Prijava

Vaša prijava

AGLOMERACIJA Potpisani ugovori o sufinanciranju i dodjeli bespovratnih sredstava


Nakon što je prošli tjedan sklopljen ugovor o partnerstvu između Grada Velike Gorice i VG Vodoopskrbe, potpisani su i ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava i sufinanciranju Aglomeracije Velika Gorica. Slijede prethodno savjetovanje s gospodarskim subjektima i postupci javne nabave. Očekuje se da će radovi krenuti na proljeće.

Ugovore su potpisali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić, gradonačelnik Velike Gorice Dražen Barišić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i direktor VG Vodoopskrbe d.o.o. Nikica Visković.

Projekt je vrijedan 498 milijuna kuna (s PDV-om) i financira se iz fondova EU. Dvije trećine sredstava (268 milijuna) dolazi iz Operativnog programa ‘Konkurentnost i kohezija’, a ostatak iznosa od 128 milijuna kuna raspodijeljen je između VG Vodoopskrbe (28 + 6 milijuna), Hrvatskih voda (47 milijuna) i Republike Hrvatske (47 milijuna).

U srpnju je Gradsko vijeće VG Vodoopskrbi dalo suglasnost za kreditno zaduženje od 28 milijuna kuna, a u prosincu za davanje jamstva za iznos od 35 milijuna kuna, kolika je vrijednost obveze s kamatama.

“Završetkom postupaka prethodnog savjetovanja sa zainteresiranim gospodarskim subjektima uslijedit će objava i provedba postupaka javne nabave te odabirom izvođača radova, pružatelja usluga i isporučitelja robe te u proljeće 2018. godine očekujemo početak opsežnih radova”, izvijestila je VG Vodoopskrba u prosincu.

Projekt obuhvaća izgradnju 124 kilometra kanalizacijske mreže i 39 crpnih stanica, rekonstrukciju 20,6 km mreže i devet stanica te nadogradnju uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Više od 5 000 domaćinstava Velike Gorice njime će dobiti priključak na kanalizaciju.

Tekst: Ante Vekić, Foto: Facebook/Dražen Barišić