Prijava

Vaša prijava

INTERVJU Aleksandar Horvat: “Zbog slabe i nekvalitetne opozicije vladajući imaju odriješene ruke”


Aleksandar Horvat, SDP-ov kandidat za gradonačelnika na proteklim lokalnim izborima, sada je u Gradskom vijeću nezavisan. U Starom je Čiču zasnovao obitelj. Diplomirani je ekonomist, zaposlen u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike.

S Horvatom smo razgovarali o izlasku iz SDP-a i percepciji socijaldemokracije. Pitali smo ga hoće li se nastaviti baviti politikom i kako u Turopolju obuhvatiti jednim potezom bogatu tradiciju i potrebu za progresom. Na sva pitanja odgovorio je u jednakom tonu: Gorica prije svega.

Na ovogodišnjim ste lokalnim izborima ušli u drugi krug. Kako ocjenjujete svoju tadašnju poziciju i izlaznost građana, a kako izborni rezultat?

S odmakom od nekoliko mjeseci mogu reći sa 100 % sigurnošću da je cijeli tim ljudi koji je bio uključen u izborni proces odradio jako dobar posao. Iz jedne pomalo kaotične i nedefinirane situacije, koja nije obećavala puno, počeli su se događati pozitivni pomaci. Nakon puno godina bavljenja sami sobom, mogu reći da se SDP Velike Gorice okrenuo prema van.

thumbsuphorvat

Revitalizirali smo ugašene ogranke, počeli smo osnivati nove tamo gdje prije nismo bili prisutni, građani su nam počeli prilaziti samoinicijativno tražiti da se učlane u stranku… Sve u svemu, značajan pomak u pozitivnom smjeru.

Napokon su Goričanke i Goričani vidjeli lice promjena SDP-a Velike Gorice. Kandidat za gradonačelnika kojem je Velika Gorica prije svega. Postavili smo izvrstan temelj za nastavak gradnje i promjene u našem gradu.

Zašto ste nakon izbora istupili iz SDP-a? Osim Vas, SDP je napustilo još mladih lica. Kakvu to poruku šalje mladima u politici i o politici?

Kao što sam već puno puta ponovio, nakon trinaest godina provedenih u SDP-u Velika Gorica, od „običnoga“ člana pa do kandidata za gradonačelnika, što je bila velika čast i obaveza tako da ponovno zahvaljujem svima koji su mi pomogli, od onih koji su me predložili do onih koji su sudjelovali u projektu revitalizacije SDP-a Velika Gorica, uvijek sam davao maksimum sebe.

horvatuletu

I danas se smatram socijaldemokratom i SDP će uvijek ostati moja stranka i moj izbor. SDP je uvijek bio stranka koja se bavila problemima svakog čovjeka, uvijek je bila ona snaga koja će i nauštrb sebe stati u obranu i dati zaštitu svima ponajviše onima kojima je to bilo najpotrebnije.

Stranka koja generalno nije gledala je li netko Hrvat, Srbin, Bošnjak, katolik, pravoslavac, vjernik, nevjernik, straight ili homo.

horvatglasaprotiv

Nažalost, to danas više nije tako. Danas je sve to nebitno. Danas su najvažnije podjele. Zaboravlja se esencija socijaldemokracije. Budući da mi je stranka bila jako važna i kako ne bi stvorio dodatne podjele, preuzeo sam na sebe potpunu odgovornost za izborni rezultat i povukao se u potpunosti iz SDP-a.

Naravno, da ta odluka nije došla ishitreno, niti je donesena jednostavno, ali sve što se događalo nakon izbora upućivalo je na to da se ne želi krenuti putem pozitivnih promjena i da nema političke mudrosti i volje krenuti, dugoročno gledano, putem koji nije lak i jednostavan, ali vodi prema uspjehu.

Sve navedeno jednostavno je postalo odbojno mladim ljudima i nažalost danas imamo situaciju da SDP Velika Gorica odumire i to me žalosti. No, valjda treba voda doći do grla da bi se počelo razmišljati o tome kako vratiti mlade jer su jedino oni jamac održivosti i budućnosti.

Planirate li se i dalje aktivno baviti politikom? Hoćemo li se viđati na sjednicama Gradskoga vijeća?

Nakon izbora uzeo sam malu stanku, odmak od politike i sada se bavim sa onim što mi najvrjednije u životu, svojom obitelj. Kao i u svemu obitelj je podnijela veliki teret te se sada želim baviti samo njima.

Naravno da postoji odgovornost jer sam izabran u Gradsko vijeće i svi oni koji me poznaju znaju da sam osoba koja je jako odgovorna, naravno da ćemo se viđati na sjednicama Gradskoga vijeća. Isto tako, kako sam izašao iz SDP-a, mislim da je korektno od mene da se na neko vrijeme povučem i pustim kolegama koji bi trebali biti vođe opozicije da preuzmu tu ulogu.

Nažalost to se do danas nije dogodilo i moje mišljenje je da danas u Velikoj Gorici nema opozicije.

Upravo su se održali unutarstranački izbori u SDP-u, a rezultat bio unaprijed poznat. Kako komentirate situaciju u kojoj se za predsjednika gradske organizacije kandidirao samo jedan čovjek?

