Prijava

Vaša prijava

AGLOMERACIJA Grad jamči VG Vodoopskrbi za kredit od 28 milijuna kuna


Projekt “Aglomeracija Velika Gorica” vrijedan je ukupno oko pola milijarde kuna (395 milijuna + PDV). Dugo se godina pripremao, došlo je vrijeme za realizaciju.

Više od 5 000 domaćinstava Grada Velike Gorice njime će dobiti priključak na kanalizaciju. Projekt obuhvaća izgradnju 124 kilometra kanalizacijske mreže i 39 crpnih stanica, rekonstrukciju 20,6 km mreže i devet stanica te nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda.

Prva faza projekta obuhvaća 14 naselja. Radi se o Velikoj Mlaki, Mičevcu, Donjoj Lomnici, Gornjoj Lomnici, Gradićima, Petrovini, Okuju, Buševcu, Ogulincu, Kučama, Gornjem Podotočju, Velikom Polju, Maloj Mlaki, Odri i Hrašću.

NEĆE SE POVEĆATI UKUPNA OBVEZA GRADA

U srpnju je Gradsko vijeće VG Vodoopskrbi dalo suglasnost za kreditno zaduženje od 28 milijuna kuna, iznos koji je dio financijskih obveza Grada Velike Gorice, a u ponedjeljak će se raspravljati o davanju jamstva za iznos od 35 milijuna kuna, kolika je vrijednost obveze s kamatama.

kreditvodoopskrba
Izvor: Grad Velika Gorica

“Budući da se radi o projektu koji će se sufinancirati iz fondova EU, davanje jamstva grada kao instrumenta osiguranja plaćanja neće utjecati na opseg zaduženja Grada Velike Gorice, odnosno isto neće utjecati na povećanje ukupne obveze iz članka 88. Zakona o proračunu”, navodi se u obrazloženju Upravnog odjela za financije.

VG Vodoopskrbu kreditira Hrvatska banka za obnovu i razvoj (HBOR) uz kamatu od 2,5%. Kredit će se isplatiti u 48 anuiteta s dvije godine počeka. Sredstva trebaju biti iskorištena do 2022., a otplata počinje 2024. godine. Posljednji će anuitet doći na naplatu 2036. godine.

Nacrt jamstva možete vidjeti OVDJE, nacrt ugovora o kreditu OVDJE, prijedlog odluke o davanju jamstva OVDJE, a plan otplate kredita OVDJE.

DVIJE TREĆINE IZ FONDOVA EU

Aglomeracija se financira većinom iz fondova Europske unije. Dvije trećine sredstava (268 milijuna) dolaze iz Kohezijskog fonda, a ostatak iznosa od 128 milijuna kuna raspodijeljen je između VG Vodoopskrbe (28 + 6 milijuna), Hrvatskih voda (47 milijuna) i Republike Hrvatske (47 milijuna).

Aktivnosti koje su prihvatljive za financiranje Kohezijskim fondom su mjere kojima se povećava priključenost stanovništva na sustave javne odvodnje izgradnjom, obnovom ili nadogradnjom sustava javne odvodnje, izgradnja pročistača te mjere nadzora građevinskih radova i promidžbe i vidljivosti projekta.

Sažetak javnog poziva Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije za Aglomeraciju možete vidjeti OVDJE.

NAGODBA S HOLDINGOM, NAKNADA ZA RAZVOJ, CIJENA VODE I ODVODNJE, ŠEST SUZDRŽANIH GLASOVA

Opozicijski su se vijećnici u srpnju složili da je Aglomeracija najvažniji projekt u povijesti Grada Velike Gorice, no nije im bilo u potpunosti jasno iz kojih će se sredstava kredit otplaćivati.

Cijena vode i odvodnje, ustvrdio je tada Gradonačelnik, a potvrdio direktor VG Vodoopskrbe, neće se mijenjati i prema projekcijama kretat će se unutar raspona od +/- 1 kunu. Promjene će biti u cijeni odvodnje.

Mario Zdelar (SDP) upozorio je da su 2016. sudskom i izvansudskom nagodbom između Zagrebačkog holdinga i VG Vodoopskrbe naplaćeni višemilijunski iznosi dugovanja. Vodoopskrba je najavila da će 6 milijuna kuna iz nagodbi i ugovora ići na Aglomeraciju.

Pero Josipović, tada nezavisni, a danas vijećnik GLAS-a, istaknuo je da je 2009. prekinuta dobra praksa objavljivanja izvješća o poslovanju komunalnih poduzeća Grada Velike Gorice. Istaknuo je da to nije zakonska obveza, ali da bi njezino izvršenje pridonijelo transparentnosti poslovanja i upravljanja.

MOSTov Alanmilan Šembera se složio da dostupne informacije nisu dostatne. Kazao je da je jedina dostupna informacija da VG Vodoopskrba ima bilancu od 40 milijuna, a traži kredit od 28 milijuna, te da je dobit tvrtke u 2015. bila 1,1 milijun kuna.

Direktor VG Vodoopskrbe Nikica Visković kazao je u raspravi, odgovarajući na pitanja opozicijskih vijećnika, (.docx) da će vraćanje kredita biti potpuno pokriveno iz naknade za razvoj, koja je zato i povećana s 0,30 kn na 2 kn. Priuštivost opterećenja ne bi trebala preći 2,6%, a zadovoljavajuće je opterećenje, prema pravilima EU, do 3%.

Gradsko vijeće dalo je suglasnost za kredit s 20 glasova “za” i šest suzdržanih. Kako će se glasovati o jamstvu, vidjet ćemo u ponedjeljak.

INSTRUMENTI OSIGURANJA KREDITA

Kreditiranje je osigurano mjenicama, zadužnicama i jamstvom. Potpisivanjem ugovora o kreditu VG Vodoopskrba će se obvezati dostaviti HBOR-u zadužnicu na iznos odobrenog kredita s kamatama, naknadama i troškovima, pet bjanko zadužnica na iznos od po milijun kuna te pet bjanko vlastitih trasiranih i akceptiranih mjenica “bez protesta” i s mjeničnim očitovanjem te jamstvo Grada Velike Gorice na iznos odobrenog kredita.

Isto tako, VG Vodoopskrba se obvezuje zasnovati založno pravo prvog reda na radnom stroju, rovokopaču marke TEREX 860 SX, godine proizvodnje 2012.

Tekst: Ante Vekić, Grafika: gorica.hr



Održana tribina o ljudskim pravima