku i javno-privatno partnerstvo).

Procjena je da troškovi rekonstrukcije i modernizacije iznose oko 29 milijuna kuna.

PROJEKT NEWLIGHT

Projekt je domaći i europski. Prvi takav u Hrvatskoj, a treći u Europi. Provodi ga 57 gradova i općina Krapinsko – zagorske i Zagrebačke županije u suradnji s Regionalnom energetskom agencijom sjeverozapadne Hrvatske (REGEA).

Cilj je projekta ostvarenje energetskih i troškovnih ušteda od 60%. Količina emisija ugljičnog dioksida smanjit će se za 2800 tona godišnje. Predviđa se da će se na prostoru Zagrebačke županije rekonstruirati 22 000 (50%) postojećih rasvjetnih tijela te postaviti dodatnih 2 200.

Mjere su usmjerene k energetski učinkovitijim tehnologijama kao što su LED i sustavi regulacije snage izvora svjetlosti. Energetski su se pregledi proveli REGEA-inom Metodologijom.

Vrijednost je projekta 20 milijuna eura i očekuje se povlačenje novca iz Operativnog programa konkurentnost i kohezija (OPKK). Pripremne aktivnosti projekta koštale su na razini projekta 790 000 kuna, a podmirene su iz programa financijske pomoći ELENA (90%) te iz proračuna županija (10%).

Tekst: Ante Vekić; Foto: Pixabay (ilustracija)