To je s jedne strane jako dobro, s druge strane jako loše. Dobro je iz razloga što će se na ovaj način izbjeći dodatne podjele unutar stranke koje su normalne kada imate dva ili više suprotstavljena kandidata.

Kao osoba koja je bila aktivna u svim unutarstranačkim izbornim ciklusima, moram priznati da su za mene upravo ti trenutci bili najgori i uopće ih nisam volio.

sdp

S druge strane, jako je loše kada se nitko ne želi prihvatiti te časne funkcije. To je alarm koji daje do znanja da se unutarstranačka politika baš i ne vodi kako bi trebala i da postoje određeni problemi, a pogotovo je loše kad se kao kandidat za predsjednika u ovom trenutku javlja dugogodišnji potpredsjednik stranke koji je u nekoliko ključnih situacija, naglasio bih prijelomnih i bitnih za stranku, izbjegao tu odgovornu funkciju.

Vaš je program predstavljao zametak razvojne strategije Grada. Isto su tvrdili i drugi gorički protukandidati. Ima li trenutna gorička pozicija ili opozicija volju i kapacitet za takav projekt?

Naš program koji je bio okosnica i temelj na kojem smo gradili našu izbornu strategiju predstavlja svojevrsni iskorak na političkoj sceni Velike Gorice. Samo da podsjetim mi smo prvi koji smo javno svojim imenima i prezimenima predstavili svim Goričanima i Turopoljcima našu viziju Velike Gorice. Smatram da se trenutni politički akteri u Velikoj Gorici uopće ne bave problemom budućnosti našeg Grada, već je sve svedeno na gašenje požara i odrađivanje dnevnih aktivnosti koji se moraju odraditi.

horvatkuckimost

I dalje sam mišljenja da bi se sa kvalitetnom dugoročnom strategijom razvoja Velike Gorice dobilo jako puno ako ništa barem bi si zadali cilj pa bi pretpostavljam malo više energije uložili kako bi postigli zacrtano. Danas opet kao i u proteklih nekoliko godina moramo govoriti o grijanju koje će i ove godine biti preskupo. Možemo i dalje govoriti o neadekvatnom gradskom javnom prijevozu, nedostatku investicija, lošim prometnicama i tako redom možemo nabrajati sve kao i prije godinu dana znači da se baš ništa nije promijenilo.

Upravo zbog slabe i nekvalitetne opozicije vladajući imaju odriješene ruke i rade što ih je volja. Nema one protuteže koju bi opozicija trebala predstavljati, a ja da budem iskren niti ne vidim da će se ovakva situacija u budućnosti promijeniti, nažalost.

Može li socijaldemokracija opstati u duboko podijeljenom društvu kao što je hrvatsko? Smatrate li da su u javnom diskurzu dovoljno distinktni pojmovi socijaldemokracija, liberalizam i komunizam?

Znate, kada se želi skrenuti s tema koje su stvarno bitne onda se u javnost plasiraju dvije, tri uobičajene riječi kao što su ustaše, partizani, komunizam i imate naslovnice i vijesti sljedećih nekoliko dana. Upravo je to ono što je poražavajuće. Postavlja nas bliže nerazvijenom nego li razvijenom društvu kojem težimo i koje nam je pretpostavljam uzor za ono što želimo postati.

horvatmuzej

Iskreno, mišljenja sam da se mi previše bavimo stvarima koje su se dogodile prije 70-tak godina. Također jako je teško usporediti pojmove kao što su socijaldemokracija, liberalizam i komunizam. Socijaldemokracija, liberalizam i komunizam nemaju puno dodirnih točaka. A da se trebaju naglašavati razlike, trebaju.

No, građanima, posebno na lokalnoj razini, ideologija nije važna. Važno im je da bolje žive, u gradu koji brine o njima i njihovim potrebama. A ne samo potrebama mještana nekih gradskih naselja.

Smeta li Vam kad se socijaldemokrate u Hrvatskoj veže uz protivljenje religiji i tradicionalnim vrijednostima?

Općenito mi smeta kada se ljude smješta u nekakve okvire. Vjera je stvar osobne preferencije. Je li netko vjernik ili ne, to ne bi trebalo imati nikakve veze sa javno- političkim radom. Ja sam vjernik i to nikad nije bio veliki problem u SDP-u tako da osobno nikad nisam doživio nikakvih neugodnosti zbog toga.

U javnosti se socijaldemokracija percipira kao politička filozofija koja je protiv religije ili, kako ste naveli, protiv tradicionalnih vrijednosti. No, to nije istina i ta se paralela isključivo povlači zbog, rekao bih, ispravnog stava, a to je da su to osobne preferencije svakog čovjeka ponaosob.

Kako u Turopolju jednim potezom obuhvatiti i ono bogato, tradicionalno i ono progresivno, moderno?

Pa iskreno ja bih volio da na ovo pitanje mogu odgovoriti samo sa Velika Gorica. Naime, Velika Gorica bi trebala biti spoj tradicije i modernog. Grad je već sada bogat tradicijom, ali mu manjka progresivnog i modernog. Za postati progresivan i moderan potrebna je samo volja i dobar program. Recimo poput programa s kojim smo se predstavili na prošlim izborima, programa u kojem je Gorica prije svega.

Razgovarao: Ante Vekić, Foto: Facebook/Aleksandar Horvat (uz dopuštenje)